Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Szilveszter és az alkohol

A cikk megjelenési deje: 2010.12.30. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

pezsgos-poharak_n.jpgTalán az egyik legvitatottabb anyag a világon az alkohol. Kutatások kimondják, hogy károsabb, mint bármelyik kábítószer, más kutatások, pedig azt bizonygatják, hogy egyes alkoholos italok milyen egészségesek. Bármi is az igazság, az biztos, hogy szilveszter estéjén legalább egy pohár pezsgõ erejéig találkozunk vele.

Az alkoholos italok minden nép kultúrájában nagy szerepet játszanak már hosszú idõ óta. Nálunk, magyaroknál, talán a pálinkakultúra a legerõsebb, de bortermelõ vidékeink csak alig-alig maradnak alul a versenyben.
Nálunk szokás koccintani, egyszer, kétszer, háromszor. Így mulatunk, de mi is kerül elõ egy szilveszter este, és mi is kerüljön elõ, ha másnap fejfájás nélkül akarunk ébredni? Ráadásul nem árt tudni, hogy a legtöbb alkoholos ital kellõen sok energiát, cukrot is tartalmaz.

A legfontosabb tudnivaló szilveszter éjszakájára, hogy aki gyógyszeres kúra alatt áll, az hanyagolja ezen az estén is a fejetlen mulatozást!

Terhes nõket és gyereket ne kínáljunk alkohollal! Az az éjféli koccintás is nyugodtan történhet gyerekeknek készült „pezsgõvel".
Számos ember van, aki nem igazán bírja az alkoholt és ez hamar meg is látszik rajta, ezt súlyosbíthatja, ha olyan kevert italokat iszik, amik finomak, cukrozottak, úgymond itatják magukat. Aztán mire észreveszi, már gond van.
Az alkohol nagy része a vékonybélben szívódik fel. Felszívódásának gyorsaságát elsõsorban a gyomor telítettsége befolyásolja. Ezért is érdemes az italok mellé egy-két falatot azért csipkedni.


A diétázók figyelmébe ajánlom a következõ információkat: 1 g alkohol 7,1 kcal- t jelent. Nagy mennyiségû alkohol fogyasztásakor csökken a vér magnézium-, kalcium-, cink-, kálium- és foszforszintje. Nagyon fontos tudni, hogy az alkohol csökkenti a vércukorszintet, tehát akinek cukorbetegsége van, mindenképp vegye figyelembe ezt a tényt, hogy elkerülje a hypoglikaemiát. Ezt a hatást egy egészséges ember is érzékelheti, hiszen köztudott tény, hogy az alkoholtól éhes lesz az ember.
Az étkezéshez fogyasztott alkohol étvágynövelõ hatású, ezért is isznak sokan úgynevezett aperitif-et.
Az elfogadott napi ártalmatlan mennyiség férfiaknál 30 g alkohol, a nõknél ennek a fele.

koccintas_szilveszter.jpgAmivel egy bulin vigyáznunk kell, ha éppen diétát folytatunk az az, hogy éhesen soha ne igyunk alkoholt, hiszen nagyon hamar hat, másrészt, pedig vigyázzunk a magas cukortartalmú alkoholos italokkal. Mik is ezek? Például a Tokay aszú, az édes pezsgõk, a csokoládé likõrök, az összes édes likõr, na és persze a koktélok.
Ezeknél mind magas a hozzáadott, vagy természetes cukortartalom, ami az eleve magas energiaértéket jelentõ alkohol mellett már nagyban megnehezítheti a sikeres fogyókúránkat.

Ha mindenképpen szeretnénk inni, vagy legalább koccintani egyet, akkor válasszuk az italok száraz verzióit és a tiszta alkoholos italokat. Ilyen a száraz pezsgõ, száraz bor, vodka, martini, pálinka. Ha szeretnénk valamit inni, akkor válasszuk ezeket, de próbáljuk meg nem fölönteni gyümölcslevekkel, szénsavas italokkal.
Döntsünk jól, figyeljünk oda, de azért táncoljunk sokat, érezzük jól magunkat, hiszen a sok nevetés, tánc még az alakunknak is jót tesz!

Mindenkinek kellemes szilveszteri éjszakát és boldog új évet kívánok!

 

 


Kovács Judit
Dietetikus