Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Miért kellenek az antioxidánsok?

A cikk megjelenési deje: 2010.06.25. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
antioxidant130.jpgAz antioxidánsokat sokat emlegetik a televízióban és az újságok hasábjain. De tudjuk-e, hogy pontosan mit is takar ez a szó?
Jelentése tágabb értelemben: oxidációt késleltetõ, vagy gátló anyag.
De miért is kell ez a szervezetünknek?

Szabad gyökök a nap minden pillanatában keletkeznek a szervezetünkben. Ez egy természetes folyamat. A szabad gyökök feladata sokrétû. Ezek tehetõek felelõssé az öregedésért és bizonyos betegségek kialakulásáért is (pl.: szív-és érrendszeri betegségek, Alzheimer-kór), de azért nem csak negatív hatásaik vannak. A szabad gyököket normál esetben felhasználja a szervezetünk, például a védelmi folyamataihoz (elpusztítják a kórokozókat), de ha túl sok termelõdik, vagy nincs ami semlegesítse õket, akkor káros folyamatokat indítanak be. A szabad gyökök túlzott keletkezésének okai lehetnek a gyógyszerek, a vegyszerek, a szennyezett levegõ, az UV sugárzás, az alkohol, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás.

Mit tehetünk, hogy elejét vegyük a káros folyamatok létrejöttének?

Elõször is, igyekezzünk odafigyelni, hogy rendszeresen mozogjuk és ezt lehetõleg a friss levegõn; védjük a bõrünket a napsugárzástól és legfõképpen a leégéstõl, használjunk környezetbarát takarítószereket, mint az ecet vagy a szódabikarbóna; figyeljünk oda, hogy a kozmetikai szereink lehetõleg bio növényi alapanyagokból készüljenek; na és persze együnk sok organikus termesztésû gyümölcsöt, zöldséget, amelyek kellõ mennyiségû antioxidánst tartalmaznak.

antiox.jpgA szervezetünk képes antioxidánsokat termelni, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök által okozott káros hatások ellen. Többféle megtalálható az élelmiszerekben, amiket helyesen összeválogatott élelmiszerekkel bejuttathatunk a szervezetünkbe. Sajnos a táplálékaink sok esetben tartósító eljárásokon esnek át, esetleg nem megfelelõ minõségû talajban termesztik õket, ilyenkor kevés az antioxidáns tartalmuk. Ekkor kerülnek elõtérbe az étrendkiegészítõk, amikkel megfelelõ mennyiség bejuttatható a szervezetbe, de ez ne pótolja a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem, mint a nevében is benne foglaltatik, csak az étrendünk kiegészítõje legyen.

A legkönnyebben zöldségekbõl és gyümölcsökbõl fedezhetjük az antioxidáns igényünket, mivel nagy mennyiségû vitamint és ásványi anyagok tartalmaznak, amelyek közül az A- , E- és C-vitaminok és a szelén természetes antioxidánsok. Kiemelkedõen magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek a citrusfélék, a paradicsom, a szõlõ, a káposztafélék és a feketeribiszke.

Antioxidánsok a flavonoidok is. Ezek a növények által termelt anyagok, amelyek az UV sugárzással szemben nyújtanak számukra védelmet. Számunkra egyrészt azért jelentõsek, mert fokozzák a C- és E-vitamin hatékonyságát, másrészt, mert megakadályozzák a rákkeltõ anyagok aktivizálódását.

Ha valakinek fontos az egészsége, akkor a vitaminok és ásványi anyagok mellett az antioxidánsok megfelelõ bevitelérõl is gondoskodik. Ez elérhetõ napi 2-3 adagnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztásával. Illesszük be õket az étrendünkbe köretként vagy tízóraira, uzsonnára és lehetõleg törekedjünk a változatosságra, így talán megtaláljuk az örök fiatalság titkát.

 

Kovács Judit

dietetikus