Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Még 1 hónap a strandnyitásig!

A cikk megjelenési deje: 2013.04.02. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
strandnyitasrajz.jpgTudom, az idõn egyelõre nem érzõdik, de elvileg 1 hónap múlva már nyitnak a strandok. És miért fontos ez? Mert strandra nem mehetünk télikabátba - ha sokan ezt is szeretnék-, ott meg kell mutatnunk a télen elrejtett bájainkat, legyen az bármilyen.

Aki esetleg nem igazán elégedett az alakjával, még mindig sokat elérhet 1 hónap alatt, ne csüggedjünk. Tessék felkelni a kanapéról, és heti 3-4-szer tornázni Alexandrával, vagy esetleg más mozgást, és egy kicsit odafigyelni az étkezésre!

 

Ha egy hónap alatt akarunk igazán eredményesek, lenni, akkor felkel készülnünk, hogy nem lesz sétagalopp a dolog. Ami fontos, hogy sose kezdjünk „semmit nem eszek" típusú diétákba, mert amellett, hogy elgyengít, hiányállapotokat okoz, még az anyagcserét is lelassítja, így utána még többet fogok hízni, mint amit esetleg sikerült leadni. A másik dolog, amit szintén messzirõl kerüljünk, az a gyors fogyást ígérõ „csodabogyó", hiszen sok esetben ellenõrizetlen alapanyagokat tartalmaznak, és még a szervezetünkben is kárt okozunk. Ha még le is fogyunk valamennyit vele, anélkül, hogy bármi azonosítatlan alapanyag kárt okozna, a hatás sajnos csak addig tart, míg szedjük, utána, ha étrendünkön nem változtatunk, bizony visszajönnek azok a fránya kilók.

 

Akkor mit tehetünk azon kívül, hogy mozgunk picit a feszes izmokért és a fogyás elõsegítéséért? Elõször is igyunk sok vizet. A kevés folyadékbevitel székrekedéshez vezet, ami pedig a szervezetbõl nem engedni, távozni a számára haszontalan anyagokat. Napi 2-2,5 liter folyadék elengedhetetlen a megfelelõ ütemû fogyáshoz. A víz a legjobb folyadék! Ne igyunk mást az elkövetkezõ 1 hónap során!

 

Legyen legalább napi 3 étkezésünk, így megakadályozhatjuk a felesleges kalóriák bevitelét, amiatt, hogy kiéheztetjük magunkat estére, és mindent megeszünk, amit csak otthon találunk.

 

Együnk sok zöldséget, ami telíti a gyomrunkat, mégis kevés kalóriát juttat a szervezetünkbe. Minden étkezésünkhöz ehetünk korlátlanul zöldséget. Ez segíti a gyors telítettségérzet kialakulását, és kevesebbet eszünk a nagyobb energiatartalommal bíró fõfogásokból. Hagy hozzak erre egy példát. Eddig ettünk mondjuk 2 kenyerek és 2 dl tejet reggelire. Mostantól együnk 1 szeletet (természetesen rozs vagy teljeskiõrlésû lisztbõl készületet!), tegyünk rá egy 10 g-nyi sajtot, és együnk hozzá korlátlanul zöldséget. Igyunk hozzá finom zöld teát édesítés nélkül. A telítettségünk nemhogy ugyanannyi lenne, mint az elõbbinél, de még nagyobb is, pedig kalóriában kevesebbet ettünk.

 

Nézzünk egy példanapot:
Reggeli: 1 szelet rozskenyér+ 10 g sajt+ korlátlan zöldség (paradicsom, paprika, retek, saláta, uborka, hagyma)+ zöld tea
Tízórai: 1 alma
Ebéd: tenyérnyi szelet grillezett csirkemell+ 2 evõkanál fõt barna rizs+ 2 karika sült padlizsán vagy cukkini
Uzsonna: 1,5 dl natúr joghurt vagy kefir
Vacsora: 2 dl tejbõl és 1-1,5 evõkanál zabpehelybõl, agavé szirupból fõzött zabkása

 

Ha ezt vagy hasonló étrendet betartjuk az elkövetkezõ hetekbe, és közben edzünk, alakunk nagy valószínûséggel, rendkívüli módon fog az elõnyére változni. 4 hét alatt is jelentõst változást érhetünk el, és ha még tovább is folytatjuk, akkor a nyárra igazi változást érhetünk el életünkben. Hosszú távon, egyéni étrend kialakítása kapcsán mindenképpen kérjenek segítséget dietetikustól, hogy megelõzzék a hiányállapotok kialakulását.
Betegségek esetében az ajánlás változhat. Ha valakinek bármilyen típusú betegsége van, a diétát mindenképpen beszélje meg kezelõorvosával!

 

A húsvétot letudtuk, úgyhogy már nincs kifogás, hogy miért kell sokat ennünk. Még nem késõ elhatározni magunk! Kezdj hozzá most!!!

 

Kovács Judit
dietetikus