De akkor hogyan vészeljük át az ünnepeket?
1. Gondoljunk a svédasztalra!
Amikor otthon vagy másoknál elfogyasztjuk szenteste vagy karácsony valamely napján a kellemes vacsorát, ebédet a családdal, biztos vagyok abban, hogy csak a legritkább esetben van egy féle étel. A házigazda biztosan készül egy féle levessel, és legalább két, három fajta második fogással, és még sok-sok süteménnyel. Persze ez egy átlag, de talán nem tévedtem sokat.
Nézzük meg elõször is, mivel kell szembenéznünk az asztalnál ülve?
- A legtöbb család halászlével készül az ünnepekre. Ezzel a levesféleséggel, még nem is lenne gond, ha a szokások nem diktálnák, hogy legalább három karéj fehér kenyér is lecsússzon mellé fejenként. Ez a legfõbb probléma.
Megoldás: kérjük félig a tányérunkat (biztos vihetünk belõle haza, és akkor másnap is megkóstolhatjuk, nem egyszerre le letudni az éves halfogyasztást). Ehhez ehetünk fél szelet kenyeret, mert hát ami szokás, az szokás. Ha igazán lelkesek vagyunk, akkor fogyaszthatjuk kenyér nélkül, vagy ehetünk fehér kenyér helyett rozsot.
- A második fogások sora már jóval bõvebb. Ismerõseim körében leginkább a rántott hal, krumplisaláta páros dívik. Ezt egészítik ki egyéb sült húsok. Nálunk az elmúlt években olívaolajon megpirított lazacszeletek kerültek az asztalra fûszervajjal és krumplipürével. Tálalhatunk mellé zöldsalátát is. Nemcsak finom, de egészséges és kalóriában sem túlzottan bõvelkedik. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Ha valahol azzal szembesülnénk, hogy több kedvenc ételünk között kell válogatnunk, ne essünk kétségbe. Mindenbõl ehetünk, de a mennyiséget fogjuk vissza. Gondoljunk arra, hogy egy szállodában vagyunk, ahol svédasztal van. Tegyük tele a tányérunk (azért ne 20 centi magasságig) azokkal az ételekkel, amikbõl enni szeretnénk. Mindenbõl vegyünk egy picit és ez adja ki az egy adagot, így elkerülhetjük azt, hogy mindenbõl eszünk, azután pedig nézhetünk a mérlegre bosszúsan.
2. beigli, beigli, beigli
Örök kedvenc ez a tekert sütemény. Energiatartalmát nagyrészt a beletöltött alapanyagok határozzák meg. Lehet ez diós vagy mákos, vagy lényegében még rengeteg féle, de ezeket készítik a legtöbben. A legjobb, ha a tömény tölteléket fellazítjuk egy kis gyümölccsel. Gondolok itt, például a mákos beigli esetében a rumba áztatott meggyre (csak felnõtteknek), vagy csak simán meggybefõttre. A diós beiglit ízesíthetjük almadarabkákkal, vagy mazsolával (csak ez a változat a magas cukortartalom miatt, az energiatartalmat is megnöveli).
Ha otthon vagyunk, akkor nyugodtan kóstoljuk meg, de ne együnk meg egy egész szeletet, csak egy felet, és akkor mind a kettõ fajtát megkóstolhatjuk.
Ha meg tudjuk oldani, akkor készítsük el cukor nélkül édesítõszerrel. A tésztája is készülhet részben teljeskiõrlésû vagy rozslisztbõl.
Ha máshol is meg kell kóstolnunk, akkor se engedjünk a „tukmálásnak", hanem egyszerûen csak kóstoljuk meg, dicsérjük meg, majd fejezzük be az étkezést.
3. szaloncukor
Mi magyarok igencsak odavagyunk ezért a finom csokoládés desszertért. Ezzel nincs is gond, hiszen, hozzátartozik nemzetünkhöz, mint a túrórudi. Egyszerûen kihagyhatatlan. De félreértés ne essék, ez nem engedély a mértéktelen kóstolásra. Az én meglátásom szerint az embernek elég megízlelnie az ételt ahhoz, hogy a kíváncsisága lenyugodjék. Itt a karácsony, mi lenne, ha nem ízlelgetnénk meg azt a marcipános szaloncukrot, amibõl tudom, hogy tavaly 3 dobozzal elfogyott. Muszáj leellenõrizni, hogy még mindig ugyanolyan jó-e? Nagyszerû lehetõség erre, ha engedélyezzük magunknak, hogy egy hétig minden nap meg lehet kóstolni egy darab szaloncukrot. Ez összesen hét darab az idén. Ez nem tûnik soknak az esetlegesen elõzõ években eltûntetett mennyiségekhez képest, de ha ezt sikerül megtartani, máris legalább két pluszkilótól mentettük meg magunkat.
4. menü
Menüajánlat karácsony estére
1. halászlé fél adag
2. sült lazac fûszervajjal és zöldsalátával
3. 1-1 szelet cukormentes rozsos beigli
Mindenkinek kellemes karácsonyt és örömben, egészségben eltöltött új évet kívánok!
Kovács Judit
dietetikus