Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Igyál eleget!

A cikk megjelenési deje: 2011.10.11. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

plakat_1.JPGA címet elolvasva, érthetõ, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mégis mennyi az elég? A sportolás, az életmód, az életkor, az egészségi állapot mind- mind befolyásolja azt, hogy aktuálisan mennyi az optimális folyadékbevitel.


A cikkben részletes választ kaphatnak arra, hogy mit és mennyit kellene inni!

 

 

Egy felnõtt férfi esetében a testsúly 60%-át, egy felnõtt nõ esetében a testsúly 50%-át, míg csecsemõknél a testsúly 75%-át teszi ki a szervezetükben elõforduló víz. Ennek a mennyiségnek a 2/3-a a sejtek belsejében található, a maradék megoszlik az erek (vér) és a szövetközti folyadék között.
 
A nátrium és a víz a szervezetben szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha megnõ a nátrium koncentrációja - leginkább a víz mennyiségének csökkenése miatt -, akkor szomjúság érzés lép fel. (Ezt a hétköznapi életben is tapasztalhatjuk, ha például egy sós perecet, ropit eszünk, utána nagyon szomjasak leszünk).
 
Fontos tudni, hogy amikor a szomjúság érzése megjelenik, a szervezet már jelentõs vízveszteséget szenvedett, ezért a nap folyamán gyakran kis mennyiségeket célszerû fogyasztani a kiszáradás elkerülésének érdekében. Ne várjuk meg, hogy szomjasak legyünk!
 
plakat2.JPGSokan azt mondják, hogy nem igénylik a folyadékot és nehezükre esik akár 1 liternél több folyadékot inni. A napi kívánatos folyadékbevitel 1,5- 2 liter lenne. Ebbe nem tartozik bele pl. a leves. Ha melegebb idõ van és a verejtékezés miatt nagyobb a vízvesztés, vagy szaunázni, sportolni voltunk, akkor szintén több víz távozott a szervezetbõl, mint általában, és ahhoz, hogy fenntartsuk az egyensúly, pótolnunk kell a veszteséget.
A legjobb, ha tiszta vizet iszunk. A tej, gyümölcslevek felesleges plusz energiát jelenthetnek, amit nem biztos, hogy felhasználunk, így hosszú távon elõsegítgetik a túlsúly kialakulását.
 
Futás közben 1liter feletti vízmennyiséget is elveszthetünk óránként 10 C°-on. Gondoljunk bele, hogy egy normál 20-25 C fokon ez mit jelent. Ezért fontos 15-20 percenként 1-2 dl vizet inni minden olyan edzés illetve verseny közben, ami több mint 1 óráig folyamatosan tart.
 
Ha nem iszunk eleget, akkor fejfájás, fáradékonyság, kedvtelenség léphet fel, amit bõrszárasság, korai ráncosodás kísér.
 
Idõs korban a szomjúságérzet késõbb jelentkezik. A szervezet víztartalma is alacsonyabb, mint 20-30-as éveinkben, ezért sokkal fokozottabban oda kell figyelni a folyadékpótlásra, és nem csak akkor inni, ha szomjas az ember.
 
A széklet 70 %-a víz. Ha nem iszunk eleget, akkor gyakrabban alakul ki székrekedés. E miatt pedig a felesleges anyagok tovább maradnak a szervezetben, több minden szívódik vissza, lassul az anyagcsere, a fogyás is nehezebben megy. A fogyás alapvetõ szabálya, hogy igyunk eleget!
 

Ivásra bíró praktikák:
mindenfele.JPG- A napi folyadék mennyiségét érdemes számszerûsítve fokozni. Mit is jelent ez? Mérjük meg, hogy pontosan mennyit iszunk. Például, igyunk 1 pohárból egész nap, aztán adjuk össze, hány pohárral ittunk meg aznap. A továbbiakban tûzzük ki célul a 2 litert. Ha a poharunk 2 dl-es, akkor napi 10 pohár folyadékot kell meginnunk. Szoktam javasolni, hogy rakjunk a pohár mellé egy darab papírt és arra húzzunk egy strigulát, ha megittunk egy pohár folyadékot. A nap végén így pontosam összeszámolhatjuk a fogyasztásunkat. Gyerekeknél kérhetjük, hogy rajzoljon autót, vagy virágot, ha ivott.

 

- Emlékeztessünk magunkat, hogy innunk kell. Állítsuk be a telefonunk, vagy az óránk, hogy bizonyos rendszerességgel figyelmeztessen minket. Ilyenkor mindig igyunk.

 

A folyadékfogyasztás fokozható. De elõször akár kellemetlen is lehet a sok folyadék bevitele. Napról napra emeljük a kívánt értékig. 1-2 hétig figyeljünk oda, mérjük, utána már magunktól is igényelni fogjuk a megfelelõ mennyiséget.

 

Kovács Judit
dietetikus