Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Hogyan vegyük rá párunkat az egészségesebb étkezésre?

A cikk megjelenési deje: 2011.04.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
ferfi etkezes1.jpgEgyütt könnyebb! Ez egy általános igazság, de aki diétázott valaha is, biztosan osztja ezt a véleményt. Hiszen elég kellemetlen tud lenni, amikor a párolt zöldségünket eszegetve a barátunk, férjünk vígan eszegeti a rakott csülkös krumplit, amit ráadásul valószínûleg a gusztusos illatokkal telt konyhában nekünk kellett elkészíteni.

 
Az egészséges ételek persze nem rosszak, de errõl valahogy meg kéne gyõznünk életünk párját is, ami nem is olyan egyszerû. Hogyan fogjunk hozzá?

 


A férfiak többségérõl általánosságban elmondható, hogy inkább a zsírosabb, aromásabb, húsos ételekhez vonzódnak, mintsem egy párolt halhoz. De ezen változtathatunk, persze nem megy egyik pillanatról a másikra. Alapszabály, hogy legyünk türelmesek és lépésrõl lépésre haladjunk elõre a megtervezett úton.


Soha ne erõltessük! Ez nagyon fontos, hiszen ezzel máris inkább negatív érzéseket keltünk benne, és ezt elég nehéz utána jóvátenni. Próbálkozhatunk azzal, hogy megkérjük, kóstoljon meg mindent, amit mi eszünk. Nem muszáj megennie, csak kóstoljon bele. Így egy-két ismeretlen, új ízzel gazdagíthatjuk a repertoárt. Arra figyeljünk oda, hogy ezt a kóstolót készítsük egy picit ízesebbre, esetleg csípõsebbre, mint ahogy mi ennénk, persze ez attól is függ, milyen a kedvesünk ízlése. Csorgathatunk rá egy kis chilis olajat, használhatunk sima sajt helyett füstöltet, és a húsokhoz is használjunk több borsot, zöldfûszert. Attól, hogy egészséges, még nem kell ízetlennek lennie!


Ha nem tudunk egyességre jutni, akkor egy kis taktikára van szükségünk! Készítsük el a megszokott ételeket, de csempésszünk a fogásokba egy picit az egészséges alapanyagokból! A levest rántsuk be teljeskiõrlésû liszttel, ugyanebbõl a lisztbõl tehetünk a galuskába, vagy a csokis muffinba. A teljeskiõrlésû lisztekbe, ahogy a neve is elárulja a teljes gabonaszemet beleõrlik, így a lisztbe belekerül, nem csak a magbelsõ, hanem a vitaminokban gazdag csíra és a magas rosttartalmú héj is. A magas rosttartalommal rendelkezõ étrend segít rendben tartani az emésztést, ráadásul csökkenti az esélyét egy késõbbi gyomor- vagy vastagbélrák kialakulásának.


Használjunk cukor helyett más édesítõt! Ezt a „csalást" elég nehéz észrevenni, ha ügyesek vagyunk. Ráadásul ezzel is számos betegségnek vehetjük elejét, mit például a cukorbetegség, hyperinzulinémia. Cukor helyettesítésére használjunk nyírfacukrot, ami minden bioboltban kapható. Alacsonyabb a kalóriatartalma és nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor. Édesítõszert is használhatunk, csak figyeljünk oda, hogy olyat válasszunk, amelyiknek nincs mellékíze.


Zferfi etkezes3.jpgsírosabb húsok helyett használjunk soványat! Ezt a változtatást legjobban rakott ételekben tudjuk elrejteni. De, ha csak simán kisütnénk, akkor ízesítsük legalább bõven! Adjunk hozzá tárkonyos, fokhagymás, kapros mártást! Pácolhatjuk sörben, mustárban a húsokat és süssük saját levében sütõzacskóban, vagy római tálban õket! A lényeg, hogy ne száradjanak ki, és hogy jó ízesek legyenek a végén.


És ha már mind egy szálig elfogyott az étel, akkor akár el is árulhatjuk turpisságunkat. Ha ízlett életünk párjának, amit készítettünk, biztosan nem fog ellenkezni, hogy következõ alkalommal is elkészítsük, így apránként, ételrõl ételre haladva, szép lassan változtathatunk az egészséges étrend felé, ezzel javítva mind magunk, mind társunk közérzetét, teherbírását.

 

Sokszor nem egyszerû, de nincsen veszett ügy - én már sok csodát láttam - és higgyük el, egy-két trükkel, ha nem is teljesen, de hathatunk párunk étkezési szokásaira. Azért ne legyünk telhetetlenek, néha egy kis bûnõzés is belefér!

 

 

Kovács Judit
dietetikus