Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Hogyan szokj le a dohányzásról túlsúly nélkül?

A cikk megjelenési deje: 2011.03.29. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

dohanyzas-stop-elhizas-cikk-2.jpgA dohányzás rengeteg embert érint Magyarországon. Sokan tinédzser koruk alatt szoknak rá, majd késõbb megpróbálnak szabadulni ettõl a függõségtõl. De leszokni nem is olyan könnyû, ráadásul a nikotin hiányának következtében az ember feszült, ideges lesz, és nem tud mit kezdeni feleslegessé vált szabad perceivel. Idegenként hatnak azok a dolgok, amikhez eddig a dohányzás is kapcsolódott.

 

 

Azok közül, akik elszánták magukat arra, hogy örökre megválnak a cigitõl, a legrémisztõbb következménye a leszokásnak, a túlsúly kialakulása. Bizony, számos esetben együtt jár a leszokás és a kilók gyarapodása, de ezt könnyen kikerülhetjük, csak pár ügyes trükköt kell bevetnünk. 

Ne lepõdjünk meg, számos mellékhatása lesz a nikotinmegvonásnak, mint például a már említett idegesség, fáradtság, alvászavar, koncentrációzavar, megnõtt étvágy, és ezzel együtt a súlygyarapodás.


Mit tehetünk, hogy megelõzzük a kilók felszaporodását?


Elõször is keressünk olyan pótcselekvést, ami nem gyarapítja felesleges kalóriákkal a napi bevitelünket. Ilyen lehet a rágó rágcsálása. Ez sokaknak beválik. Nincs kalóriatartalma, egy idõre leköti a figyelmet.


merleg_2.jpgA dohányzás gyorsítja az anyagcserét, ezért elõfordulhat, hogy ha letesszük a cigit, lassabban használja fel a szervezetünk a bevitt energiákat. Ezt ellensúlyozhatjuk, ha rendszeresen mozgunk, és rost dúsan táplálkozunk. A rostdús ételek segítenek növelni a széklet mennyiségét, így megelõzhetjük a székrekedést, ráadásul a rostok segítségével az éhségérzet késõbb jelentkezik, ezért kevésbé kell tartani a falásrohamoktól.
Rostban gazdag ételek a teljeskiõrlésû gabonából készült termékek, a barna rizs, a zöldségek, gyümölcsök. Ezeket próbáljuk meg minél többször szerepeltetni az étrendünkben.

 

Együnk naponta többször, így elkerülhetjük a fokozott éhségérzet kialakulását. Legyen öt étkezésünk. A vacsora 6-kor fejezõdjön be, így a késõ esti étkezés nem terheli a szervezetünket, több ideje marad regenerálódni.

 

Mindenképpen ki kell találjunk valamilyen pótcselekvést. Általában ez okozza a legnagyobb fejtörést a leszokófélben lévõknek. Hiszen eddig számos olyan szituáció volt, amikor rágyújtottak (pl.:egy kávé mellé, vagy ebédszünetben), ezért ezekben az esetekben továbbra is jelentkezni fog fokozottan az inger, hogy most rá kéne gyújtani. Ilyenkor lehet jó megoldás a már említett rágó, vagy ropi rágcsálása. Vághatunk magunknak hosszúkás csíkokra répa rudakat is. Ezt pici mûanyag dobozban, bárhová magunkkal vihetjük. Eszegethetünk aszalt almát is. Ezek hosszú ideig lekötnek, ráadásul alacsony az energiatartalmuk, és még egészségesek is.


Bevethetjük azt is, hogy ha megkívánjuk a cigit, akkor csinálunk pár tornagyakorlatot rágyújtás helyett. Ez nyilván csak otthon, vagy nem túl nyilvános helyen megvalósítható, de néha jól jöhet. Ezzel szépíthetünk az alakunkon, az anyagcserét is gyorsítjuk, ráadásul a felesleges nasicsipegetést is megelõzzük.

 

Keressünk egy új hobbit, amihez már nem kapcsolódik a dohányzás. Ha eddig nem mozogtunk, mindenképpen kezdjük el, hogy segítsük a szervezetünket a méregtelenítésben, ami rendkívül fontos, hiszen a cigerettában számos káros anyag található, ami jobb, ha minél elöbb kiürül a szervezetbõl.

 

A legfontosabb, hogy ne adjuk fel! Inkább kérjünk szakszerû segítséget, de ha egyszer elhatároztuk magunkat, akkor próbáljuk végigcsinálni.

 

Kovács Judit
dietetikus