Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gesztenye? Imádom!

A cikk megjelenési deje: 2011.12.01. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sultgesztenye.jpgA hidegben sétálok az utcán. Egyszer csak felém száll egy finom illat. Gesztenyeárus van a közelben. Kellemes érzés járja át a testem. Eszembe jut a meleg szoba, a közös gesztenyesütögetés, és máris jobban érzem magam. Ugye, sokan éreztük már így. A gesztenyeevés valahogy sosem magányos dolog. Összehozza a családot, a barátokat. Ez pedig nagyon jó ilyenkor, az ünnepek közeledtével.

sutes.jpgA gesztenyét elõszeretettel szoktam javasolni fogyókúrázóknak is, hiszen energiatartalma a többi olajos maghoz képest, szinte elhanyagolható. 100 gramm tisztított gesztenye 170 kcal-t, 1 gramm zsírt és 33 gramm szénhidrátot tartalmaz. Csak viszonyításképpen: 100 gramm tisztított dió 650 kcal-t, 57 gramm zsírt, ás 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. Megdöbbentõ, ugye?


Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, és a zsírtartalma, magas a szénhidráttartalma. A benne lévõ szénhidrát jól telít, amit gondolom, tapasztaltak már. Magas a tápértéke, sokféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Rengeteg E- vitamin található benne. Ez a vitamin antioxidáns, ami azt jelenti, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, regenerálja a szervezetet. A benne lévõ kálium elengedhetetlen a normál izom és szívmûködéshez. A B6- vitaminnak szerepe van a tápanyagok feldolgozásában, a hemoglobin elõállításában. A gesztenye ráadásul tartalmazza az omega-3 zsírsavat, ami méltán híres és közkedvelt, hiszen okosabbá tesz :) .

 

Talán kevesen tudják, hogy akár liszt is elõállítható belõle. Használható sûrítéshez is.
A gesztenye vásárlásánál sajnos sok esetben pórul járhatunk. Semmi esetre se vegyünk sérült példányt! A jó minõségû gesztenye belsõ maghéja vékony, könnyen hámozható. Persze ez csak a vétel után derül ki, de legalább tudjuk, hogy ha ilyet találtunk, akkor ott máskor is vásárolhatunk. Ha sikerült szépeket találnunk, vagdossuk be a héját, tegyük 1-2 órára vízbe, majd süssük meg.
Ne süssük meg, az „sima"(vad) gesztenye termését. Ehhez külön fajtára van szükség, méghozzá a szelídgesztenyére. Ezen belül is vannak nemesített változatok. Ilyen például a „maróni". A nagy szemû, 32 mm-esnél nagyobb gesztenyék érdemlik meg ezt a jelzõt.

 

pure.jpgA gesztenyepüré igazi magyar specialitás. Horvátországon és Ausztrián kívül máshol nem is ismerik. De jó nekünk :) !
Diétás megfontolásból vegyünk natúr gesztenyemasszát, amit édesítõszerrel, vagy xilittel beédesítünk és egy kis rumaromával ízesítjük.

 

 

 

Néhány különleges recept:

 

Csicseriborsókrém gesztenyével
(remek szendvicskrém!)

 

Hozzávalók:

25 dkg csicseriborsó
1 evõkanál só
Kb. 1 evõkanál kakukkfû (ízlés kérdése)
4 evõkanál extra szûz olívaolaj
2 evõkanál almaecet
1 kávéskanál szódabikarbóna
Víz
25 dkg Maroni natúr gesztenye

Elkészítés:
Elõzõ este áztassuk be a csicseriborsót, így másnap hamarabb megfõ. Szódabikarbónás vízben 20 perc alatt készre fõzzük. Leöntjük róla a fennmaradt vizet, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzámorzsoljuk a gesztenyét, majd az összes hozzávalót összekeverjük. És már kenhetõ is.


Gesztenyemártás

 

Hozzávalók:
50 dkg gesztenye
3-4 evõkanál olíva olaj
4-4 evõkanál zabpehelyliszt

1 kávéskanál xilit

Elkészítés:
A gesztenyét a korábban leírt módon sütõben megsütjük, majd eltávolítjuk a héját. 10 szemet egészben hagyok, a többit átnyomjuk krumplinyomón. A lisztet átfuttatom az olajon, majd hozzáadjuk a masszát, a sót, xilitet, és annyi vizet, amivel mártás sûrûségûvé válik. Átforraljuk, beletesszük az egész gesztenyéket, és így tálaljuk. Kiváló sült húsokhoz köretként is akár, vagy egy kevés héjában sült burgonyával.


Gesztenyés rizs

 

Hozzávalók:

20 dkg gesztenye
30 dkg rizs
Só, kevés bors

A rizst hagyományos módon félig megfõzöm. A gesztenyéket elõsütöm, majd annyi vízben, hogy a gesztenyét ellepje, 15 percig fõzzük, majd leszûrjük. Eltávolítjuk a héját. A rizst és a gesztenyét összekeverem, ízesítem, és folytatjuk a fõzést, míg kész nincs a rizs. Barna rizzsel is kivitelezhetõ. Kb. 50 percig fõzzük elõ a rizst, és csak után tegyük bele a gesztenyét ez esetben.


Kovács Judit
dietetikus