Az elmúlt héten útjára indított sorozat folytatásában tovább ismerkedünk az ismert és kevésbé ismert fûszer- és gyógynövényekkel. Próbálom felhívni a figyelmet arra az ízkavalkádra, ami körbevesz minket a világban. Ne hagyjuk veszendõbe menni! Kóstoljunk!
Szerencsére a legtöbb fûszernövényünk mindenféle jótékony hatással is rendelkezik. Néhányat ismerünk teának készítve, gyógykrémként, de hogyan is használhatjuk még fel?
A mai részt az olasz konyha ihlette, ízeivel, fûszereivel. Talán sokan már ki is találták, milyen fûszerek kerülnek ma fel a képzeletbeli asztalunkra. A bazsalikomot, az oregánót ismerjük meg picit jobban.
A bazsalikomot sokan termesztik itthon is a konyhaablakokban. Hálás kis növény, fõleg azok számára, akiknek a forró, napos párkányon semmi más nem marad meg.
Köznapi nevei között a királyfû és szentjánosfû elnevezésekkel találkozhatunk a leggyakrabban.
Ázsiából származik. Egykor azt feltételezték róla, hogy csodás képességekkel bír és képes növelni a szerelmi vágyat és az erõt. Az elmúlt évszázadokban, ha egy olasz hölgy bazsalikomot tett az erkélyére, azt jelentette, hogy kész a szerelme fogadására. Indiában szent növényként tisztelik ma is.
Hosszú évszázadok óta elõszeretettel használják bõrfertõzések, bélrendszeri megbetegedések esetén. Segíti a faggyúmirigyek gyulladása esetén és nem utolsó sorban, erõsíti a szervezet védekezõ rendszerét.
A bazsalikom olaj bizonyítottan elpusztítja bélférgeket. Az arcra kenve elpusztítja a baktériumokat, ami segíthet felvenni a harcot a pattanások ellen.
A nõknél érdemes figyelni arra, hogy méhizgató hatással rendelkezik. Több kultúrában is alkalmazzák szülés megindítására és a menstruáció elõsegítésére. Fûszerként alkalmazva, használata nem tilos, de nagy mennyiségekben, vagy gyógynövényként terhesek ne alkalmazzák.
Az oregánó, szintúgy, mit a bazsalikom, baktériumölõ hatással rendelkezik. Használjunk oregánót, ha megfáztunk, vagy influenza gyötör, mert segíti a légutak kitisztulását, enyhíti a köhögést.
Magyarországon sokan csak szurokfûként ismerik, ezt az olasz konyha kihagyhatatlan fûszerét.
A kínai orvosok láz, hányás, hasmenés ellen használták évszázadokon keresztül. Mai felfogás szerint alkalmas köptetõnek, az emésztés serkentésére, enyhe nyugtató hatással rendelkezik és serkenti a menstruációt.
Karvakrolt és timolt tartalmaz, amelyek segítik a nyálkás váladékok felszakadását.
Gyógyfõzet készítése: 1-2 teáskanál szárított oregánót áztassunk 10 percig egy csésze forró vízben. Naponta maximum 3 csészével fogyasszunk. Kétéves kor alatt csak fûszerként használjuk!
Vigyázzunk vele, mert megindítja a méhösszehúzódásokat és a menstruációt is serkenti, tehát terhes nõk nagyobb mennyiségben ne fogyasszák!
Az olasz konyha az egész világon méltán híres és elismert. A legtöbbet használt fûszereit ma már az egész világon ismerik és használják. A pizzán vagy egy jó tésztán elfogyasztva ezeket a fûszereket, megbizonyosodhatunk, milyen kiválóan egészíti ki egymást a két aroma.
Kovács Judit
dietetikus