Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Aszalt gyümölcsök a tiltólistán?

A cikk megjelenési deje: 2013.02.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
aszalt.jpgAz aszalt gyümölcsök sajnos sokszor tiltólistára kerülnek, ha megpróbálunk odafigyelni az étkezésünkre, esetleg még fogyni is. Magas, koncentrált cukortartalmuk mellett viszont közel mindazt tartalmazzák, mint az eredeti gyümölcs. Télen, amikor kevés fajta friss gyümölcs áll rendelkezésünkre az egészségünk megóvása érekében, ez igencsak nem elhanyagolható szempont.

 

Én, ha valakinek abban szeretnék segíteni, hogy pár kilót gyarapodjon a súlya, élek az aszalt gyümölcsök adta lehetõséggel, hiszen kis mennyiségben is elég jelentõs energiatartalommal rendelkeznek, emellett tartalmazzák a gyümölcsök vitamin ás ásványianyag tartalmát, így az egészségünkre is jó hatással vannak. Napi fogyasztásával szépen, fokozatosan emelhetõ a testsúly. Ha valaki szeretné megtartani a súlyát, akkor fogyasztásukat korlátozza, de ha fogyni szeretne, akkor heti 1-2 alkalomnál többször ne fogyassza, és akkor is csak egy kis kávéscsészényi mennyiségben, vagy a diétája elõírásainak figyelembe vételével.


Manapság már szinte az összes gyümölcsnek kapható aszalt, szárított változata is, mégis a legismertebbek, legkedveltebbek az aszalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola, datolya és füge. De amellett, hogy finomak, milyen elõnyei vannak fogyasztásuknak?


Aszalt szilva

Mi jut eszünkbe elõször az aszalt szilváról? Segíti az emésztést. Igen, ez így igaz. Nagy mennyiségû rostot tartalmaz, ami segíti megakadályozni a székrekedés kialakulását. Tartalmaz emellett káliumot, C-vitamint és vasat is. A vas felszívódása az aszalt szilvából nem a legjobb, de C-vitaminban gazdag gyümölccsel együtt fogyasztva a felszívódás javítható.
Nagyon finom leves készíthetõ belõle. Víz hozzáadásával az aszalt szilva megduzzad, és hasonló gyümölcsleves lesz belõle, mintha friss gyümölccsel dolgoznánk.
Aki székrekedéssel küzd, kezdje 1-2 db aszalt szilvával a napot, ami nagyon hatásosan beindítja az emésztést.


Datolya

A datolya igazi édesség. Én zöldségsalátákba is szoktam egy keveset vágni. Ettõl igazi ízkavalkád keletkezik.
Nem éppen alacsony kalóriatartalmú. Egyetlen szem datolyában 66 kcal van, ami egy fél zsemlének felel meg. Viszont 1 szemben 1,5 g rost van, ami igencsak nagy mennyiségnek számít, ráadásul nagy adag szívbarát káliumot is tartalmaz, és optimális arányban található meg benne a kalcium és a magnézium is.
Nem a fogyókúrázóknak ajánlom a következõ receptet: Áztassunk pár szem datolyát meleg tejbe. Isteni csemege!
A szárított gyümölcsök között a datolya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns tartalommal. Megvédi a sejtjeinket az öregedéstõl és a ráktól. Kell még mit mondanom? Imádjuk!

 

Mazsola

1,8 kg szõlõbõl 0,45 kg mazsola készíthetõ. Magas a szõlõcukor tartalma, ami gyorsan emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek tilos fogyasztani.
A mazsolának magas a bórtartalma. A bór egy olyan ásványi anyag, amirõl keveset hallani, pedig fontos szerepe van. Ez az anyag felel a csontjaink erõsségéért. Ha bórhiányos az étrendünk, akkor a kalcium is hiányozni fog a csontoknak. Elengedhetetlen a kalcium- anyagcsere szempontjából. Megelõzi a csontritkulást. Menopauza után különösen ügyeljünk a megfelelõ mennyiség bevitelére.


Füge

A telet egyrészt azért szeretem, mert ilyenkor jön el az aszalt füge idénye. Egyszerûen mennyei! A friss fügéért is rajongok, de sajnos azt itthon kevésbé lehet kapni, vagy nem olyan érett.
6 db fügében - ami igazán nem nagy mennyiség- 5 g rost van. Miért fontos ez? Mert ha figyelünk a napi megfelelõ rostbevitelre (25-35 g), akkor 40%-kal csökkenthetõ a szívroham esélye, ráadásul a súly megtartásában is nagy szerepe van. Emellett ugyanúgy, mint a datolyában nagy mennyiségû kalciumot, magnéziumot és káliumot találunk. Annyi az ásványianyag tartalma 6 db-nak, mint 1 liter ásványvíznek. Nem semmi, ugye?
Remek édesítõszert gyárthatunk, ha 240 g fügét összeturmixolunk ¼ csésze vízzel. Használható méz helyett is.

 


Sajnos az aszalt gyümölcsöket gyakran kezelik tartósítószerrel, általában kén-dioxiddal, hogy ne barnuljanak meg. A legtöbb ember számra a kén-dioxid veszélytelen, mert a szervezet gyorsan lebontja, de vannak, akinél ez nem történik meg, ilyenkor akár asztmás roham, fejfájás, hányinger is felléphet.
Érdemes bioterméket vásárolni, vagy készítsünk mi magunk aszalt gyümölcsöt. Sütõben, vagy speciális aszalógépben pár óra alatt hónapokra elegendõ aszalt gyümölcsöt gyárthatunk.


Kovács Judit
dietetikus