Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A vitaminok csodálatos világa

A cikk megjelenési deje: 2010.11.29. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vitamin_main.jpgKöztudott, hogy a megfelelõ vitamin bevitellel számos betegség kialakulását megelõzhetjük. Szerencsére egyre többen ismerik azokat a jótékony tulajdonságokat, melyeket egy-egy vitaminnak tulajdonítunk. Nemcsak, hogy képesek megelõzni a betegségek java részét, de a legújabb kutatások már azt is igazolják, hogy a gyógyításban is nagy szerepük van.


Ismerkedjünk meg néhány közismert vitaminnal, egy kicsit közelebbrõl.

Zsírban oldódó vitaminok

Nagyon egyszerû megjegyezni, melyik a zsírban oldódó vitaminok, mivel nevüket összeolvasva a DEKA szót kapjuk. Tehát zsírban oldódik a D-vitamin, az E-vitamin, a K-vitamin és az A-vitamin.

 

csira.jpgDe miért is fontos tudnunk azt, hogy melyik vitamin, miben oldódik? Egyrészt azért, mert egy hagyományos zöldségekbõl készült salátából, a benne lévõ zsírban oldódó vitaminok csak akkor fognak tudni felszívódni, ha együtt fogyasztjuk valamilyen zsiradékkal. Nem hiába szokták a salátákat olívaolajjal meglocsolni! Sajnos errõl sokan megfeledkeznek. Aki fogyókúrázik, félelemmel tekint mindenfajta apró zsiradékra, pedig nem kellene, hiszen a rajtunk lerakódott zsírpárnáknak nem csak hõszabályozó, hanem védelmi szerepe van. Ezek mellett pedig ellátja a zsírban oldódó vitaminok raktározási feladatát is.
Persze most nem az elhízást pártolom, hanem az egészséges testet, kinézetet.

 

Szerencse, hogy a zsírban oldódó vitaminokat képesek vagyunk tárolni, így ha valamelyik nap túl keveset viszünk be a táplálékainkból, akkor ebbõl a raktárból pótoljuk a hiányzó mennyiséget.

De mi a helyzet a vízben oldódó vitaminokkal? Õket minden nap be kell juttatnunk a szervezetünkbe, különben a hiányállapotok nagyon gyorsan kialakulnak, mivel nem tudjuk õket tárolni, tartalékolni. A legfontosabb zsírban oldódó vitamin talán a c-vitamin. Róla nemrégen, egy elõzõ cikkben, olvashattak bõvebben is.
A vitaminokból szerencsére nem kell hatalmas mennyiségeket bejuttatnunk a szervezetünkbe, elég egy nagyon pici mennyiség (pl.: miligrammnyi), hogy az egész testünknek elegendõ legyen egész napra. Sajnos a mai táplálkozási szokásokkal a legtöbb ember még ezt a kis mennyiséget sem tudja bejuttatni. A gyorséttermek ételei, a túlfõzött fõzelékek, a finomított, tartósított élelmiszerek már nem igazán tartalmaznak vitaminokat.

vitamins.jpgPótlásukhoz nem kell rögtön a vitaminos dobozokhoz nyúlni, hanem élhetünk a természet adta lehetõségekkel. Rengeteg természetes vitamin és ásványianyag található például a csírákban. Ma már szinte mindenhol kapható, de mi is könnyedén termeszthetünk. Szinte az összes növény csírája ehetõ, ráadásul mindenki megtalálhatja azt, amelyik a legjobban ízlik neki. Tölthetjük szendvicsekbe, keverhetjük salátákba, vagy kefirbe, joghurtba, de magában is nagyon finomak tudnak lenni. Megtalálható bennük a kifejlett növény teljes jótékony arzenálja. Persze ilyenkor télen sokkal nehezebb a vitaminokat természetes úton magunkhoz venni, ilyenkor tanácsos vitaminkészítményekkel pótolni õket.

 

De mire is jók a vitaminok? Nézzünk meg néhány példát!
Az A-vitamin Segíti az immunrendszer normális mûködését és hozzájárul a bõr, a szem és a nyálkahártya egészségéhez.
A B-vitaminok energiát szolgáltatnak sejtjeinknek, irányítják a fehérje- és a zsíranyagcserét. A B- vitaminok csoportja rengeteg vitamint foglal magába. Mindegyiknek más és más a hatásköre, de hiányuk nagyon hamar jelentkezik különbözõ testi tünetekben.
A D-vitaminnak fontos szerepe van a csontok és a fogak erõsségének kialakulásában és megõrzésében.

 

Szinte felsorolhatatlan azon okok, hogy miért is jók a vitaminok. A testünk minden folyamatában, minden sejtünk életében szerepet játszanak. Ezért nagyon fontos, hogy jobban megismerjük jótékony hatásaikat és odafigyeljünk rendszeres bevitelükre.


Kovács Judit
dietetikus