Kérdés:

Kedves Anna! A Súlykontroll diéta 2. heténél tartok, 29 éves édesanyaként sajnos szülés után kb 30 kilónyi súlyfelesleg maradt rajtam. A terhesség elõtt rendszeresen tornáztam, így akkor nem okozott gondot a súlyom, azonban a szülés óta (immáron 3 éve) erre nemigen tudtam rávenni magam, vagy csak fellángolás szerûen. Eddig kétféle diétát próbáltam ki: 1, 5 éve a 90 naposat (ezzel 10 kilót fogytam, de vissza is híztam, mivel az étkezésemen nem változtattam utána... visszatértek a régi szokásaim) A másik ( 1 hónapig Januárban) Norbi diétája volt, azonban ez nálam semmiféle eredményre nem vezetett, ezen felül pedig iszonyatosan drága és más problémáim is vannak vele. Alexandra módszere tetszik és betarthatónak is gondolom. :-) A dvd-ire tornázok immáron rendszeresen. Az étkezéssel kapcsolatban viszont lenne pár kérdésem: - Gondot jelent, ha egy nap egyféle ételbõl többször is eszem ugyanazt? Gondolok itt arra, hogy a reggelim és a vacsorám ugyanaz (pl. wasa kenyér, saját készítésû körözött, 2 szelet csirkemell sonka, uborka, vagy paradicsom és 2,5 dl tej) Eddig úgy gondoltam, hogy Az egy adagnyi mennyiség az egyszerre elfogyasztandó max. mennyiség, azonban az egyik kérdést elolvasva megláttam, hogy egy nap csak egyszer fogyaszthatom ugyanazt az ételt. Egy nap 2-szer is iszok 2,5 dl tejet, sõt a kávémba is teszek picit. ( egy nap sajnos több kávét is iszok- tudom, azt le kell csökkenteni napi egyre). Ha többet iszok, az gátolja a fogyást? -A második kérdésem ugyancsak az adagokra vonatkozik: mit jelent pontosan (pl. a tésztáknál, bulgurnál, rizsnél) a " száraz állapotban" kifejezés? A fõzés elõtti 5 dkg-ot vagy fõzés utáni 5 dkg-ot? Mennyit szedhetek ki elkészült állapotukban? -Ha levest is szeretnék enni és második félét is, akkor hogyan számoljam ki az adagokat? Felezzem esetleg a levest és felezzem a fõzelék mennyiségét is? -Sajnos mivel Alexandra termékeket nem találok, Norbi Update 1 termékeket ( majonéz, mustár..liszt... péksütemények) fogyaszthatok? Ezek mely szakaszba illeszthetõ be? ( szándékosan nem a light majonézt írtam, hisz az is tartalmaz hozzáadott cukrot.... ez egy kicsit megkevert, ezért gondoltam az Update termékekre (fruktózzal) ) - Végezetül pedig azt szeretném kérdezni, hogy egy nap mennyi alacsony és mennyi közepes indexû ételt válogathatok össze? - az (5 étkezésre összesen)( Az arányokat tudom: 1köz. mellé 2 alacsony) Válaszát elõre is megköszönve minden jót és szép napot kívánok: Anita

Válasz:

Kedves Anita!
Köszönjük, hogy megtiszteltél bennünket bizalmaddal, reméljük elégedett leszel a Súlykontrollal. :)
Akkor most megpróbálok mindenre válaszolni, remélem, nem hagyok ki semmit:
1.
Az ajánlás, hogy egyfélébõl egy nap csak egyszer egyél azért alakult ki, mert ha nem lenne ebben is valamilyen ajánlás, mérték, akkor könnyen túl lehetne lõni a mennyiségeket, még akkor is, ha egy adagra meghatároztuk. Ezen kívül azért is fontos, mert sokan hajlamosak egyhangúan étkezni, fõként, ha tudják, hogy étrendmódosításról van szó. Az egyhangúság meg egy idõ után sem a vitamin-, ásványi anyag háztartásnak, sem a diéta betarthatóságának, valamint a lelkünknek sem tesz jót. Az ajánlásban azért úgy fogalmazunk, hogy naponta 1x, legfeljebb 2x válaszd ugyanazt az alapanyagot. Vannak kivételek, pl. az elsõ szakaszban a gabonafélék hiánya miatt a wasa kenyérbõl/korpás abonettbõl naponta 3x is lehet enni az ajánlott adagot. Válaszul a konkrét kérdésedre: ha nem túl gyakori az ismétlés ahhoz, hogy egyhangú legyen, akkor nyugodtan eheted ugyanazt vacsorára, mint reggelire. A tejbõl naponta legfeljebb 0,5 litert fogyassz, és ezt is elosztva. Tehát nem baj, ha reggelire 2,5 dl-t és vacsorára is 2,5 dl-t iszol. Ha kávéba is használod, akkor azt javaslom, hogy az egyik, vagy mindkét mennyiségbõl „spórold meg" a kávéba rakott mennyiséget. Pl. 2 dl reggelire, 1 dl a kávéba napközben, és 2 dl vacsira. Ha több tejet innál, az lassíthatja a fogyást, hiszen azért még az 1,5%-os zsírtartalmú tejnek is jelentõs az energiatartalma ahhoz, hogy befolyásolja a diétát. Ráadásul folyadék, ami mindig könnyebben szívódik fel. A kávét tényleg próbáld meg egy csészére szorítani. :)
2.
A száraz állapotban a fõzés elõtti mennyiséget jelenti. Ehhez egy tippem van csak: elsõ alkalommal, amikor ilyet készítesz, akkor mérd ki fõzés elõtti, nyers, száraz állapotban a rizst, úgy fõzd ki, csak ezt a kicsi adagot. Aztán mérd meg kifõtt állapotban, így legközelebb tudni fogod, mennyit tudsz mérni a tányérodra. Illetve nem is kell mérni, ha ezt az elõször kimért mennyiséget kirakod a tányérodra, hiszen látni fogod, hogy az eddigi adaghoz képest mekkora. Illetve akár kanállal is kimérheted, hogy mennyi lett. Legközelebb, amikor a családnak is fõzöl, akkor tudni fogod szemmértékre vagy „kanálmértékre", hogy mennyit ehetsz belõle.
3.
Ha levest és másodikat is eszel, akkor sem kell felezned az adagokat, ha betartod a javasolt mennyiségi ajánlást.
4.
Az általad is említett rendszer felénk irányuló barátságtalan piaci magatartása miatt nem foglalhatok állást a termékekkel kapcsolatban, ezért csak annyit tudok írni, rád bízom, hogy döntesz, használod-e õket, vagy nem.
5.
Az elsõ szakaszban csak 30-as SKI alattit, napi legfeljebb 16-20 adagban javasolt fogyasztani.
A második szakaszban már lehet 30-60 közötti indexût enni. Legfeljebb 3-5 adagban javasolt, értelemszerûen az arány betartásához min. 6-10 adag alacsony indexût el kell fogyasztani. Itt is legfeljebb 16-20 adag javasolt az alacsonyból.
A harmadik szakaszban ugyanaz a javaslat, mint a másodikban, csak három naponta már lehet 60 feletti alapanyagot is fogyasztani 1, legfeljebb 2 adagban. Azon a napon, amikor 60 felettit is tartalmaz az étkezésed, második szakaszosból legfeljebb 2-3 adag ajánlott. Remélem ez így érthetõ volt.

Remélem mindenre válaszoltam. Ha felmerül benned még kérdés, írj!

Sok sikert!

Üdvözlettel,
Varga Anna