Kérdés:

Én azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy ,,cukor vagy édesítõszer"? Ha diétás sütit szeretnék sütni melyiket használjam? Egyéb ételek ízesítéséhez melyiket használjam? Mert mindenbe azért nem tehetek mézet! :-) Köszönöm elõre is a segítséget!

Válasz:

A cukor ún. luxus kalória. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszintet gyorsan növelõ szénhidrátból származó energián kívül semmi értékes tápanyagot nem tartalmaz. Önmagában nem lenne "rossz", ha mértékkel fogyasztanánk, de sajnos minden élelmiszerbe "belecsepészik": sokan nem gondolják, hogy a felvágottakhoz, mirelit zöldségekhez is hozzáadnak cukrot. Nagy mennyiségû fogyasztása elõsegíti az elhízást, ami számos táplálkozással összefüggõ betegség rizikófaktora (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, stb.) Ezért a cukrot nem ajánljuk fogyasztani, annak helyettesítésére érdemes törekedni.

A méz az elõbbinél sokkal értékesebb anyag. Ugyan legnagyobb része ennek is szénhidrát, de több-kevesebb gyümölcscukrot is tartalmaz. Ezen kívül található benne ásványi anyag, vitamin, enzim, aminosav is. Sajnos energiatartalma szinte ugyanannyi mint a cukoré, ezért fogyókúrában nem ajánlható. Kiegyensúlyozott táplálkozásnak mértékkel része lehet. :)

Az édesítõszereknek is több fajtája van, sok lenne leírni, hogy mit és mennyit választhatsz belõle attól függõen, hogy mi a célod vele. Ezt rengetegen kérdezték, ezért a honlap gyakori kérdései között találsz errõl egy részletes ismertetõt. Ha elolvastad, és maradnak benned megválaszolatlan kérdések, akkor írj!