A jó tésztaválasztás attól függ, hogy mi a célunk vele. A következõkben megpróbálunk segíteni a döntésben.
Ha fogyókúrázunk vagy cukorbetegek vagyunk, bizony fontos a tészta vércukorszint emelõ hatása, a felszívódó keményítõ mennyisége, milyensége, valamint a tészta energiatartalma. Ha a tojásérzékenységben szenvedünk, fontos, hogy van-e a tésztában tojás vagy sem. Ha vegetáriánusak vagyunk, fontos információ, hogy komplett fehérjeforrásnak tekinthetjük-e választott tésztánkat vagy sem. És még sorolhatnánk a sokféle nézõpontot.
Ezzel az összefoglalással egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a választáshoz.
Mibõl is áll a tészta?
1) Gabona
Alapanyaga Európában a búza vagy durumbúza, a távol-keleten a rizs vagy szója.
A gabonamagvak jellemzõi a magas keményítõ- és rosttartalom.
Fontos, de nem komplett fehérje források (azaz nem tartalmaznak minden olyan aminosavat, amelyre a szervezetünknek az egészségünk megõrzéséhez szüksége van), de alacsony zsiradék tartalommal rendelkeznek.
Jelentõs mértékben tartalmaznak káliumot, foszfort és magnéziumot, jó forrásai a B-vitaminoknak.
Élelmi rost tartalmuk által hozzájárulnak a napi ajánlott rostbevitel biztosításához.
A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükbõl (õrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez, akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom (ez egy fontos és jelentõs különbség a teljes kiõrlésû lisztek és a finomított lisztek között). Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nõ a vércukorszint növelõ hatásuk.
A durumtésztát a mediterrán térségben õshonos durumbúzából állítják elõ. A durumbúza fehérjében gazdagabb, mint a búza, és jóval rugalmasabb is annál, akár tojás hozzáadása nélkül is készíthetõ belõle tészta, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos tészták, mert keményítõje lassabban bomlik le és szívódik fel.
A tészták közül szintén kiváló hatású a teljes kiõrlésû tészta (vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdagabb), de színe miatt nem sokan próbálják ki, pedig íze ugyanolyan finom, mint a durum- vagy tojásos tésztáké.
Ma már a nagyobb áruházakban megtalálhatóak a "színes" tészták is, amelynek a színüket természetes alapanyagok hozzáadásával kapják, például a spenóttal zöld színû, a paradicsommal piros színû tésztát kapunk. Bónuszként a tészta gazdagabbá válik a felhasznált két zöldség sok egészséges tulajdonságával.
2) tojás
A búzából készült tésztához szinte mindig adnak tojást. 2, 4 és 8 tojásos tészták kaphatóak, leggyakrabban a 4 tojásos tésztát fogyasztjuk.
A durumbúzából készült tészta szinte mindig tojás nélkül készül.
Ma már kapható tojásfehérjével készülõ durumtészta is, ami nem tartalmazza a tojássárgában elõforduló koleszterint, de mégis kiegészíti a tészta nem komplett fehérjetartalmát az értékes tojásfehérjével.
3) víz
Tudtad?
Az olasz "al dente" kifejezés azt jelenti, hogy a tésztának épp olyan keménységûnek kell lennie, hogy harapni lehessen, vagyis az olaszok szerint vétek túlfõzni. Tehát ha „al dente" fõzzük meg a tésztát, az kissé keményebb marad, nem puhul meg annyira, mint ahogy itthon megszoktuk.
Tészta a különbözõ étrendekben
Energiaszegény étrend
A tészták energiaszegény étrendbe ugyan beilleszthetõek, de mind fogyasztási mennyiségben, mind gyakoriságában óvatosan kell bánni vele, hiszen energiatartalma nem elhanyagolható. 5 dkg száraztészta - fajtától függõen - 175-196 kcal-t tartalmaz. Elõnyös a durumtészta választása annak kedvezõbb felszívódása és glikémiás indexe miatt.
Cukorbetegek étrendje
Cukorbetegek részére fontos információ, a tészták ajánlott adagja számukra 5 dkg (szárazon), és ez - tésztától függõen - 35-37 g szénhidrátot tartalmaz. Cukorbetegeknek a tészták vércukorszint emelõ hatása miatt a durumtészta ajánlott.
Vegetáriánus étrend
Fontos a komplett fehérje bevitel, ezért jó választás a tojásos száraztészta vagy a tojásfehérjével kiegészített durumtészta is.
Koleszterinszegény étrend
A koleszterin a tojássárgájában található, ezért mind a tojásmentes, mind a tojásfehérjével kiegészített durumtészta a megfelelõ választás lehet.
Tojás érzékenység, tojásallergia
A tojásmentes durumtészta a megfelelõ választás.