TÉVHIT: Bizonyos élelmiszerek egészségtelenek, mások egészségesek.
TÉNY: Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend! A kulcs a mennyiségek és az arányok helyes megválasztásában van. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy nincs olyan táplálék, amely káros lenne az egészségre, ha az mértékkel kerül a szervezetbe. Fontos azonban észben tartani, hogy ha mértéktelenül és egyhangúan (túlzott illetve hiányos módon) fogyasztunk belõlük, az elõbb-utóbb egészségünk megromlásához vezethet.
TÉVHIT: A növényi olajok energiatartalma alacsonyabb, mint az állati eredetû zsiradékoké.
TÉNY: 100 g napraforgó-, repce- vagy tökmagolaj energiatartalma 3772 kJ (902,5 kcal) szinte teljesen megegyezik 100 g sertészsír energiatartalmával, ami 3770 kJ (901,9 kcal). Az eltérés a zsírsav-összetételükben van, amely alapján a növényi zsiradékok változatos fogyasztása elõnyösebb.
TÉVHIT: Minden „barna" kenyér rosttartalma magas.
TÉNY: Nem minden sötétebb színû kenyér, péksütemény készül teljes kiõrlésû lisztbõl, sokszor csak malátával színezettek. Ezért mindig érdemes áttanulmányozni a választott termék összetételét, mielõtt megvennénk. Hogyan tudjuk megállapítani, hogy melyik valódi, ha nem néztük meg a címkét? Egyszerû: ha levesszük a polcról, és nehéznek tûnik, sûrû, tömör állaga van, akkor nagy valószínûséggel nem csupán színezett a kenyér. Azonban ha barna, de könnyû, laza, könnyen „összenyomható" kenyeret tartunk a kezünkben, akkor az nagyobb eséllyel színezett fehér kenyér, mint teljes kiõrlésû.
TÉVHIT: Minden édesítõszer energiamentes.
TÉNY:Az édesítõszerek többségére, az ú. n. mesterséges édesítõszerekre ez valóban igaz. Ide tartoznak: szacharin, Na-ciklamát, aspartam, aceszulfám-K és ezek kombinációi. Azonban az ú. n. cukorhelyettesítõk, amelyeket elsõsorban diabetikus termékekben szoktak használni, azok majdnem ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a cukor, csupán a vércukorszintre gyakorolt hatásuk kedvezõbb. Ide tartozik a gyümölcscukor (fruktóz) és a cukoralkoholok (pl. szorbit, xilit).
TÉVHIT: A diabetikus csokoládék, nápolyik, és más diabetikus édességek energiaszegények.
TÉNY: A diabetikus édességek energiatartalma szinte azonos, egyes esetekben még több is, mint a hagyományos termékeké, csak speciális összetételûek. Sokszor több zsiradékot tartalmaznak, és a vércukorszintre kedvezõbb hatású, ám energiát tartalmazó cukorhelyettesítõkkel készül.