Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tej, tejhelyettesítõk

A cikk megjelenési deje: 2009.04.01. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
tej130.jpgA régi szlogen szerint a tej: élet, erõ, egészség! Sajnos azonban nem mindenki számára. Szép számmal akadnak emberek, akiknek a tej alkotóelemeivel szembeni érzékenységük kellemetlen tüneteket okoznak, és már a legkisebb mennyiség után is jelentkeznek a problémák. Ettõl még a tej ugyanolyan egészséges marad, de tejfehérje- és tejcukor érzékenyek részére is bizony kellene alternatíva, hiszen rengeteg italunk és ételünk alapja a tej.

 

 

 

 

 

 

 

Egy kis tejismeret
tej240_1.jpgA tehéntej az egészséges felnõtt számára legoptimálisabb mértékben tartalmazza az összes makrotápanyagot.
A tej fehérjetartalma értékes, mert 93%-ban hasznosul, és komplett fehérje forrás.
A tejzsírban elõfordulnak többszörösen telítetlen zsírsavak is, tejcukor tartalma kiegyensúlyozott (összesen 5 g-ot tartalmaz 1 dl tej), javítja egyes ásványi anyagok felszívódását (kalcium, magnézium, foszfor).
A tej jó kalciumforrás is, hiszen 2,5 dl tej elfogyasztásával a felnõttek részére javasolt napi mennyiség 35%-át fedezzük.
Rendkívül jó vitaminforrás, különösen a B vitamin csoport tagjait tartalmazza nagyobb mennyiségben.
Az egészséges táplálkozási ajánlás: naponta 0,5 l tejet, vagy ennek megfelelõ tejterméket fogyasszunk el.

 

Tudtad?
Komplett fehérje forrásnak nevezzük azt az élelmiszert, amely komplett fehérjét tartalmaz. Komplett, vagy teljes értékû fehérjének nevezzük azt a fehérjét, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Esszenciális aminosavaknak nevezzük a szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje építõköveket.

 

Mit tegyünk azonban, ha érzékenyek vagyunk a tej egyes összetevõire, vagy olyan vegetáriánus irányzatot követünk, amely nem javasolja az állati eredetû alapanyagok fogyasztását?
Ma már rendelkezésünkre állnak különbözõ alternatívák. Elsõsorban attól függ, milyen termékek közül érdemes választani, hogy mi az oka annak, hogy nem fogyasztunk/fogyaszthatunk tejterméket.
Míg régebben kizárólag a tej egyes alkotóelemeivel szemben érzékeny emberek kerestek a tej helyettesítésére megfelelõ termékeket (tejcukorra- és tejfehérjére érzékenyek), addig manapság már fõként vegetáriánusok, vegánok, fogyókúrázók, és azok az emberek fogyasztják, akik valamilyen oknál fogva kevesebb fehérjét kívánnak bevinni a szervezetükbe. A tejhelyettesítõk közt van olyan kategória is, amely amellett, hogy nem tartalmaz laktózt (tejcukrot) és 100%-ban növényi eredetû, még a bio kívánalmaknak is megfelelnek.
rizsital240.jpgHa tejcukor érzékenység miatt választják a tejhelyettesítõket, már az is megfelelõ alternatíva lehet, hogy a gyógyszertárakban kapható tejcukor bontó enzimet (laktáz, galantáze por) szerzik be, amely a tehéntejbe keverve és ezután fogyasztva megszünteti a kellemetlen panaszokat.
Ha a vegán életmód követõi különbözõ növényi alapú ital közt válogathatnak, többek közt: szójaital, zabital, tönkölyital és rizsital. Ezek legtöbbje organikusan termesztett, vegyszermentes gazdálkodásból származik.

 

Érdemes azonban tudni, hogy a tejhelyettesítõk egészséges, vegyesen táplálkozó emberek számára is ajánlhatók, mert változatossá teszik a hagyományos étrendet, és általuk csökkenthetõ az állati eredetû termékek fogyasztása, aminek túlzott fogyasztása jellemzõ étkezésünkre.
A helyesen megválasztott tejhelyettesítõ jó választás lehet fogyókúrázók és cukorbetegek részére is.
Ezek a termékek nemcsak a tej ízét és állagát kívánják pótolni, hanem megpróbálják annak a beltartalmi értékeket is megközelíteni. Pl. van olyan termék, amely kalciummal dúsított.

 

Az alábbi táblázatban összefoglalót olvashatnak két különbözõ zsírtartalmú tehéntej, valamint szójatej, zabital, kalciummal dúsított rizsital és tönkölyital tartalmára vonatkozóan.

 

 1 dl termékre vonatkoztatvatehéntej (2,8%)*  tehéntej (1,5%)*szójatej* zabital rizsital, Ca-mal dúsított tönkölyital 
 energia (kcal) 6049 36 32 67  46
 fehérje (g) 3,4 3,4 2,8 0,6 0,2 0,7
 zsír (g) 2,8 1,5 1,9 1,1 1,5 0,7
 szénhidrát (g) 5,3 5,3 1,8 4,8 13,4 9,3
 kalcium (mg) 120 114 4 nincs adat 120 nincs adat
 nátrium (mg) 45 53 12 40 40 40
 koleszterin (mg) 10 5,2 0 0 0

 

*A csillaggal jelölt esetekben a tápanyagtartalmak a NutriComp adatbázisából származnak.