Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Teázás - hagyomány és trend

A cikk megjelenési deje: 2009.04.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
tea150.jpgA teázás nagy múltra tekint vissza, és napjainkban is egyre népszerûbbek a teaházak. Ennek ellenére nem sokan ismerik a teákat, és azok jótékony hatásait. Ezzel a kis összefoglalóval igyekszünk teázásra csábítani...

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes aszerint kiválasztani teánkat, hogy milyen hatást kívánunk elérni általa. A teafüvek hatóanyagait, hatásait megismerve mindenki egyénre szabottan tud magának megfelelõ italt készíteni. Ha reggel élénkítõ hatására van szükségünk, akkor valódi teát válasszunk (fehér, zöld, oolong, fekete), esetleg olyat, amiben a tea élénkítõ, frissítõ növényekkel van kiegészítve. Ha délutáni vagy esti órákban teázunk, érdemes koffeinmentes teákat (rooibos, gyümölcs, gyógy) választani. Természetesen ekkor is elõny, ha ezeket a teákat nyugtató-, stressz oldó hatású növényekkel egészítjük ki. Amellett, hogy a teázás valódi élményt nyújt, a különbözõ teák jótékony hatással is rendelkeznek, egyes betegségek megelõzésében, gyógyításában nagy szerepük lehet.


A minõségi teák önmagunkban is élvezeti értékkel bírnak, de a legtöbben ízesítik a teákat. Jellemzõ ízesítõ anyagok a cukor vagy a méz, a citromlé, citromsav, konyak, rum, tej. Az ízesítõ anyag szintén függhet attól, hogy milyen egyéb dolog befolyásolja folyadékfogyasztásunkat. Pl.: ha fogyókúrázunk, akkor cukor helyett édesítõvel javasoljuk a tea fogyasztását.

 

EGY KIS TEAISMERET
GreenTea240.jpgA valódi tea teacserje levelébõl készül. A tea készítésénél a technológia során a tealevélben található enzimek aktiválódnak (oxidálódni kezd a tealevél, a levelek folyamatosan barnulni kezdenek, ahogy a klorofill lebomlik és tanninok keletkeznek). A feldolgozás következõ lépése attól függ, milyen tea készítése a cél: az oxidációs folyamat megállítása oly módon, hogy hevítéssel eltávolítják a levelekbõl a nedvességet.
A teát négy fõ csoportba lehet sorolni aszerint, hogy ez a folyamat hogyan zajlott le:
♣ fehér tea: nem oxidálódott levelek - rögtön szedés után megakadályozzák az oxidációs folyamatot
♣ zöld tea: kis ideig tartó oxidáció - eredménye a jellegzetes íz és szín
♣ oolong tea: az oxidációt kb. a folyamat közepén állítják meg
♣ fekete tea: jelentõs oxidáció éri a leveleket - ennek hatására alakul ki a fekete tea jellegzetes színe, aromája, illata

tea240.jpgE négy fajtának számos variációja létezik aszerint, hogy további ízesítést kaptak-e. Pl. a jázmin tea készítésénél a tealeveleket jázmin virágokkal borítják oxidáció közben; a fûszeres teákhoz különbözõ fûszereket adnak a készítés során: fahéj, gyömbér, szegfûszeg, fekete bors, szerecsendió.

 

Teának nevezzük, de valójában teapótlók az egyéb növényekbõl készített fõzetek, melyek más összetételûek, mint a valódi tea.

 

Melyek ezek? Rooibos tea, gyümölcsteák, gyógyteák.


♦ Rooibos tea: Dél-Afrikában élõ vöröses növény, melybõl fõzeteket készítenek. Koffeint nem tartalmaz, ezért gyermekeknek is nyugodtan kínálhatjuk.
♦ Gyümölcstea: Különbözõ gyümölcsökbõl, esetleg virágszirmok hozzáadásával készül. Koffeint szintén nem tartalmaznak.
♦ Gyógytea: Azokat a forrázatokat, amelyeket gyógynövényekbõl készítenek, és élvezeti teaként, de a betegségek megelõzése, vagy az egészségünk helyreállítására, gyógyítására használunk gyógyteáknak nevezzük.


EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTRA GYAKOROLT HATÁSOK
_lany1240.jpgA zöld teák jelentõs antioxidáns tartalommal rendelkeznek, de tartalmaznak koffeint is. A fekete tea több koffeint és kevesebb antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea. Az antioxidánsok a szervezetben egyrészt természetes úton keletkezõ, másrészt a külvilágból származó egészségkárosító szabad gyökök ellen harcolnak a szervezetben. A szabad gyökök mennyiségének túlzott növekedése szöveti, sejti elváltozásokat okoz. Ezért az antioxidánsok csökkentik a szív- és érrendszeri, a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét, és lassítják az öregedés folyamatát. A teában lévõ koffein hatása lassúbb a kávéénál. Egészséges felnõtt esetén a mérsékelt koffeinfogyasztás nem okoz egészségkárosodást, azonban a gyermekeknél figyelni kell a koffein bevitelre. Érdemes tudni, hogy a koffein tartalmú italok, élelmiszerek közé tartozik a kávén, valódi teán kívül a kakaó, kóla, valamint az édességként nagyon kedvelt csokoládé._lany2240.jpg
A rooibos teában található egy kvercetin nevû anyag, amely görcsoldó és nyugtató hatással bír. Segíti az alvászavarok és a depressziós állapotok leküdését.

 

A teákhoz felhasznált alapanyagok közt érdemes kiemelni a ginzenget, mentát.  

Ginzeng: Elismert gyógynövény. Növeli a szellemi, fizikai teljesítõképességet (munkateljesítmény fokozása, koncentráló képesség növelése). Egyes összetevõi antioxidáns hatásúak, illetve fokozzák az antioxidánsok hatását. 
Menta: Fûszer- és gyógynövény. Frissítõ, élénkítõ, hûsítõ hatással rendelkezik. Görcsoldó hatású anyagként, enyhe fájdalomcsillapítóként említik.

 

TUDTAD?
A fekete teákhoz használt víznek forrásponton (100 °C) kell lennie, kivéve az érzékenyebb Darjeeling teákat, ahol kissé alacsonyabb hõmérséklet javasolt. A zöld teákhoz használt víz - a legtöbb forrás szerint - 70-85 °C között legyen; minél jobb minõségûek a tealevelek, annál alacsonyabb a hõmérséklet.