Ma már a fogyasztói igények változásával a jégkrém gyártók is próbálnak kedvünkben járni. Végeredmény: rengeteg fajta finomság közül válogathatunk. Elég, ha azt tudjuk, milyen gondolattal állunk meg a fagyis pult elõtt: Fogynánk? Tejérzékenyek vagyunk? Vagy „csupán" tudatosan egészségesen táplálkozni vágyók?
Minden esetben megtaláljuk a nekünk megfelelõt, csak figyelmesen olvassuk el a címkét! Így tudatosan ki tudjunk választani a számunkra legértékesebb jégkrémet. A csomagoláson információként ma már megtalálhatjuk az egy adagra vonatkozó energia- és tápanyag összetételeket is. Ha ügyelnünk kell a vonalainkra, akkor választhatunk cukormentes vagy zsírszegény változatokat, így például az Algida light termékeket.
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást sem a korlátozások jellemzik, hanem sokkal inkább az élelmiszerek tudatos választása. Nem azt jelenti, hogy minden kedvenc ételünkrõl le kell mondanunk. Sokkal inkább fontos a változatos táplálkozás, megfelelõ ételek fogyasztása megfelelõ mennyiségben. Éppen ezért tudatos választással és a mennyiségi javaslatok betartásával a jégkrémeknek helye van az egészséges táplálkozásban.
Tudtad?
♦ A kínaiak már ötezer évvel ezelõtt ismerték a fagylalt korai változatát.
♦ A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba.
♦ Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítõszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták elõtt.
♦ A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt.
♦ Az elsõ fagylalt receptek 1692-ben készültek Franciaországban.
♦ Az elsõ jégkrém készítõ berendezést Nancy Johnson alkotta meg 1843-ban.
♦ A világon a legtöbb jégkrémet az Egyesült Államokban fogyasztják, fejenként 24 litert évente. Az európai átlag 6-7 liter/fõ.
Végül két könnyû nyári jégkrémes recept, érdemes megkóstolni!
Jeges kávé
Hozzávalók 2 adaghoz:
200 ml erõs kávé
3-4 csepp vanília aroma
2-3 púpozott kanál light vaníliafagylalt
juharszirup
Elkészítés: Készítsd el a kávét ízlés szerint, és adj a kész kávéhoz vaníliaaromát. Helyezd a fagyit két nagy kávés csészébe vagy kis tálkába. Öntsd le a kávéval és a juharsziruppal, és már kész is a desszert!
Jeges dinnyekehely
Hozzávalók 4 személyre:
1 sárgadinnye
fél dl rum
folyékony édesítõszer
10 dkg piros bogyós gyümölcs (málna, ribizli)
8 gombóc light vanília fagylalt
Elõkészítés: A dinnyét legalább 3 órára behûtjük, mielõtt felhasználjuk.
Elkészítés: A dinnyét kettévágjuk, magjait kikaparjuk, és a húsából négy-öt golyót vájunk ki. A maradék gyümölcshúst kanállal kikaparjuk, majd a rummal és szükség esetén a folyékony édesítõvel összeturmixoljuk. A piros bogyós gyümölcsöket kiválogatjuk, megmossuk. A dinnyepürét visszatöltjük a dinnyébe, rátesszük a bogyós gyümölcsöket és a dinnyegolyókat. A tetejére egy-egy gombóc vanília light fagylaltot teszünk.