Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Amit tudni érdemes a gombákról

A cikk megjelenési deje: 2009.10.02. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
erdoszeli csiperke130.jpgA gombák sokoldalúak, mert változatos zamatanyagaik folytán rendkívül ízletes ételek készíthetõk belõlük. Nem csupán alapanyagként, hanem fûszerként is használhatjuk õket, ezzel téve változatosabbá étrendünket.

 

 

 

 

 

 

 

A gomba fogyasztása egyidõs az emberiséggel. Már a régi görögök és rómaiak is fölfedezték tápértékét, illetve jelentõs ízesítõ szerepét.

laskagomba240.jpgÖsszetételük alapján is értékes élelmiszernek is tekinthetjük õket, bár a kitin sejtfalba zárt tápanyagokból sajnos kevés hasznosul a szervezetünkben. A gombák 88-92%-a víz (emiatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan megromlik). Értékes fehérjéik aminosav tartalma teszi alkalmassá a hús pótlására, bár ezek felszívódását is nehezíti a kitin. Az ásványi anyagok fõként a kalap bõrében találhatók, nagyobb mennyiségben káliumot és foszfort tartalmaznak, és általában magas D-vitamint tartalommal rendelkeznek.

 

 

ozlabgomba240.jpgA gombák, ugyanúgy, mint a növények, számos biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, melyeknek egy része az emberi egészségre káros, más része azonban kifejezetten hasznos. A gombáknak több csoportja is termel bizonyítottan gyógyhatású anyagokat.

 

 

A klinikai vizsgálatok sok esetben bizonyították egyes, a népi gyógyászatban már régen használt gombák gyógyhatását. Ezek közül az egyik kiemelendõ a shii-take, amelyet már a Ming-dinasztia idejében mint "életelixírt" tartottak számon a kínai orvosok.siitake240.jpg A legújabb farmakológiai vizsgálatok igazolták ezeknek a gombáknak a magas vérnyomást és koleszterinszintet csökkentõ, valamint rákellenes hatását is. 5%-nyi shii-take gombával kiegészített étrend 24-45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid- és foszfolipidszintet. A gomba koleszterinszint-csökkentõ hatóanyaga, az eritadenin. Hasonló hatású anyagokat tartalmaz sok más gomba is, pl. az erdeinkben található késõi laskagomba, vagy a téli fülõke. A rákellenes hatást elsõsorban a gomba poliszacharidoknak köszönhetõ, amelyek a szervezet immunreakcióit erõsítik. Az immunstimuláns hatású gombák között is elsõrendû helyet foglal el a shii-take. A rákellenes anyagokat termelõ gombák között szerepel a téli laskagomba, a lepketapló, és sok más taplógomba. Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentõ hatást is tulajdonítanak. Pl.: a gyapjas tintagombát sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére. Az óriás pöfeteg hatóanyaga, a calvacin vírus- és tumorgátló hatású. Sok gombafaj bizonyult aktívnak influenzavírusok, ellen, mint pl. a vargánya.

varganya240.jpg

 

 

Az erdei gombák illatával, aromájával a termesztett gombáké nem vetekedhet, de az erdei gombák beszerzésével nagyon fontos elõvigyázatosnak kell lenni! Csak termesztési igazolással ellátott vagy gombavizsgáló szakellenõr által megvizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak minõsített gombát vásároljunk.

 

 

A következõ táblázatban 5 erdei gomba energia-, fõbb vitamin és ásványi anyag tartalmát, valamint tisztításukra, elõkészítésükre vonatkozó tanácsokat és elkészítési javaslatokat olvashatjátok. Egészségükre! pofeteg240_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 gombákenergiatartalom (kcal/100 g) vitaminok, ásványi anyagok tiszítás, elõkészítés felhasználás 
Erdõszéli csiperke (agaricusarvensis) 25D vitamint, és B2 vitamint tartalmaz nagyobb mennyiségben

Az erdõszéli csiperkét soha ne hámozzuk meg! Az értékes táp- és ízanyagok épp a kalap felbõre alatt vannak! Ezért felhasználás elõtt tiszta kefével, vagy késsel kaparva tisztítsuk meg.
Ne áztassuk, mert kioldódnak az értékes tápanyagok!  

 

Levesnek, salátának, rántva, húshoz, jó ételízesítõnek is
Laskagombák (Pleurotaceae) 37Többek közt tartalmaz A, B6, B12 és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat, cinket és szelént. 

 A gombát a felhasználás elõtt alaposan mossuk meg!
A tönk szívóssága, rostossága miatt tanácsos azt apróra vágva vagy darálva, jól megfõzve fogyasztani
A kalap jóval rövidebb hõkezelést igényel
A laskagombát keresztirányban, karikára célszerû vágni

 

Levesbe és húsételhez, szárítva is fogyasztható
Õzlábgomba (Macrolepiota) 40E- és D-vitaminban gazdag 

Elsõsorban a kalapját lehet megenni, mely sütve a hal ízére emlékeztet
mivel a tönkje szívós, rostos, így fogyasztása emésztési zavarokat okozhat, ezért csak szárítva (és porítva) használható

 

Levesnek, rántva, sütve egyaránt jó
ha fiatal, nyersen is ehetõ
Pöfeteg
(Lycoperdon)
 35Az E-vitaminon kívül vasat, és kinint is tartalmaznak. Csak a fehér színû és húsú példányok ehetõekElõ- és fõételként, gombakeverékként, rántva és sütve. Más gombával keverve kiváló levesbe és hús mellé is
 Vargánya
(Xerocomus)
 41Az A-vitaminon kívül minden más vitamint tartalmaznak. A nyári vargányát felhasználás elõtt ajánlott megszárítani vagy legalábbis megszikkasztani, így erõteljesebb lesz az íze Kitûnõ pörköltet, leveseket, rántott gombát, köretet, tölteléket, mártást, salátát, omlettet készíthetünk belõle