Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A szõlõ egészséges, értékes anyagok tárháza

A cikk megjelenési deje: 2009.08.31. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
szolo130.jpgA szõlõt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. A szõlõtermelés végigkíséri az emberiség történetét.

 

 

 

 

 

 

 

Múltja

A szõlõt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. A szõlõtermelés végigkíséri az emberiség történetét. Homérosz Iliászában és Odüsszeiájában többször elõfordul, a görög épületdíszek szõlõindát mintáznak. Szinte minden európai nép történetében van néhány szõlõvel kapcsolatos monda, mese vagy rege. A honfoglaló magyarok már itt találták a szõlõt, és letelepedésük után - a gabonatermelés mellett - a szõlõmûvelést sajátították el leghamarabb. Mátyás király már adókedvezményt adott a szõlõt telepítõknek, és a korvinák iníciáléjait szõlõmotívumok gazdagítják.

 

Fajtái

szolofurt240.jpgA szõlõ a bogyós gyümölcsûek családjába tartozik (vitis vinifera). Számtalan színû és ízû, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemû, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsû" nemesített csemegeszõlõig. Megkülönböztetünk bor és csemegeszõlõ fajtákat, de sok fajta ún. kettõs hasznosítású (például Oporto, Chasselas, Irsai Oliver).

 

Felhasználása
A szõlõ természetesen nemcsak egészséges, bõtermõ, frissítõ, könnyen emészthetõ gyümölcsként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be évszázadok óta. Jó minõségû, tiszta, valódi szõlõborból napi egy pohárnyi (2-3 dl) egészségére válhat mindenkinek. A szõlõtermelés kb. 1%-át mazsolakészítéshez használják fel.

 

Szõlõ, frissen fogyasztva
A szõlõ frissítõ gyümölcs, melynek 79%-a víz. Energia- és szénhidráttartalma a többi gyümölcshöz képest kiemelkedõ: 10 dkg-ként 81 kcal-t, és 18 g szénhidrátot tartalmaz. Mindezek miatt a cukorbetegség esetén, valamint fogyókúra idején óvatosan kell bánni az elfogyasztott mennyiséggel. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint emelõ hatása) csupán közepes mértékû.
izabellaszolo240.jpgAzonban nem csupán a benne lévõ tápanyagok miatt érdemes megemlíteni a szõlõt! Az ok, ami miatt a szõlõ különösen egészségesnek mondható, nem más, mint a szõlõ héjában (elsõsorban a vörös, bíbor színû szõlõ héjban) megtalálható fitonutriens: a rezveratrol. Emiatt olyan jó hírû az egészséges táplálkozás vonatkozásában a vörösbor is. A magas rezveratrol bevitel javítja az erek állapotát, csökkentik a szívinfartkus veszélyét, de kedvezõ hatással van a rák megelõzésére is. Az illinoisi gyógyszerészeti egyetem tudósai szerint a rezveratrol a daganat kialakulás három fázisában is megelõzõ tevékenységet fejt ki. Rendkívül hatékony antioxidáns, vagyis segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök ellen.

 

A fiatalság megõrzése
A szõlõ a kozmetikai iparban is jelentõs szerepet tölt be, hiszen rendkívül jó öregedés gátló. Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek kisimítják a ráncokat, védik a bõrt. A szõlõmag anyagai különösen hatásosak az idõ elõtti öregedést okozó szabad gyökök ellen: szabályozzák a sejtek vérrel való ellátását, feszesítik a kollagénrostokat, és lassítják a bõr puhaságáért felelõs savak leépülését.

 

Ha mindezek alapján kedvet kaptál egy kis szõlõ fogyasztására, a következõ finom recepteket ajánlom figyelmedbe. Jó étvágyat!

 

 

SZÕLÕLEVES

Hozzávalók (6 személyre):
1 kg szõlõ (vegyesen fehér és vörös)
8 dl kefir,
25 dkg porcukornak megfelelõ édesítõpor,
3 ek. vaníliás pudingpor (fõzés nélküli, cukormentes)

Elkészítés:
A szõlõ egyik felét (vegyesen) összekeverjük cukorral, és összeturmixoljuk. Átnyomjuk szitán, hogy a magok ne kerüljenek bele. Egy edénybe tesszük és ráöntjük a kefirt, majd hozzáadjuk a pudingport, sózzuk és gépi habverõvel jól elkeverjük. Hagyjuk kihûlni. A szõlõ másik felét leszemezzük, és ráöntjük a levest. Tejszínhabbal a tetején tálalhatjuk.

 

KÖNNYÛ ÕSZI SALÁTA SZÕLÕVEL ÉS FETÁVAL

Hozzávalók (4 személyre):
1 db Lollo saláta
1 csomag zöldhagyma karikázva
1 nagyobb fürt szõlõ (szemek félbevágva)
14-20 db olívabogyó félbevágva
15-20 dkg feta felkockázva
20-25 dkg kígyóuborka kockázva
olívaolaj ízlés szerint

Elkészítés:
A hozzávaló zöldségféléket megmossuk, és a leírtak szerint elõkészítjük. A salátát egy tálba tépkedjük, belerakjuk a többi hozzávalót, olívaolajjal ízlés szerint meglocsoljuk, összekeverjük, és jól lehûtjük fogyasztás elõtt. Fogyasztható önmagában, sültekkel, grillezett húsokkal.szolo2240.jpg

 

 

 

 

 

 

JOGHURTOS SZÕLÕTORTA

Hozzávalók (1 tortához):
5 pohár natúr joghurt
2 csomag zseléfix
kolevit keksz vagy házilag készített piskóta (finomliszt- és cukormentes)
sovány tej
vaníliarúd kikapart belseje
30-40 dkg szõlõ (fehér, piros)

Elkészítés:
A vaníliarúd kikapart belsejével elkevert tejbe áztatjuk a kolevit kekszet vagy a házilag készített súlykontroll piskótát, majd egy csatos tortaformába tesszük (alját és oldalát kibéleljük). Ezután a joghurtot és a zseléfixet elkeverjük, beleszórjuk a kettévágott szõlõszemeket. Ízlés szerint édesítõvel ízesíthetjük. Ráöntjük a kekszre vagy piskótára és a tetejét szõlõszemekkel díszítjük.