Tészták
A durumbúza fehérjében gazdagabb, mint a búza, és jóval rugalmasabb is annál, akár tojás hozzáadása nélkül is készíthetõ belõle tészta, ezért koleszterinmentes, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos tészták. Kiváló ízû, és hamarabb is megfõ, tehát csupa jó és praktikus tulajdonsággal rendelkezik.
A tészták közül szintén kiváló hatású a teljes kiõrlésû tészta, de színe miatt nem sokan próbálják ki, pedig íze ugyanolyan finom, mint a durum- vagy tojásos tésztáké. Jelenleg a magyar vásárlóközönség meglehetõsen elutasítóan áll hozzá.
A kenyerek alapanyagai a liszt, víz, só és élesztõ. Fontos szerepet játszik a kenyér tulajdonságainak kialakításában a liszt fajtája. A búzaliszt úgynevezett. sikérképzõ fehérjéket tartalmaz, amelyek döntõen befolyásolják a kenyér állagát. Jó példa erre a rozsliszt, melynek fehérjéi nem sikérképzõek, ezért a belõle készült kenyér kevésbé rugalmas, tömöttebb, és sûrûbb, és jóval sötétebb színû, mint a búzakenyér. A kenyerek tápanyagtartalma a készítésükhöz felhasznált liszt tápanyagtartalmától függ.
Az elõzõekben leírtak vonatkoznak a zsemlékre, kiflikre is. Egyes esetekben növekedhet az energiatartalma azáltal, hogy nem kizárólag vizes változatukat készítik, hanem kaphatóak vajas- és egyéb anyagokkal (sajttal, olajos magvakkal) dúsított kiflik és zsemlék is. A sötétebb színû kenyerek, zsemlék és kiflik emészthetõsége kisebb, mint a fehéreké, ugyanakkor több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Emiatt a gabonafélék és termékeik közül a „fehérek" helyett a teljes õrlésû, vagy korpával dúsítottak, illetve a zab alapú készítmények fogyasztása javasolt.
Figyelem!
Attól, hogy egy kenyér barna, nem biztos, hogy tényleg teljes kiõrlésû alapanyagokat tartalmaz. Könnyen különbséget tudsz tenni a valódi barna kenyér és a színezett kenyér közt. Ez utóbbi a színén kívül csupa olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér kenyér: könnyû, laza szerkezetû, levegõs, könnyen összenyomható. Az igazi barna kenyér tömör, sûrû szerkezettel rendelkezik, alíg összenyomható, érzed a súlyát ha leveszed a polcról.
Ma Magyarországon a fehérkenyér jóval elfogadottabb, és szélesebb körben fogyasztott, mint a teljes õrlésû, illetve rozs és zabkorpa alapú kenyerek. Ennek egyik oka szokásaink alakulása, melyek már gyermekkorban kialakulnak. Ezért fontos, hogy gyermekünkkel már kisgyermekkorában ismertessük és szerettessük meg a különbözõ alapanyagból készült kenyereket és kenyérhelyettesítõket. Felnõttként már jóval nehezebb változtatni berögzült szokásainkon, de még ekkor sem lehetetlen!
Tipp!
Fogyókúrában legkönnyebben és leghatékonyabban úgy változtathatunk, ha vacsorára már csak kenyérhelyettesítõt eszünk.
A tésztákra, kenyerekre vonatkozó javasolt mennyiségeket megtalálod a Súlykontroll Programot bemutató könyvben!