Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Kigömbölyödtél az ünnepek alatt? Segítünk leadni!

A cikk megjelenési deje: 2009.01.14. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kep130_1.jpgAz ünnepek azt a veszélyt tartogatják részünkre, hogy megadatik nekünk az a lehetõség, hogy felhagyjunk táplálkozási szabályainkkal, az edzõterem látogatásával, valamint leeresszünk a feszített munkatempónkból.

 

 

 

 

 

Sokan bele is esnek a csapdába, és ünnepek után többet mutat a mérleg nyelve, mint elõtte. Egyes kutatási adatok szerint az egy év alatt ránk rakódott súlyfelesleget nagymértékben karácsonykor szedjük fel. És jól tudjuk: sajnos a súlygyarapodás nem csak szépségünknek árt.

A testsúlyukra figyelõ emberek nehéz helyzetben vannak, mert amellett, hogy nem akarják megsérteni vendéglátóikat, a csábítás is igen erõs. Ha már megtörtént a „baj", vagyis végigettük az ünnepeket, akkor kezdjük az új esztendõt étrendünk kontrolljával.
A felszedett kilóktól való megszabadulásnak több útját is választhatjuk, vérmérsékletünk szerint.

Elsõnek egy pofonegyszerû, hatékony lehetõség: csináljuk végig a 21 napos Súlykontrollt! (részletesebben lásd „21 napos diéta" rovatunkban)
Elõnye:
- a szigorúan meghatározott étrend segítségével könnyebben átvészeljük az egészséges életmódra való visszatérést
- gyorsabb hatásfoka miatt a lelkünknek is jó, hiszen hamar megszabadulunk az ünnepek alatt esetlegesen felszedett 1-2 kg-tól.ratatouille240.jpg

A második javaslat azoknak szól, akik nem szeretik a szigorúan meghatározott dolgokat. Nekik egy rögösebb, és lassúbb, ám hatékony utat javaslunk: kis lépésekkel az egészséges táplálkozás alapelveinek az étrendbe iktatásával, az étrendre való odafigyeléssel célt érhetnek. Ennek lényege, a már sokszor elhangzott dolgok megvalósítása, többek közt:
♥ részesítsük elõnyben az alacsonyabb zsiradéktartalmú élelmiszereket, alapanyagokat (válasszuk a zsírszegényebb tej- és tejtermékeket, valamint húsokat, édesség készítésekor a vajas krémek helyett használjunk pudingokat)
♥ kerüljük a liszttel készült ételeket, használjunk helyette durumlisztet, zablisztet vagy teljes õrlésû lisztet
♥ kerüljük a cukor tartalmú ételeket, alapanyagokat
♥ naponta többször együnk friss vagy savanyított zöldséget, fõzelékfélét, salátát, gyümölcsöt
♥ együnk 5 alkalommal! Tartalmas reggelivel kezdõdjön a nap, és szerényebb vacsorával fejezõdjön be.
♥ figyeljünk oda folyadékfogyasztásunkra!

Ezek könnyû betartásához érdemes áttanulmányozni a „Súlykontroll egyszerûen" menüpontunkat, sok információt, segítséget nyújt a megvalósításhoz.

Természetesen a megfelelõ étrend hatékonyságát, egészségre gyakorolt pozitív hatását csak fokozzuk a rendszeres testmozgással, ezért ne hagyjuk ki!

Végezetül nézzünk néhány receptajánlatot, étrendünk ünnepek utáni helyreállításához (még többet találhattok a „receptek", „mintaétrendek" rovatunkban):

ubisali240_1.jpg

 

1) Csípõs csirke szárnyak, joghurtos uborkasalátával

Hozzávalók:
csirke szárny 3 db
olívaolaj 6 ml
só - ízlés szerint
õrölt fehérbors - ízlés szerint
csípõs pirosarany - ízlés szerint
kígyóuborka 250 g
joghurt 50 g
só - ízlés szerint
fokhagyma - ízlés szerint
feketebors - ízlés szerint

Elkészítés:
A csirke szárnyakat alaposan megtisztítjuk és tepsibe téve, sózva, kevés olívaolajjal pirosra sütjük. Ha elkészült a borssal kevert piros arannyal alaposan bekenjük vagy esetleg megforgatjuk benne. A friss kígyóuborkát alaposan megmossuk, végeit levágjuk, és vékonyra felkarikázzuk. A joghurtot sóval, borssal és finomra tört fokhagymával ízesítjük és a szeletelt uborkához adjuk. Ha lehet hidegen tálaljuk, úgy a legfinomabb.

 

2) Csirkemell mediterrán lecsóval

Hozzávalók:
zöldpaprika 100 g
csirkemell 120 g
paradicsom 50 g
padlizsán 50 g
cukkíni 50 g
vöröshagyma 30 g
olívaolaj 5 g
fokhagyma 4 g
só - ízlés szerint
grill fûszerkeverék - ízlés szerint
kakukkfû - ízlés szerint
feketebors - ízlés szerint
ételízesítõ - ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és sóval, grill fûszerkeverékkel bedörzsölve kissé olajos tepsibe tesszük, és lassan készre sütjük. Sütés után ízlés szerinti szeletekre vágjuk tálaláshoz. Készíthetjük csíkokra vágva és serpenyõben hirtelen pirítva vagy szeletelve, serpenyõben vagy grill lapon sütve. Közben a mediterrán lecsó alapanyagait megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk, kivéve a paradicsomot, amit cikkekre vágunk. A karikázott vöröshagymát csöppnyi olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zöldségeket - a végén a paradicsomot - és együtt készre, roppanósra sütjük. Kakukkfûvel, fehérborssal ízesítjük.

 

3) Rozmaringos pulykacsíkok joghurtos brokkolifõzelékkel

Hozzávalók:
pulykamell 120 g
olaj 5 ml
friss rozmaring 0,5 g
feketebors - ízlés szerint
friss bazsalikom - ízlés szerint
kakukkfû - ízlés szerint
mirelit brokkoli 250 g
joghurt 50 g
sovány tejpor 20 g
só - ízlés szerint
ételízesítõ - ízlés szerint
fokhagyma - ízlés szerint
õrölt fehérbors - ízlés szerint

Elkészítés:
A pulykamellet felcsíkozzuk és kevés olajon sóval üvegesre pirítjuk. A friss bazsalikomot és rozmaringot apróra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz. Ezután kevés vízzel-csak hogy le ne égjen- folyamatos kevergetéssel puhára sütjük, pároljuk. Gyorsan elkészül, jó tûzön az egész nem tart negyedóránál tovább.
A brokkolit lábosba tesszük és sovány tejjel, sóval, ételízesítõvel, fehérborssal majdnem teljesen puhára fõzzük. Ekkor a brokkoli kb. harmadát, kivesszük és pépesre turmixoljuk, majd újra hozzáadjuk a fõzelékhez. Belekeverjük a joghurtot is és még egyszer kellõ sûrûségûre összeforraljuk.

 

 tápérték 1 adagra energia (kcal) fehérje (g)szénhidrát (g) zsír (g) 
csípõs csirkeszárnyak, joghurtos uborkasalátával 24930,0 7,1  11,0
csirkemell mediterrán lecsóval 256 33,4 14,4 6,9
rozmaringos csirkecsíkok, joghurtos brokkolifõzelék 341 46,4 19,2 8,5