Karácsonyi töltött pulykát rengetegféleképpen lehet készíteni, ezért a sok közül egyet emeltünk ki.
Íme a hagyományos, és az általunk javasolt módosított változat:
Karácsonyi töltött pulyka hagyományosan | Karácsonyi töltött pulyka másképp | ||
pulykahús | 150 g | pulykahús | 150 g |
füstölt bacon szalonna | 50 g | füstölt bacon szalonna | - |
sós gesztenyemassza | 100 g | sós gesztenyemassza | 100 g |
dió | 50 g | dió | 25 g |
tökmag | 25 g | tökmag | 12 g |
zsemle | 1,25 db | korpás zsemle | 1 db |
tojás | 0,25 db | tojás | 0,25 db |
vöröshagyma | 0,5 fej | vöröshagyma | 0,5 fej |
cukor | 10 g | édesítõ | ízlés szerint |
zsemlemorzsa | 5 g | zabkorpa | 5 g |
bazsalikom | bazsalikom | ||
petrezselyem zöld | petrezselyem zöld | ||
só | só | ||
bors | bors | ||
olívaolaj | 5 ml | ||
energia | 1403 kcal | energia | 884 kcal |
fehérje | 65,0 g | fehérje | 50,4 g |
zsír | 81,6 g | zsír | 43,7 g |
szénhidrát | 99,8 g | szénhidrát | 70,7 g |
Mindez megmutatja, hogy ha:
- a szalonnát kihagyjuk, és annak zsírja helyett is olívaolajat használunk a hagyma pirításához
- ha a felhasználandó olajos magvak mennyiségét a felére csökkentjük
- ha elhagyjuk a cukrot és fehér zsemle helyett korpás zsemlét, zsemlemorzsa helyett zabkorpát használunk
akkor 1 adag (köret nélküli!) töltött pulyka elfogyasztásakor 519 kcal-t spórolunk meg! És ekkor még nem változtatunk meg az alapreceptet és az ízeket, csak apró módosításokat hajtottunk végre.
Nézzük a tartármártásos kukoricasalátát és az általunk javasolt változat közti különbséget:
Tartármártásos kukoricasaláta | Hamis tartármártásos kukoricasaláta | ||
tojássárgája | 0,1 db | tojássárgája | - |
olaj | 20 ml | olaj | - |
só | só | - | |
citrom | citrom | - | |
tejföl, 20 %-os | 10 ml | tejföl 12%-os | 30 ml |
cukor | 1 g | édesítõ | ízlés szerint |
mustár | mustár | ||
citromlé | citromlé | ||
bors | bors | ||
só | só | ||
petrezselyem zöld | petrezselyem zöld | ||
lila hagyma | 10 g | lila hagyma | 10 g |
mirelit kukorica | 100 g | mirelit kukorica | 100 g |
energia | 336 kcal | energia | 181 kcal |
fehérje | 5,9 g | fehérje | 6,1 g |
zsír | 22,3 g | zsír | 5,1 g |
szénhidrát | 27,4 g | szénhidrát | 27,3 g |
Ekkor a változtatás alapja a majonéz kihagyása. Ezért nem is lehet tartármártásról beszélni, a nevében ezért szerepel tehát a hamis tartár kifejezés. Ebben a receptben:
- a majonéz alapot kihagytuk
- a cukor helyett édesítõvel édesítettük
- a tejfölbõl pedig a zsírszegény változatot helyeztük elõnybe
Mindezen változásokkal 155 kcal fogyaszthatunk kevesebb kalóriát, de ami ennél lényegesebb mindkét recept esetében, hogy lényegesen csökkentettük az elfogyasztott zsiradék mennyiségét (a töltött pulyka esetében 46,5%-kal, a tartármártásos kukoricasaláta esetében 77,2%-kal lett kevesebb az ételekben található zsiradék).
1 adag | energia (kcal) | energia (kcal) | 1 adag | spórolás | |
Karácsonyi töltött pulyka hagyományosan | 1403 | <-> | 884 | Karácsonyi töltött pulyka másképp | - 519 kcal |
Tartármártásos kukoricasaláta | 336 | <-> | 181 | Hamis tartármártásos kukoricasaláta | - 155 kcal |