Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Vigyél be elég magnéziumot!

A cikk megjelenési deje: 2011.02.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
lenmag.jpgA magnéziumnak igen nagy szerepe van az ideg- és izommûködésben. Szervezetünk nem képes elõállítani, ezért bevitelérõl nekünk kell gondoskodnunk. Ahhoz, hogy az edzésed igazán hatékony legyen nem szabad megfeledkezned errõl a csöppnyi pici anyagról, a magnéziumról.
A magnézium egy ásványi anyag, amelybõl egy átlagos felnõttnek kb. 350 milligrammot kell bejuttatnia naponta. Egy felnõtt ember szervezetében kb. 25gramm magnézium van, amelynek legnagyobb része a csontokban és a sejtekben található. Nagyon fontos szerepet játszik a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében. Nagyon jó hír, hogy a legtöbb élelmiszerben megtalálható, mint pl. a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, gabonafélékben, tejtermékekben és a halban. Mégis számtalan esetben elõfordul, hogy valaki magnéziumhiánnyal küzd, ami az élelmiszerekben található kis mennyiségû magnéziumkoncentrációnak, és az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnak köszönhetõ.

Magyarországon nagyon kevés halat fogyasztanak az emberek, ugyanígy még mindig nagyon kevés ember fedezte fel a teljeskiõrlésû termékek hihetetlenül magas és összetett tápanyagtartalmát, és ezen termékek finom aromáját. Télen kevés zöldség és gyümölcs is fogy. Mindezen dolgok ismeretében nem nehéz elképzelni, milyen könnyen lehetünk magnéziumhiányosak.

 

vitalitas.jpgA magnézium a testünk rendkívül sok folyamatához nélkülözhetetlen, ezért, ha hiánya jelentkezik, annak tünetei is rendkívül összetettek. Valószínûleg mindenki ismeri a reklámból, hogyha ideges, feszült, akkor akár magnéziumhiány is állhat a háttérben. Ugyanilyen specifikus jelzõ, ha valakinek elkezd remegni a szemhéja. Ezek csak az enyhe esetei a magnéziumhiány okozta tüneteknek, de mindenképpen kellemetlenek és valószínûleg tettre sarkalja az embert, hogy elhárítsa a hiányt.

 

Ha hosszabb ideig fennáll a hiány, akkor akár a gyerekeknél visszavetheti a csontnövekedést, felnõtteknél pedig akár szívritmuszavarokat is okozhat.

 

Akár a depressziós hangulatunk hátterében is ezen pici anyag hiánya állhat, persze nyilván hozzájárul a napfény, és a jó meleg nélkülözése is, de, ha valaki netalántán a tengerparton nyaral fényes napsütésben, és fáj a feje, depressziós, akkor el kell gondolkodnia azon, visz-e be elég magnéziumot.

 

Hiányára nem csak elégtelen bevitel esetén kell gondolnunk, hanem abban az esetben is, amikor esetlegesen nagy mennyiség ürülhet a szervezetbõl. Mostanában sajnos sokan betegedtek meg olyan vírusfertõzésben, ami hányást és hasmenést okoz. Ilyen esetekben mindenképpen gondoskodnunk kell a nyomelemek, így a magnézium megfelelõ pótlásáról is.

 

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy azon embereknél, akik megemelték a napi magnézium bevitelüket, 47 %-kal kevesebb eséllyel alakult ki cukorbetegség a kontrollcsoporthoz képest. Ez azért jelentõs eredmény.

 

Összefoglalva tehát, táplálkozzunk egészségesen, figyeljünk oda étkezéseink változatosságára, és ha ennek ellenére is indokolatlan fáradtságot érzünk és kizárhatjuk a vashiányt, akkor érdemes a magnézium pótlásáról gondoskodnunk, fõleg, ha intenzíven sportolunk, ami ráadásul nagy mennyiséget használ fel.

 

Kovács Judit
dietetikus