Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Védd magad a káros sugaraktól!

A cikk megjelenési deje: 2011.05.25. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
napozas-cikk3.jpgAz ózonréteg elvékonyodásának következtében egyre nagyobb károkat okozhat bõrünkön a napsugárzás. A sugarak ellen nemcsak több tízfaktoros naptejekkel védekezhetünk, hanem a megfelelõ ételek számos összetevõje révén megnövelhetjük szervezetünk, bõrünk ellenállását.

 

 

 

 

Évrõl évre egyre több bõrrákos esetet diagnosztizálnak a világban, amit kifejezetten a káros napsugárzás hatásának tudnak be a bõrgyógyászok. Ezért sem mindegy, hogyan védjük magunkat kívülrõl és belülrõl is, annak érdekében, hogy önfeledten élvezhessük a csodaszép barna bõrünket!

A barnaság létrejötte lényegében egy védekezõ folyamat eredménye. Napsugárzás hatására a bõrben egyre több melanin keletkezik. Ettõl az anyagtól lesz a bõrünk barnás árnyalatú.

 

Napfényre feltétlenül szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Csökkenti a stresszt, több boldog gondolata lesz az embernek. A D-vitamin is napsugárzás hatására keletkezik a bõrünkben, ami pedig szükséges a normál, egészséges csontozat kialakulásához, megõrzéséhez.

 

napozas-cikk1.jpgSzámos kutatás bebizonyította, hogy bizonyos élelmiszerek a bennük található hatóanyagok segítségével megvédenek minket a káros napsugarak hatásaitól, a napégéstõl, az öregedéstõl, bõrráktól. Persze, végtelen védelmet ne reméljünk tõlük, de bizonyos fokig segíthetnek. És ugyanezen növények segítenek, hogy barnaságunk minél elõbb kialakuljon.

 


Segítõ ételek

 

Elõször is egy kevésbé klasszikus gyümölccsel kezdeném - legalábbis ebben a vonatkozásban kevésbé klasszikus -, mégpedig, a citrommal. Nem is feltétlenül a levével, hanem a citomhéjjal. A héjban ugyanis megtalálható egy olyan agyag, amely kifejezetten véd az UV károsodás okozta bõrrák ellen.

 

Ha napoztunk, vagy még jobb napozás elõtt egy kellemes limonádét szürcsölgetni, amibe mindenképp tegyünk valamennyi reszelt citromhéjat is. Ez a hatóanyag egyébként a narancs héjában is megtalálható, úgyhogy azt is nyugodtan használjuk napos idõben, például könnyû desszertek ízesítéséhez.


Ha esetleg a kora nyári napsugarak ellen nem készültünk fel eléggé, és bizony megpirultunk, akkor kenjük át a bõrünket rozmaringgal és szegfûszeggel dúsított szõlõmagolajjal. A szõlõmagolaj bizonyítottan magas antioxidáns tartalmú, a kozmetikai ipar is elõszeretettel alkalmazza. A rozmaring és szegfûszeg pedig fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentõ és rákmegelõzõ tulajdonságokkal rendelkeznek.


Létezik egy olyan vitamin, ami a B-vitaminok családjához tartozik, és kizárólag a folsavval együtt fordul elõ. Elég bonyolult nevet választottak neki a kutatók (para-amino-benzoesav), amit röviden csak PABA-nak hívhatunk. Nem hiába említem meg, hiszen nagy szerepe van a szép bõr, haj egészségének megõrzésében. Legnagyobb mennyiségben, a májban, a búzacsírában és a sörélesztõben található. Ha kellõ mennyiséget fogyasztunk belõle, akkor védelmet nyújthat az UV sugarak ellen.

 

Az E-vitamin, a C-vitamin és a cink elõsegíti a gyógyulást és a bõrszövetek regenerálódását. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljeskiõrlésû gabonákat és használjunk hidegen sajtolt olajokat. Ezekkel fedezhetjük ezekbõl a szükséges mennyiséget. Ezek a vitaminok erõs antioxidánsok is, így a rákos megbetegedésekért, és az öregedésért felelõs szabadgyököket is elpusztítja.


Figyeljünk arra, hogy számos gyógyszer fényérzékennyé teheti a bõrünket, tehát, ha ilyen gyógyszert szedünk, óvakodjunk a napsugárzástól!


napozas-cikk2.jpgMielõtt elõször kimennénk a napra, kezdjünk el nagy mennyiségben olyan élelmiszereket enni, amiknek magas a béta-karotin tartalmuk (ez az A-vitamin elõanyaga). Ilyen a sárgarépa, a sárgabarack, spenót, paradicsom. Az A-vitamin segít a hámszövetek épségének megõrzésében és szintén rendelkezik antioxidáns hatással. A túl sok béta-karotin fogyasztás enyhén sárgásra színezheti a bõrt.


 

 

Együnk sok finomat és jót, hiszen az elõzõekben említett dolgok mind ilyenek! Vigyázzunk bõrünkre, és ne csak a napon, hanem gondoljunk rá már az elsõ napozás elõtt is, és utána folyamatosan. Együnk bõrünknek hasznos ételeket, hogy szép, egészségesen barna színünk legyen a nyaralás végére, és ne a szobában kelljen szenvednünk a leégett bõrünk miatt!

 

Kovács Judit
dietetikus