Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Valóban sok betegségtõl megvédhet napi egyetlen pohár kávé?

A cikk megjelenési deje: 2012.12.03. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kave_2.jpgA kávé iránt még azok is imádattal közelednek, akik egyébként rendszeresen nem kávéznak. Én is így vagyok ezzel. Az illatát egyszerûen imádom, és nyáron egy jegeskávé igazi desszert élmény. Persze, csak ritkán! :)
Egyre másra jelennek meg a kutatási eredmények, hogy mégiscsak egészséges a kávé, és jót tesz a fogyasztásuk. Mások meg mindenáron lebeszélnének. Akkor mi az igazság?

A kávé növény egy örökzöld cserje, melynek csonthéjas terméseit hasznosítjuk. Érett, erjesztett magjait szárítás után pörkölik. A kávé aromája függ a fajtától, a termõhely klímájától, és az elkészítés módjától.
Az amerikaiak évi 120 liter kávét isznak.És a többi nemzet sincs lemaradva. Sokan kávéznak, ez tény. Hogy miért? Megszokásból, frissítõként, kulturális okokból, emésztés segítése okán, az illata miatt. Bármi legyen is az ok, egy jó kávé vitathatatlanul össze hozza az embereket, mint egy jó csoki, boldogságérzéssel önti el az embert.
Emellett megelõzhetõ vele egy asztmás roham, javíthatja a fizikai állóképességet, sõt gyorsítja az anyagcserét, így a fogyást is támogatja. Persze, mértékletes fogyasztására figyeljünk!
Aktív összetevõje, a koffein enyhe függõséget okozhat.

 

A kávé nevét az etiópiai Caffáról kapta a nevét. Itt fedezték fel elõször a növényt. A régészeti kutatások azt igazolták, hogy Kelet-Afrikában már a õsidõk óta használták nyersen elrágva, harcok elõtti frissítõként. Italként, ahogy mi ismerjük 1000 környékén bukkant fel az arab országokban. Meglepõ lehet, de a világban nagyon lassan terjedt el a használata. A 17. század végéig az egész világot Arábia látta el kávéval. Mocha kikötõjébõl indultak a világ minden részébe szállítmányok, innen származik a kávé egyik neve is.

 

Árnyoldala, hogy függõséget okozhat. Ha nagy mennyiséget fogyasztunk rendszeresen, akkor az adag csökkentése után fejfájás, tompultság jelentkezhet. Javaslom, hogy esetleg próbáljuk akár részben pótolni mate teával, aminek ugyanúgy van frissítõ hatása, segítségével kiküszöbölhetjük „az elvonási tüneteket".

 

A kávé koffeintartalma az elkészítés módjától függ. A legkevesebbet az instant kávék, a legtöbbet a presszókávé tartalmaz.
A koffeint a gyógyászatban is használják. A kávé természetes formában tartalmazza ezt az anyagot. Nézzük, mire jó!
Fáradtság, fáradékonyság esetén serkenti a központi idegrendszer mûködését. Ami hasznos lehet vezetés közben, vizsgák elõtt. Sportolók is használhatják, hiszen növeli az állóképességet. Viszont nagyobb versenyeken ellenõrzik a fogyasztását.
Ahogy erre már utaltam, hasznos az asztmás rohamok megelõzésében. A koffein tisztítja a hörgõket.
Segíthet a fogyásban. Óránként 4 %-kal több kalóriát égetünk el fogyasztásával.

 


Gyerekeknek ne adjuk! Magas vérnyomásban szenvedõk beszéljék meg kezelõorvosukkal. Általában napi 1 pohárral engedélyezni szoktak még az õ számukra is.
Fokozza a gyomorsav-kiválasztást, ezért fekélyesek, emésztõszeri megbetegedéssel küzdõk ne fogyasszák.

 

Aki valamilyen betegséggel küzd, mindenképpen egyeztessen kezelõorvosával az adagra vonatkozóan, akik pedig egészségesek, fogyasszák mértékkel, de élvezettel ez az igazán különleges italt!

 


Kovács Judit
dietetikus