Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Válaszd a hozzád illõt! Fitness termi óratípus ajánló

A cikk megjelenési deje: 2012.11.08. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napjainkban már rengeteg lehetõség közül választhat az, aki ellátogat egy fitness terembe. Kevesen tudják azonban határozottan kiválasztani, mely óratípusokat érdemes látogatni személyes céljaik eléréséhez. Mivel mindenki más elvárásokkal kezd neki az edzésnek, nem is olyan könnyû eldönteni, melyik a számunkra megfelelõ óratípus!

Jó közérzet, remek alak

 

aer130.jpgAlapvetõen mindenki ezt a két dolgot tûzi ki célként maga elé, de természetesen egyéni adottságainktól függ, milyen edzésmódszerrel dolgozhatunk a leghatékonyabban. Aki alapvetõen fittségi szintjén szeretne változtatni, jobb állóképességre szeretne szert tenni, annak érdemes az intenzívebb órákat látogatnia, melyek megdolgoztatják a keringési rendszert. Az eredmény szempontjából mindegy, hogy táncos órát választunk, vagy például spinninget, a lényeg a mozgás intenzitásában rejlik. Lehetõség szerint több óratípust is illesszünk be edzésrendünkbe.

 

hot130.jpgA formás alak eléréséhez, esetleges fogyáshoz a közepesen intenzív, zsírégetõ hatású órák mellett válasszunk alakformáló, erõsítõ hatású órákat is, vagy egészítsük ki az aerobik órákat konditermi edzéssel! A szálkás, arányos test eléréséhez elengedhetetlen az erõsítõ jellegû edzés, így a zsírégetõ órák mellé illesszünk edzéseink közé súlyzós órákat, mint plédául a hot iron, vagy a body pump.

 

 

Minden napi életünk

 

box130.jpgMindenképpen befolyásolja edzéseinket az is, hogy milyen életet élünk. A sok stresszel járó munkát végzõknek kifejezetten ajánlottak az olyan óratípusok, melyek segítenek a feszültség levezetésében. Ilyenek például a küzdõsport alapú órák, mint például az aero-kickbox, az iron box, vagy a capoeria aerobik. Nagyon jó hatással lehet hangulatunkra egy kangoo óra is, hiszen a rugós cipõben történõ ugrálás mindenkit jó kedvre derít!

 

Az irodában dolgozóknak, vagy egyéb ülõ munkát végzõknek érdemes a különbözõ óratípusok mellé heti, legalább egy alkalommal beiktatni gerinctornát, vagy jógát, hiszen az egészséges testtartás minden mozgás alapja! Hát- és/vagy derékfájással pedig nem tudunk hatékonyan edzeni, így fontos megelõzni ezeket a problémákat!

 

joga130.jpgAki pedig egy fáradt nap utáni ellazulásra vágyik, feltétlenül próbálja ki a különbözõ típusú body & mind órákat, melyek a testet felfríssítik, a léleknek pedig megnyugvást hoznak! Egy body art, jóga, vagy pilates órán megtanulunk befelé figyelni és önmagunkra koncentrálni is.

 

 

 

 

Edzésünk személyiségünk tükre is! 

 

Kezdõként, az óratípusok kiválasztása, elõtt célszerû egy kis önvizsgálatot is tartanunk. Egyrészt tisztázzuk magunkban azt, mit is szeretnénk pontosan elérni. Gondoljuk végig azt is, mennyi idõt tudunk heti rendszerességel az edzéskre fordítani. Mi az, amit szeretünk, és mi az, ami zavar minket?

 

 Vannak, akik félénkebbek, nem szeretnek feltûnést kelteni, vagy félnek az újdonságoktól. Ebben az esetben nyugodtan válasszunk a hagyományosabb, alakformáló és zsírégetõ órák közül. Sok oktató tart ilyen órát, biztosan meg fogjuk találni azt, akivel szimpatizálunk!

 

Sokan nem szeretik a tömeget, illetve nem érzik elég hatékonynak, ha egy oktatónak egyszerre 30-40 emberre kell figyelnie. Ebben az esetben válogassunk a kis termek kínálatából, ahol az órák inkább hasonlítanak a kis csoportos személyi edzésekhez, az oktatók közvetlenebb viszonyba kerülnek a vendégekkel, és többet tudnak segíteni a kezdõknek.

 

 trx130.jpgHa szeretjük a kihívásokat, és az újdonságokat, mindenképpen próbáljunk ki a hagyományos órák mellett különbözõ eszközös órákat is! A fitness ipar mindig szolgál újdonságokkal, az eszközös órák általában igen hatékonyak, mert konkrét edzéstervhez, gyakorlatokhoz kötõdnek, és a szakosodott oktatók segítenek a kezdõknek is elsajátítani a mozdulatsorokat. Nagyon népszerûek a TRX, a Kangoo, a különbözõ funkcionális tréning szemléletû órák, illetve zsákos box órák is!

 

Hatékonyság: változatosság!

 

Akárhogyan is döntünk, egy dolgot tartsunk szem elõtt: testünk egy bizonyos idõ után (kb. 8-10 hét) hozzászokik a terheléshez, így ennyi idõ után célszerû edzéseinket nehezíteni, vagy változtatni rajtuk! Semmiképpen nem jó taktika, ha egy adott óratípusra és mindig csak egy kedvenc oktatóhoz járunk, mert így nem ösztönözzük szervezetünket fejlõdésre! A jól felépített heti edzéstervben legalább kétféle  óratípus szerepeljen, és ha tehetjük, ne mindig ugyanazt az oktatót látogassuk! Idõnként menjünk el mások, akár hasonló típusú órájára is, meglepõdve fogjuk látni, milyen izomlázunk lesz a máshogyan felépített edzéstõl!

A hatékonyság kulcsa a rendszerességben és a változatosságban rejlik!