Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Újítsd be az almát!

A cikk megjelenési deje: 2012.01.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

lepkesalma.jpgUnod már az almát?
Télen sajnos kevés lehetõségünk van megfelelõ minõségû gyümölcsöt vagy zöldséget enni, ezért legtöbben a jó, hazai almát választják, ami nem utazott több ezer kilométert az asztalunkig és nem is kezelték tartósító anyagok tömkelegével. Egyszerûen finom és egészséges! De mielõtt végleg ráunnánk, adok néhány tippet a változatos felhasználására.

Az alma magas rosttartalma miatt segíti az emésztést és az anyagcserét is gyorsabbá teszi. Remek újévi méregtelenítõ alapanyag.
Emellett a héjában található flavonoidok és a fenolsav antioxidáns hatással bírnak, melyek csökkentik a bél- és májrák sejtjeinek növekedési ütemét. Az alma leve pedig remek vírusölõ.


Almás- sajtos melegszendvics

A szendvicsek, amiket készítünk általában elég egyhangú összetevõkbõl állnak. Hittétek volna, hogy remekül illik bele az alma? És hogy lehet mûvészet egy szendvics elkészítése? Próbáljátok ki!

 

Hozzávalók:
4 szelet teljeskiõrlésû kenyérszelet
Vaj
25 dkg reszelt cheddar sajt
4 evõkanál zsírszegény tejszín
½ kk. õrölt mustármag
2 nagy, hámozott, kimagozott alma 8-8 gerezdre vágva

 

Elkészítés:
Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, kenjük meg vékonyan vajjal, és tartsuk melegen, amíg elkészül a rávaló.
Tegyük a sajtot egy lábosba, adjuk hozzá a tejszínt és az õrölt mustármagot. Addig melegítsük, amíg a sajt el nem olvad, és krémes masszát nem kapunk.
Egy kevés vajon pirítsuk meg az almagerezdeket. Kenjük meg a pirítósokat sajtkrémmel, és a grillsütõben (lehet normál sütõben is) süssük aranybarnára. A szendvicsek tetejére helyezzük az almaszeleteket.


Céklás almasaláta

Be kell vallanom valamit. Kevésbé rajongok a cékláért, de ez az étel egyszerûen remek a maga egyszerûségével, ráadásul ebben a formában a cékláért is képes vagyok örülni.

 

cekla_4.jpgHozzávalók:
25 dkg cékla
2 nagy alma
Köménymag

Ecet
Folyékony édesítõszer

 

Elkészítés:
A megmosott, meghámozott céklát káposztareszelõn reszeljük le, majd az almákkal is tegyük ugyanezt. A köménymagot és a csipetnyi sót adjuk hozzá. Mivel az alma ás a cékla is levet ereszt ezért nincs szükségünk nagy mennyiségû salátalére. 1-2 evõkanál vizet ízesítsünk egy kevés ecettel és folyékony édesítõszerrel, majd adjuk hozzá a salátához. Jól keverjük össze és lehetõség szerint pár órát hagyjuk összeérni az ízeket a hûtõszekrényben.
Sült, grillezett hússal, vagy zabkorpával dúsított, sütõben sült vagdalttal is kiváló.


Téli desszert

A következõ recept egy igazi téli finomság. Természetesen ez is rettentõen egyszerû (kezdõknek is szívbõl ajánlom), és ahogy már megszokhattátok, nagyon finom is.

 

Hozzávalók:
25 dkg rizs (készíthetõ barna rizsbõl is!)
25 dkg alma
2 tojás
2 evõkanál light margarin
Reszelt citrom- vagy/és narancshéj
Por állagú édesítõszer vagy xilit
Esetleg vaníliarúd


Elkészítés:
A rizst megfõzzük, leszûrjük. (A barna rizst ne pirítsuk az elején, csak bõ, forró vízben fõzzük meg). Az almákat lereszeljük, és jó alaposan kinyomkodjuk a levét. A rizsbe belekeverjük az almát, 1 ek. Felolvasztott margarint, 2 tojássárgáját. Ízesítjük ízlés szerint édesítõszerrel és citrushéjjal. Egy jénai tálat margarinnal kikenünk, beleöntjük a keveréket, és 180 fokos elõmelegített sütõbe tesszük 30 percre. Ezután a 2 tojás felvert habját a tetejére simítjuk és 5 percig még tovább sütjük.
Melegen tálaljuk. Vanília sodót, almaszószt, vagy vaníliarúdból kikapart vaníliát tehetünk rá.


Kovács Judit
dietetikus