Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Újévkezdés méregtelenítéssel

A cikk megjelenési deje: 2011.01.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
meregtelenites2.jpgMég nem vagyunk túl messze a karácsonytól, amikor is a legtöbb ember jóval többet eszik, vagy kénytelen enni, mint amit megszokott a szürke hétköznapokon. Gondoljunk csak a beiglire, halászlére friss kenyérrel (nem egy szelettel, hanem többel), és a sok-sok egyéb finom falatra, ami valószínûleg jóérzéssel jutott el a gyomrunkig...
De az ünnepek befejeztével, a szilveszteri lencsén és a koccintásokon is túl érdemes egy kicsit könnyíteni a szervezetünkön, eltávolítani a felgyülemlett salakanyagot és mérgeket. Mi is a méregtelenítés és hogyan végezzük?
 
Sokak számára az újév az új lehetõségek, az újrakezdés idõpontja. Nincs is ennél megfelelõbb alkalom arra, hogy belekezdjünk egy diétába, vagy életmódot változtassunk. Ennek kitûnõ elsõ lépcsõfoka lehet a méregtelenítés, ami tarthat egy napig, de akár több ideig is.


Azért szükséges a méregtelenítés, mert sajnos az ételeinkben, italainkban és a levegõben is rengeteg káros anyag van, amit természetesen a májunk kiszûr, de aq májnak is jót tesz néha-néha, ha könnyítünk egy picit a feladatain, és szépen áttisztítjuk a szervezete, ráadásul vitaminokkal is feltöltõdik, így nagyon lesz az ellenállóképességünk, ami így tél vége felé egyébként is lecsökken.


A legegyszerûbb méregtelenítési forma az egynapos gyümölcskúra. Ezen a napon csak gyümölcsöt lehet fogyasztani, gyümölcslevet és vizet. Ez sokak számára azért lehet kellemetlen, mert számos gyümölcs megnöveli a gyomorsav termelõdést, ami kellemetlen tüneteket és kellemetlen érzést okozhat. Ez ellen tehetünk, ha olyan gyümölcsöket is beillesztünk az étrendünkbe, ami csökkenti a gyomorsav termelõdést. Ilyen például a banán. De csínján vele, mert annyi az energiatartalma, mint három almának.

meregtelenites1.jpgA leghatékonyabb méregtelenítési forma a lénap. Ilyenkor csak lé formátumú dolgokat fogyaszthatunk. Készülhetnek ezek is gyümölcsbõl, de csak gyümölcsléként ihatjuk. Változatosság szempontjából remek lehetõség a zöldségek használata.- Számos zöldség létezik, amelyeknek kifejezetten kellemes ízük van, ráadásul remekül kombinálhatóak a gyümölcsökkel is. A zöldségeknek az energiatartalma is jóval alacsonyabb, mint a gyümölcsöké. Klasszikus összeállítás a répa, alma variáció, vagy akár a cékla, málna.
Lehetõleg használjunk 100 százalékos leveket, de az a legjobb, ha mi facsarjuk, turmixoljuk. Használhatunk fagyasztott gyümölcsöket is, így olyan ízekhez is hozzáférhetünk, amelyekkel sajnos télvíz idején nehéz összefutni.


Ha kibírjuk, hogy ezt folytatatjuk egy-két vagy három napig, jelentõs súlyfeleslegtõl szabadulhatunk meg. Ne feledjük, hogy ez nem az éhezésrõl szól, hanem az egészséges dolgok nagymértékû fogyasztásáról. A legfontosabb pedig a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitel. Ha nem iszunk eleget, akkor a szervezetünk nem tudja a felesleges anyagokat kiválasztani, úgyhogy mindenképpen igyunk meg ilyenkor akár 2,5-3 liter folyadékot.

Hosszabb ideig (max. 1-3 nap) semmiképpen se folytassuk a méregtelenítést ilyen formában, hiszen a szervezetnek sokféle tápanyagra van szüksége, amikbõl hiány alakulhat ki, ha hosszabb ideig nem jut hozzá. Ilyen a fehérje és a zsiradék, ami a gyümölcsökben és a zöldségekben, csak minimális mennyiségben fordul elõ.

 

 

Kovács Judit
Dietetikus