Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Újévi fogadalom: Idén lefogyok!

A cikk megjelenési deje: 2013.01.08. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

fogadalom_4.jpgAz újév kezdete a legtöbb embernél vízválasztó idõpont. Éjfélkor megfogadunk valamit, hogy idén igenis jobban csináljuk, mint tavaly. Tavaly feladtad a diétát az elsõ családi ebédnél? Netán kibírtad a wellness hétvégéig, ahol a svédasztal kísértett meg? Idén legyen másképp! Ne hagyd, hogy egy-két akadály kifogjon rajtad! A célod elérhetõ, ha nem adod fel útközben. Most segítek Neked néhány jó tanáccsal, ötlettel, hogy könnyebben menjen.

 

A kezdeti lendületet fenntartani a legnehezebb. Ne hidd, hogy valaha is úgy tudsz diétázni, hogy nem lesznek buktatók. Mindig lesznek! De téged ez nem téríthet el a célodtól. Tudom, hogy a mínuszokban nehéz magadat elképzelni bikiniben, de a strandnyitás nincs is olyan messze. Ha most belefogsz, változtatsz, és nem adod fel, akkor a bikiniszezonig csodákat tehetsz az alakoddal.

 

Elõször is, a legfontosabb tanács: Mindig kis célokat tûzz ki! Például a következõ hónap elejéig lefogyok 3 kg-ot. Ezt könnyebb elérned, könnyebb a motivációdat fenntartanod, mintha azt mondanád, hogy április végéig 10 kg-mal szeretnék soványabb lenni. Ha megvan a 3 kg, jöhet a következõ 2-3, és így tovább.

 

Azt is megteheted, hogy jól látható helyre kiragasztod azt a fotódat, ahol úgy érzed, jól néztél ki. Ez motivál. Ha nincs ilyen képed, akkor keress egy sztárról, egy olyan nõrõl képet, akinek az alakjával elégedett lennél. Nyomtasd ki, és tedd jól látható helyre. Nem lenne baj, ha ez a kép a konyhába kerülne, a kísértéseid fõ helyszínére kerülne, hogy ha elgyengülnél, a célod látványa mindig erõt adjon.

 

Lehet, úgy érzed, ezek apró momentumok, amiket javasolok, és nem ezeken múlik a diétád sikere, de ha belegondolsz, hogy eddig milyen apró dolgokon buktál meg, akkor talán beláthatod, hogy minden kicsinek tûnõ momentum számíthat, és dönthet arról, hogy idén másképp lesz-e? Idén bombázó leszel a strandon? Naná! Éppen ennek elérésében próbállak segíteni. :)

 

A diéta mellett van még egy fontos dolog, amirõl nem felejtkezhetsz el. Ez pedig a mozgás. Tornázhatsz otthon, fitnesz klubban, parkban, bárhol, ahol számodra ideális, csak ne feledd, nincs kifogás! Ha esetleg elmarad az órád a teremben, valamiért nem érsz oda, akkor otthoni tornával helyettesítsd. Heti 3x1 óra lenne az ideális. Ennél többet természetesen mozoghatsz, de alább ne add!
Az az igazság, hogy mozgás nélkül is le lehet fogyni, csak kicsit nehezebb, viszont az alakod nem biztos, hogy szép lesz. A mozgás nélküli fogyás átka a lógó bõr, a „pöttyedt" fenék stb. Lehetsz vékony, de te szép és szexi akarsz lenni! Akkor pedig tessék mozogni! Nincs idõd, Az nem kifogás. Ha csak 20 perced van, akkor tornázz 20 percet. Az sem elfecsérelt idõ. Majd máskor többet csinálsz.

 

Az édességek elfeledtetésének remek eszköze, ha várunk 10 percet a roham kezdetétõl. Addigra a vágy kissé csillapodik, amin már könnyûszerrel átvészeli magát az egyébként tudatos fogyókúrázó.

 

Sokszor tapasztalom, hogy a fogyni vágyók hiába tartják be a diéták elõírásait, arra már nem jut elég figyelem, hogy a megfelelõ folyadékbevitelrõl is gondoskodjanak. Pedig az éhségérzet nagyon sokszor csupán szomjúság, amit nem jól értelmezünk. A méreganyagok is csak úgy tudnak távozni a szervezetbõl, ha elegendõ folyadékot fogyasztunk, ami meleg idõben akár 3 litert is jelenthet. A megfelelõ fogyadékbevitel az anyagcserét is fokozza, tehát egyre több kalóriát használ fel a szervezetünk a saját tevékenységeihez, ami által a fogyás üteme is felgyorsulhat. A víz a gyomorba kerülve telítettség érzetét kelti, így ha elegendõt iszunk, valószínûleg kevesebb ételt fogunk kívánni, vagy valószínûsíthetõen nem leszünk éhesek.

 

Nem tesz jót a lelkünknek, ha állandóan a mérlegen álldogálunk, várva a fogyást. A súlyunk egy nap folyamán is változik, nem beszélve a nõk súlyát nagymértékben alakító menstruációs ciklusról. Heti csak 2 alkalommal mérjük a súlyunkat, reggel, lehetõleg a toalett meglátogatása után és ne essünk kétségbe, ha nem ment lentebb a mutató vagy még nõtt is, hiszen elég sok minden befolyásolja, amit vegyünk figyelembe.

 

És a legfontosabb, hogy legyünk kitartóak, és türelmesek. Ha becsúszott egy falat csoki, ne adjuk fel, folytassuk még lelkesebben!

 

Kívánok sikeres évet és megvalósult álmokat minden kedves olvasónak az idei évre!

 

Kovács Judit
dietetikus