Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Újdonságok a táplálkozástudományban

A cikk megjelenési deje: 2011.12.07. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

miteszel.jpgRengeteg mindent olvashatunk, hallhatunk a médiában az egészséges életmódról, táplálkozásról. De mely információk a helyesek? Mire figyeljünk tényleg oda? Mit kutatnak tudósok? Mi foglalkoztatja a hozzáértõ szakembereket mostanában?

 

 

Sokan keresnek meg azzal, hogy tisztázzuk a rengeteg hírt, írást. Mi igaz, mi nem. Egymásnak ellentmondó tanácsok garmadája. Ugye ismerõs! Sajnos, számos esetben nem hozzáértõ emberek nyúlnak egy-egy információhoz, amit a saját véleményükkel, innen- onnan szedett félinformációkkal egészítenek ki. Nagyon sok helytelenséggel találkozok én is. Szerencsére én tisztában vagyok, mi az igaz, mi nem. Egy nem hozzáértõnek ez nehéz, ezért figyeljünk, és csak hiteles személyektõl fogadjunk el tanácsokat. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább kérdezzünk. Az ételek nagyban befolyásolják életminõségünket, ezért nem mindegy mit eszünk. Lehetnek károsak is, de segíthetnek megelõzni a legtöbb betegséget. Figyeljünk, döntsünk okosan. Minden információnak, terméknek nézzünk utána. Csak egyszer kell megtenni, de megéri a rá fordított idõ!

 

Most megosztanék pár érdekességet, újdonságot:

 

- rengeteg úgymond hiperaktív gyerek van. Lehet köze ehhez a táplálkozásnak?

Mint sok mindenhez, ehhez is van köze az ételeinknek, ezt ki is mutatta a Müncheni Egyetem. 76 súlyos figyelemhiányban szenvedõ gyereknél vezettek be szigorú hipoallergén diétát (a leggyakoribb allergiát okozó alapanyagokat kihagyó étrend), amit 4 hétig tartottak. Az eredmény: 82%-uknak a diéta javulást hozott, negyedüknek pedig teljes gyógyulást eredményezett.

 

- Az elmúlt években a 6-11 éves korosztályban történt a túlsúlyosok számának legnagyobb növekedése. Ez a korosztály még a szülõktõl, vagy iskolától kapja az élelmiszereket, tehát ezen a területen nagyon sok megoldatlan probléma van. A gyerekeket lelki sérülés is érheti a túlsúly miatt, ami késõbb fokozódó túlsúlyhoz, akár testképzavarhoz is vezethet.

 

- Megdöbbentõ, de tény, hogy egy „menzás" ebéd során a gyerekek a napi sófogyasztásuk 5-6-szorosát elfogyasztják. A legtöbb iskolában ennek javításának céljából már nem raknak ki az asztalokra kézi sótartókat, így elkerülhetõ az utánsózás. Ha másképp nem, de legalább otthon próbáljuk ezt kompenzálni. Használjunk olyan fûszerkeveréket, amihez nincs hozzáadva só. A legtöbben még a sós fûszerkeverék mellett is sózzák az ételt. Így észrevétlenül is sokkal több sót fogyasztunk, mint az ideális lenne.

 

- Cukros üdítõket elsõsorban vékony, vagy normál testsúllyal rendelkezõ tinik isszák. Ez is érdekes, hiszen nem pont erre gondolnánk. A magas cukortartam elveszi az étvágyukat, így más, tápanyagban gazdag ételek már nem kerülnek elfogyasztásra, így elõbb-utóbb hiányállapot lép fel a szervezetben. A magas cukortartalom vércukoringadozásokat okozhat, ami egy idõ után vércukorproblémákat generálhat.

 

- Fontos, hogy a családok hetente, akár napi többször közösen, nyugodt körülmények között étkezzenek. Egy kutatás bebizonyította, hogy az így étkezõ családokban a gyerekek 80%-a normál súlyú volt.

 

babaeszik.jpg- A legérdekesebbet hagytam a legvégére: A genetikát kutató tudósok, orvosok megállapították, hogy a táplálkozás, mint legfontosabb külsõ hatás befolyásolhatja, hogy mely genetikai tulajdonságaink melyike kerül elõtérbe, melyek fognak érvényesülni. Ez a táplálkozás okozta hatást továbbörökítjük! Tehát, nem mindegy, hogy mit eszünk most, vagy mit ettünk, ez az egész szervezetünkre kihatással van, és most már az is bebizonyosodott, hogy nem csak a miénkre, hanem gyermekeinkére, unokáinkra stb. egyaránt. Megéri odafigyelni arra, hogy mit eszel, hiszen tényleg igaz a mondás, hogy az vagy, amit megszel!

 

Remélem, sok hasznos érdekességet, újdonságot olvastak. Ezek az információk megalapozottak, hiszen a nemrégiben lezajlott Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Konferenciáján hangzottak el. Ezeket az információkat mindenképp fontosnak tartottam, hogy mindenki számára elérhetõvé tegyem.

 

 

Kovács Judit
dietetikus