Az irányértékek megállapításánál egészséges emberek szükségleteit veszik alapul. Míg a múltban elsõsorban a táplálékhiányok megelõzését célozták meg, az utóbbi évtizedek kutatásai alapján bizonyossá vált hogy az étrend tápanyagai alapvetõ hatással vannak egyes krónikus betegségek kialakulására, ennek következtében pedig az egészségi állapotra is. Ezek a leginkább életmód függõ betegségek például a cukorbetegség, a csontritkulás, a szívbetegségek. De nézzük meg mibõl mennyit is kellene fogyasztanunk a gyakorlatban.
A makrotápanyagok közül nézzük elõször a szénhidrátokat. Míg korábban úgy határozták meg, hogy az étrend több mint 50%-a tartalmazzon szénhidrátokat, addig mára inkább egy referencia tartományt adnak meg, ami a szénhidrátok esetén 45-60%, mely magában foglalja a keményítõtartalmú élelmiszerekbõl származó szénhidrátokat, valamint a cukrokat is. A szénhidrátbevitel irányértékeinek meghatározásánál figyelembe kell venni a fehérje- és zsírbeviteli irányértékeket is, hiszen a táplálék összetétele (nem mindegy hogy a szénhidrátok magukban vagy zsírral, fehérjével összekapcsolódva vannak jelen) befolyásolja a felszívódás sebességét, ezáltal pedig a szénhidrátok hasznosulását a szervezetben.
A rostok (élelmi rostok) gyûjtõfogalom, mely a növényi eredetû táplálékok olyan összetevõit jelöli, amiket az emberi gyomor-bélrendszer saját enzimei nem tudnak lebontani. A rostok is szénhidrátok, azonban a hétköznapi értelemben vett szénhidrátokkal szemben ezek emészthetetlenek. Elsõsorban ennek a tulajdonságnak köszönhetõ a rostok számos jótékony hatása. A bevitelükre vonatkozó ajánlás azt a mennyiséget jelöli, ami a megfelelõ bélmûködés fenntartásához kell. Ez jelenleg 25 gramm naponta. A teljes kiõrlésû gabonatermékek, zöldségek, gyümölcsök napi fogyasztásával könnyen biztosítható 25 grammnyi rostbevitel. Ezzel segítjük a testtömeg-szabályozást, és csökkentjük a szívbetegségek valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Mi a helyzet a zsírokkal?
Az EFSA ajánlása szerint a napi energiabevitel 20-35%-a származzon zsírból. Eddig 30%-ban maximalizálták a zsírbevitelt, azonban az ettõl nagyobb bevitel még összeegyeztethetõ a jó egészségi állapottal és a normális testtömeggel, emellett azonban figyelembe kell venni a fogyasztott élelmiszerek típusát és a fizikai aktivitás szintjét is. A legnagyobb hangsúly zsírok esetében a zsírsavösszetételen van. Ahol lehet a telített zsírokat helyettesítsük telítetlen zsírokkal. A transz zsírokat (leginkább chipsekben, ropikban, süteményekben) legjobb lenne számûzni az étrendbõl. Az ómega-3 zsírsavvakkal kapcsolatban konkrétabb beviteli értéke született, ami napi 250 mg-ot jelent, ekkor már érvényesül a szív-érrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Ezt a mennyiséget, már 20 grammnyi lazac is biztosíthatja.
A normális életfunkciókhoz nélkülözhetetlen vízbõl nõknek naponta 2, míg férfiaknak 2,5 litert kellene fogyasztani, ami magában foglalja az összes italból és ételbõl bevitt vízmennyiséget.
A jövõben a folyamatos kutatásoknak köszönhetõen várható a jelenlegi irányelvek „finomítása". A táplálkozás és egészség kapcsolatának mélyebb összefüggéseinek megértésével lehetõvé válik egyre pontosabban meghatározni mibõl mennyit lenne érdemes fogyasztani az egészség fenntartásához.
Bíró Andrea
Felhasznált irodalom:
URL:http://www.eufic.org/article/hu/egeszseg-es-eletmod/egeszseges-taplalkozas/artid/New-nutrition-guidelines-Europe-halfway-there/
Dr. Biró György: Tápanyag-beviteli referencia értékek, Medicina, Budapest, 2004