Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Új év, új lendület! Tippek azoknak, akik most szeretnének mozgásba lendülni

A cikk megjelenési deje: 2012.12.31. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ujev130.jpegÚj év, új élet! Sokan tesznek fogadalmat az év elsõ napján, de a lendület nem tart sokáig, ha hirtelen elhatározásból  akarunk életmódot váltani!

Nem minden kezdet nehéz?

 

Amennyiben elhatároztuk, hogy az új évben jobban odafigyelünk magunkra, és többet fogunk mozogni, érdemes elõször végig gondolni, milyen cél vezérel bennünket. Vannak, akik egészségük megõrzése, kondíciójuk javítása céljából szeretnének életmódot változtatni, mások testsúlycsökkenést is szeretnének elérni. Az sem mindegy, eddig milyen életet éltünk, mennyit mozogtunk, és az ideális testsúlyunkhoz képest jelenleg, mennyi a testtömegindexünk. Ha ezeket a szempontokat végig gondolva, fokozatosan és jól megtervezetten vágunk bele az edzésbe, nem lesz nehéz, hiszen a minden napi életünket érintõ változásokat nem drasztikusan, hanem egy folyamat részeként fogjuk megélni!

 

ujev131.jpgAz elhatározás megvan - ki segít nekem?

 

Ha esetleg soha nem sportoltunk, vagy hónapok, esetleg évek teltek el azóta, hogy rendszeresen mozogtunk, mindenképpen ajánlott legalább pár alkalommal személyi edzõ segítségét kérni! Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha jelentõs túlsúlytól szeretnénk megszabadulni. A szakember felméri aktuális állapotunkat, és fokozatos, személyre szabott edzéstervvel, étkezési tanácsokkal segít célunk elérésében. Amennyiben nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen, edzõi irányítás mellett edzünk, akkor is érdemes legalább 3-4 konzultációs alkalmat kérni, amely során az edzõ iránymutatást ad:megmutatja a teremben található gépek használatát és a rajtuk végezhetõ gyakorlatok szabályos kivitelezését. Ne essünk abba a csapdába, hogy más, látszatra profin edzõ vendégtõl kérünk tanácsot, mert ezzel akár árthatunk is magunknak! Ami másnak jó és hatásos, az nem biztos, hogy nálunk is beválik, így mindenképpen érdemes inkább szakembertõl segítséget kérni!

 

ujev133.jpgÚjrakezdeném!

 

Amennyiben nem ismeretlen számunkra a fitnesstermek világa, eddig is mozogtunk, de ezt kisebb-nagyobb kihagyásokkal tettük, esetleg ötletszerûen jártunk edzeni, szoktassuk rá magunkat a rendszerességre! Ebben az esetben már valószínûleg tudjuk, melyik mozgásforma tetszett, vagy melyik hatékonyabb a mi esetünkben. Kérhetjük személyi edzõ tanácsát is, de egy határidõ naplóval a kezünkben magunk is végig tudjuk gondolni, hogyan osszuk be az idõnket!

ujev135.jpgVezessünk edzésnaplót, írjuk be legalább 2 hétre elõre, hogy pontosan mikor fogunk edzeni, és mikor milyen mozgásformát választunk! Újrakezdõként heti 3x30 perc mozgás éppen elegendõ, vagy ha csoportos órákat látogatunk, heti 2x1 órát célszerû végigcsinálni. 2 hét elteltével emeljük az edzések számát 3x1 órára. A következetes edzés hatására 3 hónap múlva már biztosan lesz olyan kondíciónk, hogy heti 4 edzésalkalmat is beiktathassunk. Ha idõrendünkbe csak heti háromszori sport fér bele, a 3 hónapos priódus után akkor is nehezítsük edzéstervünket: változtassunk a gyakorlatokon, vagy az edzések intenzitásán, bátran kezdjünk el haladóbb óratípusokat látogatni! Ne elgédjünk meg azokkal a dolgokkal, amik jól beváltak és már megszoktuk õket, hiszen szervezetünknek folyamatos lökést kell adni ahhoz, hogy változni tudjon! Ha nem bombázzuk magunkat új ingerekkel, testünk megszokja az adott terhelést, s bár remekül teljesít, de a fejlõdés és a változás megáll.

 

Ami nem jelent kihívást számodra, az nem változtat meg! Tudatosan eddz, s az eredmény  nem marad el!