Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tuti ételötletek a munkahelyedre

A cikk megjelenési deje: 2011.05.31. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

salis.jpgTapasztalataim szerint a felnõttkori elhízás, egészségtelen életmód nagy része köszönhetõ annak, hogy a munkánk közben nincs idõnk megfelelõ körülmények között, vagy megfelelõ ételt enni, így este, amikor hazaérünk, nagy mennyiségû, magas kalóriatartalmú ételeket veszünk magunkhoz.

 

 

 

Ha napközben nem eszünk elegendõt, akkor elõbb-utóbb fáradtakká válunk, így a munkánkra se tudunk olyan mértékben koncentrálni, mint kellene, ezért nagyon fontos a napi megfelelõ étkezés megoldása.


Autóban utazóknak

Különbözõ munkákhoz, különbözõ megoldás dukál, már ami az étkezéseket illeti. Vannak, akik egész nap autóval járják az ország útjait, és maximum egy benzinkúton vásárolt szendvicsig futja a napi étkezés.
Ilyen esetekre a raktárkészítést szoktam javasolni. Mit is jelent ez pontosan? Egy kis dobozba, vagy a kesztyûtartóba tegyünk minden héten hétfõn pár olyan dolgot, amit útközben, gyorsan el tudunk fogyasztani. Ilyen lehet az alma, a korpás keksz, buláta, kölegolyó, 100%-os gyümölcslé, gyümölcspürés bébipapi. Ha már rutinosabbak vagyunk, akkor ebbe a dobozkába, akár minden nap tehetünk valami könnyebben romlót is. Ebédre egy rozskiflibõl, sajtból, sonkából, salátalevélbõl készült szendvicset, zöldsalátát egy kis edényben (nem majonézeset!), egyéb gyümölcsöket. Ha hamar elfogyasztjuk, akkor kefirt is vihetünk magunkkal.
Ezt a készletet hetente frissítsük, így nem kerül sok energiába, mégis mindig kéznél lesz pár falat étel, hogy estére ne legyünk farkaséhesek.


„Szervezõ típus"

szendvicses.jpgUgye ismerünk mindannyian olyan embert, aki egész nap ide-oda rohangál, szervez, tesz-vesz? Vagy valaki netán magára ismer? Ilyenkor ugye az ember sokszor el is felejt enni, majd amikor az ütem lelassul, rájön, hogy nagyon éhes, és ilyenkor fokozottabb energia-bevitel, hosszú távon pedig elhízás lehet a következmény.


Megoldást jelenthet, ha beállítjuk a telefonunkat, hogy a megfelelõ idõben jelezzen, így nem felejtkezünk el az étkezésrõl. Ilyenkor a táskánkba, vagy a munkahelyi fiókunkba érdemes pár dolgot becsempésznünk. Lehet például tartósabb gyümölcs (pl.: alma), tartós teljeskiõrlésû kenyér, réparudacskák (répa összevágva vékony rudakra fóliába, vagy kis dobozba csomagolva).
Itt inkább az a fontos, hogy ne felejtkezzünk el az étkezésekrõl, érdemes ezen javítani!


Üzletember

Milyen problémákkal küzdhet egy üzletet építõ, fenntartó nõ vagy úriember? Hallottunk már az üzleti ebéd, vagy vacsora fogalmáról? Hát igen, nem egyszerû szituáció. Elmenni muszáj, és mellesleg enni is az...
Mit tehetünk ilyenkor? Válasszunk könnyû, zöldséges levest, lehetõleg csészében tálaltat, ezután pedig egy fûszerezett húst (halat, csirkét, steaket), párolt vagy friss zöldségkörettel. Ezek azért is jó választások, mert nem terhelik meg túlságosan a gyomrot, így megfelelõen tudunk az üzletre koncentrálni. Ha a másik fél még desszertet is óhajt, akkor nekünk sincs más választásunk. Nyár lévén a legtöbb hely kínál fagylaltkelyhet. Ez egy jó választás, kiváltképp, ha gyümölcsös fagylaltokat választunk hozzá. Gyümölcssaláta is kitûnõ befejezése lehet egy üzleti vacsorának vagy ebédnek.
Az italokkal is vigyázzunk. Kérjünk száraz bort, pezsgõt, vagy tiszta (nem cukrozott) alkoholos italokat (már, ha elkerülhetetlen a koccintás).


Egy helyben ülõknek

papiros no.jpgMagyarország lakosságának nagy része, szerintem, ide sorolható. Rengetegen vannak az ülõ munkát végzõk. Ebben az esetben egy picit kiszámíthatóbb a napirendünk, és több mindent is bekészíthetünk magunknak (itt nem a nasisfiókra gondolok). Esetleg még arra is van mód, hogy hûtõszekrényben tálaljuk az ételeinket. Reggeli kávénk mellé érdemes pár korpás kekszet is elrágcsálni, majd reggelizzünk kefirt egy teljeskiõrlésû kiflivel és friss zöldséggel. Tízóraira együnk gyümölcsöt, majd ebédeljünk egy szendvicset, vagy zöldsalátát. Uzsonnára egy joghurt vagy sajtfalatkákat javaslok.


Ezen ötletek megvalósításához odafigyelésre igenis szükség van! Viszont megéri, mert az egészségünk, a munkánk minõsége, mind javulni fog.

 


Kovács Judit
dietetikus