Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tudj meg többet a csontritkulásról!

A cikk megjelenési deje: 2012.05.09. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

csontritkulas.jpgA csontritkulással (osteoporosis) kevesen foglalkoznak, és még kevesebben foglalkoznak a megelõzésével. Sajnos. Pedig hamar kiszûrhetõ, és kezelni is lehet. Mégis sokszor csak akkor derül ki, amikor már baj van, például súlyos csonttörés vagy a gerincoszlop meghajlása.

 

A csontritkulás a csontváz olyan kóros elváltozása, melyre jellemzõ a csont szilárdságának csökkenése és a csonttörések kockázatának fokozódása. Régebben a nõk korral együtt járó betegségei közé sorolták, ma viszont már kortól, nemtõl független folyamatnak tartjuk. Hazánkban kb. 1 millió embert érint ez az évekig tüneteket nem okozó betegség.

 

A legfontosabb a megelõzés lenne, ami elsõsorban a fiatalkorban elért csúcscsonttömeget jelenti. Mit is értek ez alatt?

 

A csont sûrûségét az egységnyi területre vagy térfogatra esõ, grammokban kifejezett ásványianyag-tartalom jellemzi, és egy adott személyre vonatkozóan a csúcscsonttömeggel és a csonttömegveszteség mértékével adható meg. Ha a csúcscsonttömeget fiatal korban nem érjük el, már azt is csontritkulásnak nevezzük. A csúcscsonttömeg 20-25 éves korra alakul ki.

 

A másik fajtája ennek a betegségnek, ha idõs korban a leépítõ folyamatok fokozódásával a csont is veszít sûrûségébõl. Ilyenkor sérülékenyebbé válik, szilárdsága csökken. Hajlamosabb a sérülésre, könnyebben eltörik. Általában csukló-, és medencetörések írhatóak a betegség számlájára. A menupausa után fellépõ ösztrogénhiány negatívan hat a csontanyagcserére. Az ösztrogén elõsegíti a kalcium felszívódását, a csont szilárdságát adó anyagok képzõdését, és gátolják azon hormon mûködését, amely a csontsejtek lebontásáért felel. gornyedes.jpgRáadásul az idõsebbeknél megfigyelhetõ magasságvesztés is a csontritkulás miatt alakul ki.

 

Érdekesség, hogy a vékonyabb testalkatú 50 év feletti nõk jobban veszélyeztetettek, mint a testesebb kortársak. Persze, nem kell ezért elhízni, de jobban figyeljünk oda a megelõzésre.

 

 

Két típusát különböztetjük meg:
- primer osteoporosis: leggyakrabban változó korban lévõ nõket, valamint idõs férfiakat érint
- szekunder osteoporosis: Általában férfiaknál alakul ki valaminek a következtében. Okok között szerepelhet az alkoholizmus, a glükokortikoidok hosszú távú szedése és a hipogonadizmus (A nemi mirigyek - a herék és a petefészkek- bármely okból bekövetkezõ csökkent mûködése).

 

Hogyan elõzhetõ meg?


Egyrészt törekedni kell arra, hogy fiatal korban elérjük a csúcscsonttömeget, másrészt felnõtt korban lassítanunk kell a csontvesztés folyamatát.


Törekednünk kell a kalcium gazadag étrendre, és az aktív életvitelre. Érdemes sok idõt szabad levegõn tölteni, hogy meg legyen megfelelõ D-vitamin ellátottság. Télen pedig gondolnunk kell a pótlására, vagy mindenképp figyeljünk, hogy az ezt tartalmazó élelmiszerekbõl eleget fogyasszunk.


Napi kalciumszükséglet: napi 1000-1200 mg megelõzésre, diagnosztizált osteoporosis esetén napi 1500 mg.

A kalcium felszívódását segítik: D-vitamin, laktóz, savas közeg, sport.


A kalcium felszívódását gátolja: túlzott fehérjefogyasztás, túlzott foszforbevitel, túlzott zsiradékfogyasztás, kevés D-vitamin, kevés mozgás, dohányzás.


Napi foszforszükséglet: 700 mg/nap. Foszforforrások: kólafélék, hús, húskészítmények, belsõségek, szárazhüvelyesek, olajos magvak, ömlesztett sajtok, készételek, konzervek, élesztõ, krémporok.


A rostok túlzott, extrém fogyasztása is csökkenti a kalciumfelszívódást.

 

mozgas.jpgÖsszefüggést mutattak ki az izomtömeg nagysága és a csonttömeg nagysága között. Aki rendszeresen sportol, aktívan él, valószínûsíthetõen a csonttömege is nagyobb, így kevésbé veszélyeztetett a csontritkulás kialakulása szempontjából.

 

 

A legjobb, ha rendszeresen fogyasztunk tejtermékeket, húst ritkábban, zöldségeket, gyümölcsöket rendszeresítjük étrendünkben. Fõleg télen, legyen gyakori a D-vitaminban gazdag tojás és máj fogyasztása.

 

Kovács Judit
dietetikus