Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

TOP 5 EDZÉSFORMA

A cikk megjelenési deje: 2010.07.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
top5_1.jpgBármennyire is szeretnénk ettõl elszakadni, nem tudunk. Mindenkinek drága az ideje és szeretne az egységnyi sportolásra szánt idejébõl a lehetõ leghatékonyabban, a lehetõ legtöbbet kihozni. Tudjuk persze, hogy fontos a mozgás szeretete és kicsit mélyebbre kellene beleásnunk magunkat ebbe a témába, de elsõ körben mégis ez a döntõ szempont: hogy egységnyi idõ alatt mennyi kalóriát égethetünk el az adott mozgás-formával, ez az ami érdekel bennünket! Hogy áll össze a Best of? Az elsõ 5 leg-kalóriagyilkosabb edzésforma listája?
Az utolsó az elsõk között: Spinning

spinnig.jpgA maga kis percenként 9.6-os kalória-felhasználásával mai listánk ötödik helyét foglalja el. Otthon ülve a tv elõtt és elgondolkodva, hogy milyen is lehet egy „kis tekerés" nem tûnik zsírgyilkosnak, de beszabadulva egy ilyen órára hegymenetnek felfelé tekerve a zene által behatárolt tempóra, no akkor már másként vélekedünk errõl a mozgásformáról!

Ajánljuk azoknak, akik a bicikli szerelmesei, akik egységnyi idõ alatt szeretnének sok-sok kalóriát „letekerni" magukról és elsõsorban a kényes területek formálására (mint farizom, comb) törekednének. Emellett kitûnõ alternatívan azok számára is, akik kimondottan ízületkímélõ tornára vágynak, vagy bármilyen ok miatt erre „kényszerülnek". Nyeregre fel!

 

A dobogóról épp hogy lemaradva: Dance aerobik

danceaerobic.jpgEgész biztos vannak, akiket nem érdekel a „papírforma" és ezt az edzésmódszert kiáltják ki a legjobbnak. A szerelem oka? A szórakozás! Dance aerobik vagy akár dance step óra közben eltûnik a külvilág és nincs / nem létezik más a résztvevõk számára, csupán a tánc. Az önkifejezés egyik nagyon hatásos eszköze. És amellett, hogy jól érezzük magunkat, percenként akár 9.7 kalóriát is elégethetünk!

Ajánljuk azoknak, akik nehezen motiválhatóak sporttevékenységek közben, akiket nem vonzanak a súlyok, terheléssel végzett ellenállások, és akiknek nem elsõsorban a definíció, hanem a jó állóképesség, vagy a kikapcsolódás a fontos.

 

Az eredményes harmadik: Boot Camp (1.5-3.5 kg-os súlyokkal, vagy saját testsúllyal végezhetõ gyakorlatok)

bootcamp.jpgHarcos hölgyeknek és uraknak. Az amerikai „kiképzõtáborok" hangulatát idézõ igen intenzív edzésformáról van itt szó, ahol már szerepet kapnak az „ellenállások" súlyok, sokszor saját testünk / testsúlyunk képében. Szervezetünk intenzívebb terhelést kap, melynek során fejlõdésre sarkallja izmainkat. A definíció fogalmának itt helye van; és a levegõért kapkodásnak, a másnapi izomláznak és a rohamos fejlõdésnek is. Ami a „leépülést" illeti?! Percenként akár 9.8 kalóriával is számolhatunk.

Ajánljuk azoknak, akik már haladóként valami célzott, intenzív és definiáló edzésformára vágynak. Akik egy alapozó idõszak után látványos, gyors fejlõdést szeretnének. Az aerobik világában egyébként sok hasonló (nevében esetleg más) edzés megvalósítja az itt leírtakat, úgyhogy keressük bátran az iron boksz, vagy boksz köredzés névvel ellátott órákat is!

 

Az ezüstösen csillogó: Metabolikus súlyzós edzés

metabolic.jpgA metabolikus súlyzós edzés több izmot, ízületet magába foglaló, több szettes, dinamikus szabad súlyos gyakorlatokra épülõ rendszer, amikor relatív nagy / nagyobb terheléssel, azaz ellenállással dolgozunk, viszonylag hosszabb ideig, kevés pihenõvel! Ez a módszer leginkább az edzõtermi fronton megtalálható és nem a vad gyúrós fiúk által óriási súlyokkal végzett gyúrással azonosítandó! Itt egy mozgékonyabb, saját súlyunkat, valamint a kézi-súlyokat (nem 1-2-3 kg-osokat) használó edzést képzeljünk el! Jelszavai a tónus fokozás, célzott alakformálás, utó-zsírégetés (ami csak a relatív nagy súllyal (és súllyal!) végzett edzések sajátja. Edzésenként, több izmot bevonó gyakorlatok során extrém esetben akár 12-15 kalória / perc! Az utó-zsírégetésnek (az izmok regenerálódásának) köszönhetõen pedig másnap bónusz 150-250 elhasznált energia!

Ajánljuk mindenkinek, aki már edzettségi szintben megteheti, hogy ezt az igen célzott és talán az alakformálásban és energia-felhasználásban legjobbnak kikiáltott edzésformát válassza! Nem fog csalódni benne! Aerobikteremben megtalálható alternatívát jelentenek a Hot Iron órák!


A fényes arany: Kettlebell

kettlebell.jpgÕsrégi eszköz újra használatban! Kettlebell. Gömbsúlyzó vagy girja! Egy tradicionális orosz súlyzó, tulajdonképpen egy vasgolyó fogantyúval. Angol neve Kettlebell, amit a harangnyelv után kapott. Az eszköz mögötti tudást Pavel Tsatsouline katalogizálta és vezette be újra a köztudatba.
Eredete: mivel eredetileg az orosz piacokon a takarmányt régi orosz súlymértékben ( 1 pud = 16 kg ) mérték, az erre szolgáló vassúlyokat tekinthetjük a gömbsúlyzó õsének. A ma használatos eszközök is a hagyományos 1 pudos súly többszörösei vagy töredékei. A legelterjedtebbek a 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók.

Edzés során képes aerob és anaerob hatást is kifejteni. Használatakor (eltérõen az egykezes vagy kétkezes súlyoktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációra, mentális összpontosításra van szükség és nagy erõfeszítésre már a helyes tartáshoz is. Megdolgoztatja a gerinc környéki izmokat, a mély-hátizmokat, a has és a csípõ izmait is. Egy kettlebell szakítás által elhasznált kalória akár 20.2 is lehet!
Ajánljuk azoknak, akik egy pikánsabb, de kõkemény edzésre vágynak és formásan kidolgozott, acélos testre.

 

Az itt felsorolt edzésformák mellett a sport világában még számtalan példát említhetnénk, olyanokat is melyek vetekednek az általunk állított kis listával. Nem kell messzire mennünk és bonyolult dolgokra sem, mert önmagában egy ugrálókötelezés vagy egy keményen végigküzdött és mosolygott kangoo óra is méltán helyet igényelhetne a legjobbak között. A lényeg, hogy válasszunk kedvünk szerint és az egységnyi sportolásra szánt idõnkbõl a lehetõ leghatékonyabban, a lehetõ legtöbbet hozzuk ki.

 

(Az itt leírt kalória-felhasználásra vonatkozó adatok hozzávetõlegesek. Hisz ez az adat függvénye testsúlyunknak, mozgásunk intenzitásának, életkorunknak és még számtalan más tényezõnek is. Kiindulási pontnak viszont tökéletes! Használjuk eredménnyel!)