Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tök minden mennyiségben

A cikk megjelenési deje: 2012.10.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

tok130.jpgA sütõtök a szezon kedvence. Finom, édes, tápláló. Remek alternatívája az ebéd utáni édességnek. Ráadásul rendkívül egészséges. Felhasználása sokrétû, legyen szó levesrõl, muffinról, vagy egyéb süteményrõl, mindegyikben fantasztikusan finom.

A sütõtök szorosan kötõdik az õszhöz, az õsz hangulatához. Halottak napja környékén, amikor mindenki töklámpást farag, és megérkeznek az elsõ fagyok, elindul a szezonja. Én rendkívül szeretem, mert hamar, könnyen elkészíthetõ egy jó sült sütõtök, gyorsan, hosszú idõre teltség érzetet nyújt, ráadásul kiváló édesség, alacsony kalóriatartalommal.

Sárga, narancssárga színe is elárulja, hogy magas a béta-karotin tartalma. Rendkívül jó antioxidáns, ráadásul kutatások bebizonyították, hogy nagyon hatékonyan véd a tüdõrák kialakulása ellen. Dohányosok részére érdemes rendszeresen bevezetni az étrendbe. De nem csak a sütõtököt, hanem a sárgarépát, és az édesburgonyát is. Ne feledjük, hogy a béta-karontin zsiradék jelenlétében tud hasznosulni, ezért érdemes mellé olajos magvakat fogyasztani, vagy olíva olajon, vagy vajon párolni, sütni.

Egy csésze sütõtökben 49 kcal van. Körülbelül ugyanannyi, mint az almában. Fogyókúrák, diéták részeként segíti a fogyást, hiszen nemcsak, hogy alig viszünk be kalóriát az elfogyasztásával, de utána hosszú ideig nem leszünk éhesek, így elkerülhetjük a „melléevést”, a diéta felborítását.

Talán kevesen tudják, hogy 1/3-dal több káliumot tartalmaz, mint a banán. Ez azért fontos, mert a kálium és nátrium megfelelõ aránya a szervezetünkben egészségünk, életünk szempontjából létfontosságú. A nátrium és a kálium felel a vízháztartás rendben tartásáért. A magasabb káliumbevitel csökkenti a várnyomást, ami magas vérnyomásban szenvedõknek hasznos lehet.

A megnövelt káliumbevitel csökkenti a szélütés kialakulásának kockázatát. A sportolók számára is megnövelt mennyiséget kell fogyasztani. Ezen kívül, akik izomgörcsöktõl szenvednek rendszeren, gondolják át, elég káliumot, magnéziumot és kalciumot vesznek-e magukhoz.

Magas a lutein és a zeaxantin tartalma is, amik a szem egészségéért felelnek. A látás általános javítására, megõrzésére érdemes minél több ezen anyagokban gazdag élelmiszert fogyasztani.

Köretként is kiválóan használható, akár krumplipüré helyett, vagy együtt. Narancssárga krumplipüré. Érdekes, és finom. Nemrégiben volt alkalmam grillezve is megkóstolni. Ilyen formában köretként tálalták. Fantasztikusan finom volt, érdemes kipróbálni!

A cikk végén pedig szeretnék egy különleges alternatívát mutatni a sütõtök elkészítéséhez. Mint említettem, szinte határtalan a felhasználása, most mégis inkább maradjunk a klasszikus, „egyszerûen megsütjük” módnál. Csupán annyiban térünk el, hogy fûszerek terén kicsit ötletesebbek leszünk. Fûszerek? Igen, jól olvasták. Érdekes, különleges fûszerekkel fogjuk megbolondítani ezt az egyébként is fantasztikus ízvilággal rendelkezõ zöldséget.

Hozzávalók:

1 kg sötõtök, kimagozva, szeletelve

4 ek. szójaszósz

4 ek. frissen facsart narancslé

2 ek. szezámolaj

1 gerezd fokhagyma átnyomva

2 ek. nyírfacukor

1 tk. kínai ötfûszer keverék, amit mi is összeállíthatunk csillagánizsból, szegfûszegbõl, fahéjból, édesköménybõl és szecsuáni borsból.

Elkészítés:

A sütõtök szeleteket bekenem a mázzal, ami a hozzávalók keverékébõl készül. 190 fokon 25 percig sütöm alufóliába csomagolva, majd még 10 percig pirítom fólia nélkül.

Tálalhatom így is, vagy tehetünk még rá pirított magokat, vagy mellé sült gesztenyét. Igazán finom, pikáns.

Kovács Judit

dietetikus