Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Természetes eszközökkel a szép hajért

A cikk megjelenési deje: 2010.08.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
fekvo haj.jpgAz emberek nagy része küzd valamilyen hajproblémával. Gondoljunk csak a haj töredezésére, vagy a hullására. Ott van még a sokakat sújtó korpa, vagy a haj túlzott zsírosodása. Ilyenkor, nyár végén érdemes hajunkat pakolásokkal, ápoló olajokkal kényeztetni, hiszen a napsütés, izzadás, sós víz, mind-mind károsíthatják a hajunkat.

De nemcsak a külsõ ápolásra kell nagy figyelmet fordítani, hanem érdemes vitaminokkal, ásványi anyagokkal belülrõl is táplálni szervezetünket az egészséges, fénylõ haj reményében.

tincs.jpgA leggyakoribb probléma, fõleg tinédzser korban, de sokaknál késõbb is megjelenik, az a haj zsírosodása. Nyáron sokszor jellemzõ, hogy míg a hajvégek szárazak, fénytelenek, addig a fejbõrnél hamar zsírosodik a haj. Ez azért van, mert a nagy melegben jóval erõteljesebb az izzadás, a zsírmirigyek mûködése. Sokat segíthet, ha rövid hajat viselünk. Bár tudom, ez senkit se fog rávenni, hogy rövid frizurát viseljen. Segíthet, ha csalánfõzettel öblítjük át a hajunkat, és jól belemasszírozzuk a fejbõrbe. Az ecet nem csak a konyhában és a takarításban csodaszer, hanem segíthet a hajápolásban is. Három evõkanál ecetet keverjünk össze 1 liter vízzel. Ezzel öblítsük le a hajunkat a hajmosás végén.

Ha töredezett a hajunk (talán ez a legsürgetõbb probléma, így nyár végén), nem kell mást tennünk, csak keverjünk össze fél dl olívaolajat, 1 evõkanál mézzel és 1 db tojással. Ezt kenjük rá a hajunkra, jól eloszlatva, majd burkoljuk kb. fél órára törülközõbe. Ezután alaposan mossuk meg samponnal.

 

tojas.jpgA haj erõsítésére kiváló megoldás, ha 150 g csalánt, 20 g fûszerpaprikát 20 g rozmaring levelet 20 percig ecetben fõzünk és miután kihûlt, és leszûrtük borogassuk ezzel a fejbõrünket, hajunkat. Hagyjuk megszáradni ezzel a hajunkat és csak másnap reggel mossuk meg samponnal.

Táplálkozásunk szempontjából fontos odafigyelnünk a megfelelõ fehérjebevitelre, ami azért a magyar étrend alapján nem szokott problémát okozni, de a nyári meleg miatt kialakuló eltérõ étkezési szokások miatt azért felhívnám a figyelmet erre. A haj egyik összetevõ anyaga a kreatin, ami fehérjébõl épül fel, tehát feltétlenül szükséges, hogy ez az alapelem megfelelõ mennyiségben álljon rendelkezésünkre.

Kifejezetten a hajra kitalált erõsítõ vitamin-komplexekben is nagy szerep jut a B-vitamincsoportnak. Szabályozzák a faggyútermelést, erõsítik a hajhagymát. Nagy mennyiségben, az élesztõben, hüvelyesekben, tojásban, búzacsírában és az olajos magvakban található meg.

korpa.jpgA réz és a vas két olyan ásványi anyag, melyek mennyisége nagyban befolyásolja a haj állapotát. A réz hiányában a haj töredezni kezd. Ha megfelelõ mennyiséget juttatunk a szervezetbe, akkor hajunk erõsödik, élettel telivé válik. Magas réztartalmúak a teljeskiõrlésû termékek, az olajos magvak, az élesztõ és a csoki is.
Vas hiányában a haj hullani kezd. Sajnos sok nõnek van vashiánya, amit csak súlyosbít a menstruáció általi vérveszteség. Vörös húsok, máj rendszeres fogyasztásával a vashiány kezelhetõ. A férfiak hajhullásának általában hormonális okai vannak, ezért sok esetben visszafordíthatatlan.

Ha valakinek hirtelen jelentkezik hajhullás, a haj állapotának megváltozása, amelynek semmilyen külsõ oka nincs, érdemes elmenni vizsgálatokra, hogy kiderüljön, nem-e gyulladás vagy valamilyen egyéb betegség áll-e a háttérben. A hajunkon minden meglátszik, ugyanúgy, mint a bõrünkön, ezért éljünk egészségesen és gondozzuk megfelelõen, hogy kinézetünk ápolt és szép legyen.


Kovács Judit
dietetikus