Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Természetes édesítés kalóriaszegényen: a xilit

A cikk megjelenési deje: 2012.02.08. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

cukrosszaj.jpgA xilit, vagy más néven nyírfacukor remek alternatívát jelent a cukor pótlására, azoknak, akiknek fontos, hogy ezt természetes anyagokkal tegyék. Szeretjük, mert könnyû használni, egészséges, természetes, és nem utolsó szempont, hogy nincs mellékíze. De mibõl is készül? Hogyan használjuk?

Ma Magyarországon ez az édesítõ több néven is forgalomba kerül, de minden esetben ugyanarról az agyagról beszélünk. Milyen neveken találkozhatunk vele? Nyírfacukor, xilit, xilitol.

 

nyirfa.jpgMost maradjunk a jól hangzó nyírfacukor névnél. De miért is nevezik így? Neve arra utal, hogy elõször nyírfacukorból vonták ki, manapság már kukoricarostból állítják elõ. Egy xilóz nevû cukoralkoholt vonnak ki a rostokból, ami édes, de energiatartalma csak 40%-a a klasszikus cukorénak. Ez az anyag természetes módon elõfordul a zöldségekben, gyümölcsökben.
A szénhidrát tartalmának csak a fele szívódik fel (100 grammból 50 gramm), ez is alig emeli a vércukor szintet. Glikémiás indexe (korábbi cikkben olvashatnak róla) rendkívül alacsony. Mivel nem emeli meg túlságosan a vércukor szintet, ezért fogyasztása után nem kell tartani túlzott vércukoreséstõl, amit éhségként élünk meg, így esetleg többet ennénk, mint kellene. Segíthet megelõzni az elhízást, és a fogyás elõsegítésében is szerepet kaphat, ezért az egészséges ételek fontos része lehet.

 

A cukorbetegség megelõzésében és leküzdésében is szerepet játszhat. Ha rendszeresen olyan ételeket eszünk, amik nagyon megemelik a vércukrunkat (magas glikémiás indexûek), akkor a szervezet el kezd több inzulint termelni, ami több év elteltével cukorbetegség kialakulásához vezethet. Használatával, és megfelelõ diéta tartásával, a túlzott inzulintermelés normalizálható, a folyamat visszafordítható.
Ha cukorbeteg alkalmazza, akkor tudnia kell, hogy szénhidráttartalma beszámítandó az elõírt napi szénhidrát mennyiségbe. 100 gr termék használata esetén 50 gr szénhidrát mennyiséget kell számolnunk.

 

Használata nagyon egyszerû. Édesítõ hatása megegyezik a cukoréval, ezért ugyanannyit kell adagolnunk belõle, mint cukorból. Mellékízzel nem kell számolnunk. Hõre jól reagál. Egy dolgot még is figyelembe kell vennünk: kelt tésztákhoz nem alkalmazható, mert gátolja az élesztõ gombák mûködését. Antibakteriális hatása miatt a fogak védelmét is szolgálja.

 

Egy hibája van a terméknek: a cukorhoz képest drága (1 kg: 1500- 3500 Ft között mozog). De ha összevetjük azt, hogy milyen hatásaik vannak a szervezetre, akkor beláthatjuk, hogy megéri. Ráadásul nem is fogy olyan gyorsan, ha odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk. Roston sült csirkéhez salátával például, nem kell. :)

 

szorva.jpgA xilitnek "e-száma" is van, méghozzá az E967. Ha ezt látjuk egy terméken, akkor tudjuk, hogy ez a xilit. Napi ajánlott mennyiségre nézve nincsen hatósági korlátozás, de nagyobb mennyiségben fogyasztva (egyszeri 30 gramm fogyasztása esetén) hasmenést tapasztalhatunk. Érdekes módon gyerekeknél ez kevésbé megfigyelhetõ. Felnõttek kb. 5-10 %-ánál tapasztalataim szerint, elsõ fogyasztás alkalmával szintén hasmenést okozhat, de ez a hozzászokás után többet nem tapasztalható.

 

 

Én elõszeretettel szoktam ajánlani mindenkinek, mert nagyon jók a tapasztalataim a használatával. Nagyon sok ember fogyott le a használatával, és segít a magas inzulinszinteket is normalizálni, természetesen komplett diéta mellett.
Könnyû használni, finom, természetes és egészséges.


 


Kovács Judit
dietetikus