Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tényleg drága az egészséges étrend?

A cikk megjelenési deje: 2012.03.28. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

bevasarlokocsi_1.jpgSokak számára nehéz most az élet. Drága az étel. De ha egészségesen étkezek, változtatok az életmódomon, az tényleg pluszköltséget fog jelenteni a büdzsére? Számoljunk együtt!

 

Nézzük meg, hogy mennyit kell pluszba, vagy mínuszba fizetnem, ha betartom az egészséges táplálkozás elõírásait.

 

1. Együnk naponta 4-5-ször.
2. Igyunk meg legalább 2 liter tiszta vizet!
3. Lefekvés elõtt 3 órával már ne együnk!
4. Kerüld az alkoholos italokat!
5. Ne fogyassz cukrot, mézet, és ezeket tartalmazó élelmiszereket!
6. Csak ritkán nassoljunk.
7. Válasszuk a teljeskiõrlésû termékeket!
8. Mozogjunk legalább hetente 3-szor!
9. Többféle alapanyagból készüljenek fogásaink, így többféle tápanyagot is tudunk bejuttatni szervezetünkbe!
10. Csökkentsük a hozzáadott zsiradék mennyiségét! Válasszunk zsírszegény termékeket!
11. Csökkentsük a sóbevitelt! Használjunk inkább természetes fûszereket!
12. Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget!
13. Tilos a dohányzás!

 

Miután megismertünk pár alapszabályt, nézzük meg, melyikkel mennyit spórolhatunk, vagy esetleg mennyivel fogja megterhelni pénztárcánkat:

 

1. Az, hogy többször eszel, még nem jelenti azt, hogy többet is eszel. Csak az egyszerre elfogyasztott mennyiség fog csökkenni. Levonhatjuk a tanulságot: Ez a szabály se spórolást, se plusz pénzt nem fog jelenteni.


2. A tiszta víz, már egy spórolási lehetõség. Az üdítõitalok, vagy nem is kell olyan messze mennünk, a gyümölcslevek rendkívül sokba kerülnek. Ha gyümölcslével számolunk, akkor 1 liter kb. 300-400 Ft-ba kerül. Míg 1 liter drágább ásványvíz is csak 60 forint körül van. Így 1 nap alatt is 600 Ft körül spórolhatunk, ha tiszta vizet választunk. Ez 1 hónap alatt 18 000 Ft is lehet.


tvseves_2.jpg3. A legtöbben este nassolnak. Hazaérnek a munkából, a suliból, és tévénézés közbe bizony elfogyasztanak jó pár kalóriát. Tegyük fel, hogy ez egy joghurt, vagy egy zacskó chipsz. Egy joghurt kb. 80 Ft-ba kerül. Ennek a kivonása az étrendbõl egy hónap alatt 2400 Ft-ot jelent a pénztárcánkba. Egy zacskó chipsz olyan 200-300 Ft körül mozog. Ez egy hónap alatt 9000 Ft. Pluszköltséget is jelenhet. De tegyük fel, hogy nem minden nap fogyasztjuk, hanem „csak" heti 1-2-szer. Akkor is 2000 Ft körüli összeg maradhat a zsebünkben. Ugye mennyi mindent vehetünk ennyi pénzbõl?

 

4. Egy buli, vagy egy vendégség alkalmából rendkívül sok plusz kalóriát legurítunk a torkunkon alkoholos ital formájában. 1 dl száraz borban 60 kcal van. Ez annyi, mint egy nagy almában.
Ha otthon iszogatunk esetleg egy kis bort, vagy sört néha, az még nem gond, de azért ez is pénzbe kerül. 1 liter jobb bor 1500 Ft körül van. Ebbõl több kiló zöldséget, gyümölcsöt vehettünk volna. Fél liter sör 200 Ft-ba kerül. Ebbõl vehetünk 1 fej salátát+1 almát.


5. Ha kerülnünk kell a cukrot, akkor azt bizony helyettesíteni is kell. Erre használhatok xilitet, ami 2000 Ft/kg. Ez elsõ hangzásra egyértelmûen több mint a cukor, de megéri ez a kicsiny befektetés. Nekem fél évig elég egy ekkora csomag. Egy átlagos családnak, mondjuk 2-3 hónapig. Ha így nézem, már annyira nem is vészes az ára.
Ha pedig e mellett elhagyjuk a csokikat, a cukrászdás alkalmakat, a hétvégi sütéseket, már többszörösen visszajött ez az ár.

 

6. Ha hetente egyre lecsökkentjük a nasiaink számát, rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Aki éppen nem diétázik, annak javaslom, hogy egy hónapon keresztül írogassa, hogy mennyit költ péksüteményekre, chipszre, csokira, és egyéb finomságokra. Meglepõ lesz az eredmény!


7. Jó minõségû teljeskiõrlésû kenyeret bizony vadászni kell. Áruk kb. 300 Ft/fél kg-tól indul. Ez egy kicsivel több, mint a fehér kenyér, viszont sokkal jobban telítenek, tehát kevesebbet bírunk belõlük megenni. Tényleg többe kerül?


8. A mozgás nem csak a drága edzõtermi edzéseket jelenti, hanem a szabadtéren való futást, otthoni táncolást is. Egy dvd-t is csak egyszer kell megvenni, utána pedig annyit tornázunk rá, amennyit akarunk. Ha mégis edzõtermi órákra járnánk, akkor pedig figyeljük az akciókat, így akár fél áron is tornázhatunk egy hónapig.


9. Ha krumplifõzeléket eszek fasírttal, az olcsó. Ha már héjában sült krumplit eszek fokhagymás, reszelt sajtos öntettel, sült hússal, és zöld salátával, az drágább. Ha utána számolunk, kb. 50 Ft-tal fejenként. Ez igazán nem nagy költség!


10. Ha olaj nélkül sütöm meg a rántott húst, rengeteg olajat spórolhatok, miközben alakomra is jó hatással lesz. A zsírszegény (vagy light) termék általában nem is kerül többe, mint a zsírdúsabb. Ha veszünk példának egy téliszalámit, aminek kilója 300 Ft körül van, akkor a házi füstölt sonka 1500 ért nem is sok. Viszont mennyi zsírt és pénzt megspórolok!


11. A túlzott sófogyasztás közismerten nem tesz jót szívünk egészségének. A só elhagyása viszont nem jelenti az ízetlenséget. A zöldfûszereket használhatjuk nyugodtan. Ilyen az oregánó, a bazsalikom, a rozmaring stb. Ezeket otthon is nevelgethetjük. Egy cserépnyi kb. 200 Ft-ba kerül.


12. A napi gyümölcsellátás tényleg ijesztõ lehet, de ha belegondolunk, hogy egy kiló alma télen 250 Ft körül mozog. Ez kb. 5 almát takar, akkor ez már majdnem egy hétre elegendõ gyümölcsöt jelent ennyi pénzért. A zöldség pedig nem kell, hogy méregdrága paprika legyen. Lehet reszelt répa, hagyma, káposzta, ami még télen is olcsó, nem hogy nyáron!


13. Hogy mennyit spórolhatunk, ha elhagyjuk a dohányzást? Vagyonokat! Egy hónap alatt kb. 15-18 000 Ft-ot. Ebbõl meg már bõven élhetünk egészségesen!


Remélem, sokak számára tettem érthetõvé, hogy azzal, hogy figyel önmagára, hogy megválogatja, hogy mit eszik, még nem viszi csõdbe a családi kasszát. Sõt!

 

Kovács Judit

dietetikus