Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Téli vitaminbomba: a csíra

A cikk megjelenési deje: 2011.11.08. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

csirasziv.jpgJön a tél. És nem csak a hideg idõt hozza magával, hanem azt is, hogy a zöldségek vitamintartalma, íze sajnos már közel sem hasonlít a nyáron tapasztalthoz. Mégis mit tehetünk, ha egészségeset és finomat szeretnénk enni, és közben erõsíteni a szervezetünket, hogy ne érjen utol minket egy megfázás se?

A legtökéletesebb megoldás a csíra. Akinek nincs ideje, készen megveheti a legtöbb boltban is, de akár mi is csíráztathatunk. Otthon csíráztatni olcsó dolog, és mindig van friss „zöldség" a szendvicsbe.

 

Nézzük meg, miért is jó a csíra?
csira talon_1.jpgA csírából kevés is elég, mivel nagyon magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Kalóriatartalma alig van, így bármennyit ehetsz belõle, bûntudat mentesen :) !
Sokféle növényt csíráztathatunk. Minden növény csírája más ízt, aromát hordoz, így megtalálhatja mindenki azt, ami neki a legjobban tetszik. Egy szendvicsben, salátában szinte észrevehetetlen, így aki esetlegesen ódzkodik, azt is megnyugtatom, hogy így próbálja ki egyszer.


Egy pici darabban annyi ásványi anyagot, vitamint és egyéb jótékony anyagot találsz, mint egy kifejlett növényben. Érdekes, ugye? Gondolj bele, hogy egy csipetnyivel is akár, már milyen jót tettél a testednek!


Ha biztosra akarsz menni, akkor a napi étkezésedbe iktass be 2-3 evõkanálnyit. Ennyivel már biztosíthatod a tested napi vitamin-, és ásványianyag szükségletét. Ráadásul könnyen hasznosuló formában tartalmazza õket, így nagy arányban fel is szívódnak.

 

Az én személyes kedvencem a búzacsíra, mert semleges íze, mind a sós, mint az édes dolgokhoz jól illik. Zöldség és gyümölcssalátákba is nagyon finom, de ezt akár magában is eleszegetem. Aki a pikánsabb ízeket szereti, a retek, vagy hagymacsíra biztosan ízleni fog.
A csírákat ne melegítsük, fõzzük, csupán az ételkészítés végén tegyük bele az ételbe. Krémlevesekbe remek levesbetétet jelenthetnek.

 

Hatóanyagaik segítik a szervezet méregtelenítését, erõsítik az immunrendszert. Azt hiszem, hogy hideg, megfázásos idõben nincs is jobb egy ilyen ételnél, ami ráadásul friss, finom és változatos lehet, ha variáljuk.

 

Mik a legkedveltebb csírák? A búzacsíra, a brokkolicsíra, a retekcsíra, a hagymacsíra, a mungobabcsíra, a lucernacsíra.


Ha nem mi csíráztatunk, hanem készen vesszük, akkor lehet, hogy elsõre picit drágának tûnik, de a tél elõrehaladtával a paradicsom, a paprika jóval drágább, így akár spórolhatunk is vele.

 

Csíráztatás menete:

 

1. Már a legtöbb boltban beszerezhetünk csíráztatásra szánt magokat. Én azt javaslom, mindenképpen vegyük meg a bio, vegyszermentes magot!

 

2. Vegyünk csíráztató edényt. Ebben áztassuk a magvakat 4-12 órán át langyos vízben. Sötétebb helyiségben tegyük mindezt!

 

3. Ha a mag héja már megpuhult, helyezzük nedves papírtörlõre, és fedjük le szinté nedves papírtörlõvel, hogy viszonylag sötétben legyen.


4. Az edényt tisztítsuk le minden nap. Így biztosíthatjuk a kórokozók távoltartását és a magok penészedését is elkerülhetjük.


5. Ha kihajt a mag, akkor tegyük napfényesebb helyre, hogy minél hamarabb kifejlõdhessen a csíranövényünk.


6. A csírákat fejlettségi fokuktól függõen, illetve ízlés szerint 2-10 nap múltán szüretelhetjük!

 

csira_2.jpgNagyon egyszerûen elkészíthetõ, ráadásul a gyerekek is imádják! Sokszor hallom szülõktõl, hogy a gyerek nem szereti ezt meg ezt a zöldséget. Egy kóstolás után a csíra garantált siker, fõleg szendvicsben.


A lucernacsíra szaponinokat tartalmaz, mely megköti a koleszterint és megakadályozza, hogy felszívódjon.


A brokkolicsíra jó a rák megelõzésére, a búzacsírának magas a tápanyagtartalma, segít erõsíteni a szervezetet. A jótékony tulajdonságaik sora szinte végtelen. Kevés dologról mondható el ez, úgyhogy éljünk velük!

 

Ráadásul egy recept, a télen nagyon kedvelt savanyú káposztával!

 

Búzacsírás káposztasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg savanyú káposzta
15 dkg tisztított alma
2 dkg mazsola
2 dkg búzacsíra
1 dkg xilit
citromfû
köménymag

 

Csavarjuk ki a káposztából a levet, majd keverjük össze a vékony csíkokra összevágott almával (reszelõn reszeld le a nagyobb lyukon!), a megmosott, rövid ideig vízbe áztatott mazsolával, a búzacsíra felével, valamint az ízlés szerint adagolt fûszerekkel. A xilitet kevés káposztalében oldjuk fel, s ezzel locsoljuk meg a salátát. Egy órán át hagyjuk állni hûvös helyen, s tálaláskor szórjuk rá a maradék búzacsírát.

 

Kovács Judit
dietetikus