Kéntartalmú vegyületeket tartalmaz. Ez adja csípõs ízét is. Az a kéntartalom az epetermelést fokozza, így segíti az emésztést, ami így húsvét tájékán igencsak ránk fér. Aki epekõre hajlamos, mert esetleg volt már, vagy a családban többeknél volt vele probléma, annak mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztania, mert ezzel megelõzhetõ az epekõ kialakulása, hiszen nem hagyja pangani az epefolyadékot az epehólyagban. Ha epekövünk van, akkor viszont ajánlatos kerülni, mert súlyos görcsöket okozhat.
A retek elsõsorban B1-és C-vitamin tartalmaz. A leveleknek is magas a tápanyagtartalmuk, de ezt kevesen fogyasztják, pedig érdemes lenne. Bele lehet fõzni levesbe, vagy petrezselyemszerûen belerakni ételekbe. Magas a folsavtartalma. Talán, ha nem is sokszor, de biztos mindenki találkozott már a következõ mondással: „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mit is jelent ez? A kéntartalmú vegyületek hatására utal. A reggel éhgyomorra elfogyasztott retek irritálhatja gyomrot, ami kellemetlen érzést okoz.
Nézzünk végül pár receptet:
Az elsõ egy klasszikus kedvenc. Én legalábbis rendkívül kedvelem. Az alma tényleg fantasztikus, hiszen jól illik bármilyen zöldséghez. Itt ezt be is bizonyítja. Most retekkel keverjük. Ajánlom azoknak, akik gyorsan szeretnének finomat, egyszerût és egészségeset alkotni.
Almás- reteksali
Hozzávalók:
35 dkg tavaszi retek
2 db savanykás alma
20 dkg kígyóuborka
4,5-5 dl natúr joghurt
1 ek. light majonéz
1 kávéskanál mustár
1 ek. finomra vágott kapor
1 ek. ecet
1 csipet nyírfacukor vagy kávéskanálnyi agavé szirup
só, bors
Elkészítés:
A natúr joghurtból, majonézbõl, mustárból, kaporból, nyírfacukorral, ecettel, sóval, borssal elkeverve saláta öntetet készítünk. Ráöntjük a lereszelt zöldségek keverékére.
Köles saláta retekkel, grillezett sajtszeletekkel
Hozzávalók 2 fõre:
10 dkg köles
1 csokor hónapos retek
Az öntethez:
1 db újhagyma
4 kicsi ecetes uborka
3 ek. kefir
1 teáskanál light majonéz
fél citrom
agavé szirup
fél dl száraz fehérbor
kemény kecskesajt
Elkészítés:
A kölest a rizshez hasonlóan kb. 10 perc alatt készre fõzzük, kihûtjük. Hozzákockázunk 1 csokor retket.
Az újhagymát és az uborkát apróra vágjuk, összekeverjük a majonézzel, a kefirrel, fél citrom levével, 2 csepp agavé sziruppal és a borral. Beleforgatjuk a kölest és a retket, fél órára hûtõbe tesszük.
A sajtot tapadásmentes edénybe tesszük, vagy grillezõn enyhén megpirítjuk, majd a hideg köles saláta tetejére halmozzuk tálaláskor.
Mindenkinek jó étvágyat hozzájuk!
Kovács Judit
dietetikus