Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Te mindent tudsz az olajokról? Ha nem, olvasd tovább!

A cikk megjelenési deje: 2013.03.20. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Aoliva olaj.jpgz olajokat általában számûzzük a gondolatainkból, ha egészséges táplálkozásról beszélünk, meg fõleg akkor, ha fogyókúra kerül napirendre. Pedig az olajok (persze kis mennyiségben) rendkívül egészségesek és változatos ízvilággal rendelkeznek. Nézzük meg õket részletesen!


Ha egy nagyobb áruházba betévedünk és megállunk az olajokat felvonultató polcok elõtt joggal érezhetjük magunkat tanácstalannak. Pedig nálunk még így is elég kevés fajta növénybõl készültet árulnak. Tavaly novemberben írtam egy cikket, melyben megosztottam az oldal olvasóival, hogy a párizsi világkiállításon számos olyan növény olajára bukkantam, melyekrõl még én se hallottam. De nem is kell olyan messzire mennünk. Nem olyan régen Ausztriában sétáltam egy kisebb élelmiszerüzletben, amikor is arra lettem figyelmes, hogy egy 2,5 m magas kb. 3 méter hosszú területen csak különbözõ olajok vannak kirakva a polcokra. Nem kicsi választék, ugye?

 

De kezdjük a legelején.
Mi a zsír?


A zsír a legnagyobb energiát képviselõ tápanyagunk (1 g zsír= 9,3 kcal), s egyben jól raktározható energiaforrásunk. Az ajánlás az, hogy az energia bevitel kb. 30%-a származzon a zsírokból. A könnyebb érthetõség végett egy evõkanál olaj kb. 10 g, ami 90 kcal energiát képvisel, amely egy felnõtt ember napi átlagos energia bevitelének megközelítõleg 4-5 %-a.

 

A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitaminok) táplálékból való felszívódásához elengedhetetlenek a zsiradékok, de az epesavak termelõdéséhez, és a hormonok elõállításához szintén fontosak. Testünk zsírraktárai a mechanikai hatásoktól védik belsõ szerveinket, valamint jó hõszigetelõ tulajdonságuk folytán szükség van rájuk a testhõmérséklet szabályzásához is.A zsiradékokat szobahõmérsékleten tapasztalható állaguk alapján csoportosítjuk: a folyékonya az olajok, a szilárdak a zsírok.
A zsiradékok glicerinbõl és zsírsavakból állnak. A zsírsavak között megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A telített zsírsavakban bõvelkedõ zsiradékok szoba hõmérsékleten szilárdak (zsírok), viszont minél több telítetlen zsírsav van egy zsiradékban, annál alacsonyabb az olvadáspontja, azaz szoba hõmérsékleten folyékony (olaj).


A telítetlen zsírsavak lényeges jellemzõje, hogy egy vagy több kettõs kötést tartalmaznak.
Ennek függvényében meg különböztetünk egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsavakat kémiai szerkezetük szerint nevezték el, ami alapján ismerünk omega-3, omega-6, omega-7, omega-9, omega-11 zsírsavakat is. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak a kedvezõ élettani hatású zsíralkotókhoz tartoznak, éppúgy, mint a növényi olajokban nagyobb mennyiségben megtalálható többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fontos összetevõi a sejtmembránnak, azaz a megfelelõ mûködés révén az egészség megõrzésében fontos szerepet játszanak. Az emberi szervezet képes az összes számára szükséges zsírsav elõállítására, kivéve az omega-6 és az omega-3 zsírsavat, melyeket ezért esszenciális zsírsavaknak nevezzük. Mivel ezeket a zsírsavakat testünk nem tudja felépíteni, ezért a táplálék révén szükséges biztosítani belõlük a kellõ mennyiséget.

 

A legismertebb olaj nálunk a napraforgó és az olíva olaj. Mindkettõ jó választás, de jótékony hatásokban talán jobban bõvelkedik az extra szûz olíva olaj. Kapható még szõlõmagolaj, repceolaj, olajos magvak kivonatai. Mindegyik más-más összetételû és aromáik is mások, érdemes váltogatni õket.

 

Mivel rengeteg féle olajat lehet kapni, nehéz egy cikkben összefoglalni õket, de áprilisban újra foglalkozok majd a témával, és megyünk tovább az ismeretekkel. Olvassák majd el azt a cikket is!


 


Kovács Judit
dietetikus