Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tavaszi zöldségsaláták

A cikk megjelenési deje: 2011.03.09. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

piros sali.jpgMárciusra joggal érezheti úgy a legelszántabb zöldségevõ is, hogy kifogyott az ötletekbõl. Ráadásul számos friss zöldség nem is olyan finom, mint nyáron, ezért kevesebb lelkesedéssel eszegetjük õket. Jó lenne pár salátaötlet, ami kicsit felráz az egyhangúságból? Íme néhány, aminek az alapanyagai most is könnyen beszerezhetõek, talán van is minden otthon, így kezdõdhet is a reszelés, hámozás, darabolás!

 

Bíbor saláta


A céklát télen is elõszeretettel fogyasztjuk fõve, de most próbáljuk ki nyersen reszelve. Aki nem szereti ezt a zöldséget, annak is ajánlom, hogy kóstolja meg ezt a salátát, mert a mandarin és a répa édessége fenségesen egészíti ki a gyönyörû színben pompázó céklát.


Nem kell más hozzá, csak:

2 dkg mandarin
3 dkg cékla
3 dkg répa
3 dkg alma
Ici-pici só
Pici citrom lé
Folyékony édesítõszer (ez akár ki is hagyható, vagy helyettesíthetõ egy evõkanál 100%-os narancslével)

 

A mandarint szeleteljük fel apró darabokra, a céklát, almát, répát, reszeljük le, majd tegyük hozzá az ízesítõ anyagokat is. Jól keverjük össze, és már fogyasztható is könnyû vacsoraként, vagy köretként, sajt vagy hús mellé.

 

Téli színes Saláta melegöntettel


teliszines sali.jpgEz a saláta nagyon jól mutatja, hogy így tél végén, tavasz elején is mennyi saláta alapanyag áll rendelkezésünkre, amikrõl sokszor megfeledkezünk.


Hozzávalók:

6 dkg alma
6 dkg sárgarépa
10 dkg krumpli
8 dkg fejes káposzta
1,5 dkg lilahagyma
1 db fejes salátalevél

Fokhagyma

 

Tegyük fel fõni a krumplit. Ha igazán jót akarunk kihozni a salátából, akkor héjával együtt süssük meg alufóliában, így a tápanyagok jobban megmaradnak benne.
Eközben kockázzuk fel az almát, a fokhagymát és a lilahagymát, reszeljük le a sárgarépát, a fejes káposztát vágjuk apró csíkokra, a salátalevelet pedig tépkedjük apró darabokra. Ha kész a krumpli, akkor várjuk meg míg kihûl, és csak ezután kockázzuk fel, és tegyük bele a salátába. Jól keverjük össze. Betehetjük picit a hûtõbe, hogy legyen idejük összeérni az ízeknek.
Nagyon kevés sót rakhatunk rá, de akár el is hagyhatjuk. Már csak az öntet hiányzik.


Öntethez a hozzávalók:

1 dkg füstölt sajt
1 dkg olaj
Picurka mustár

 

Alacsony hõfokon olvasszunk fel pár szelet füstölt sajtot. Hogy lágyabb legyen, tegyünk hozzá egy pár csepp olajat. Ízesítésül pedig egy teáskanálnyi mustárt és egy félcsipetnyi sót.

 

Ezek a receptekkel 1 fõre készíthetõ saláta. Tálalhatunk hozzá bármit, így lehet köret is. A második salátához nagyon jól illik például a hal.


És még egy receptet osztanék meg veletek ráadásként. Ezt megtalálhatjátok Béres Alexandra Ízek a paradicsomból címû könyvében is.


Almás heringsaláta savanyú káposztával


Hozzávalók:
4 pácolt, hagymás heringfilé
2 savanyú alma
1 közepes fej lila hagyma
1 csésze savanyú káposzta
1 csésze joghurt
1 citrom
Petrezselyem a díszítéshez
Õrölt fekete bors

 

A heringfiléket megtisztítjuk, és hosszában kétfelé osztjuk. Az almákat vékony gyufaszák nagyságúra, a lila hagymát vékony szeletekre vágjuk. Enyhén besózzuk, és felhasználásig állni hagyjuk. A joghurtot kikeverjük kevés õrölt fekete borssal. Olyan savanyú káposztát vegyünk, amit nem kell mosnunk, hogy már ne veszítsen az ízébõl. A tányérra elõször a fellazított káposztakupacot rakjuk, ezt megszórjuk a sózott hagyma-alma keverékkel, és ráfektetjük a heringszeleteket. Tetejét alaposan meglocsoljuk az ízesített joghurttal, majd petrezselyemmel, és citromgerezdekkel tálaljuk.

Ez a recept 4 fõre szól. Jó étvágyat!

 


Kovács Judit
dietetikus