Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Táplálékallergia

A cikk megjelenési deje: 2012.04.25. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

allergia.jpgManapság sajnos népbetegség az allergia. Netán Te is tapasztalsz valamilyen tünetet bizonyos ételek elfogyasztása után? Most megtudhatok, milyen ételek okoznak leggyakrabban allergiát, és ilyenkor mire kell figyelned!

 

Magyarországon a leggyakoribb ételallergiát okozó anyagok a tej, a tojás, és a szója. Ezen kívül, természetesen, még sok-sok mindenre reagálhat kórosan a testünk, de ezek a leggyakoribbak.

 De mégis mi az allergia?


A táplálékallergia nem más, mint bizonyos táplálékok, táplálék-összetevõk által kiváltott kóros immunreakció.
Sokan összekeverik az allergiát az intoleranciával. Az intolerancia esetében pedig nem immunreakcióról van szó, nem az okozza a tüneteket, hanem egyéb okok. A laktóz (tejcukor) intolerancia esetében például a laktózt bontó laktáz enzim hiánya vezet a tünetek megjelenéséhez.


A táplálékallergiák tünetei rendkívül sok félék lehetnek. Akár légúti tünetekkel, emésztõszervi- vagy bõrtünetekkel is járhat. A leggyakoribbak a bõrtünetek. Ilyenek a kiütések, az ekcéma. Az emésztõszervi tünetek például hasfájást, székletürítési problémákat, hasmenést, fejlõdésben való visszamaradást takarhatnak.

 

Ha van esetleg tünetünk, amibõl táplálékallergiára gyanakszunk, akkor érdemes, úgynevezett táplálék-tünet naplót írnunk. Ez nem jelent mást, mint egy füzetbe vezetni, hogy mit ettünk, mikor, és azt, ha voltak tüneteink. Ebbõl, ha mi nem is, de egy szakember minden bizonnyal meg tudja mondani, hogy valószínûleg milyen étel váltja ki a tüneteket.


Ha lehet, akkor szakember véleménye, diagnózisa nélkül ne kezdjük magunkat „kúrálni", kihagyva a gyanított élelmiszert étrendünkbõl, hiszen a késõbbiekben ezzel akár nagymértékben meg is nehezíthetjük a valós diagnózis felállítását.

 

Mielõtt kitérnék a leggyakoribb allergénekre, beszélnünk kell a keresztreakció jelenségérõl.

Mi is ez?
Keresztreakcióról akkor beszélünk, amikor a szervezet, különbözõ allergéneket, azonosként ismer fel. Ez lehet pollen és étel közötti, vagy étel és étel közötti azonosság. Például a parlagfû allergiás tüneteit súlyosbíthatja, vagy egyéb tünetekkel bõvítheti a már meglévõket, a görögdinnye. Ez nem törvényszerû, de gyakori.

 

Ha valamire allergiások vagyunk, akkor a tüneteket az allergén kiiktatásával tudjuk megszüntetni, vagy megelõzni. Ez azt jelenti, hogy ha valamire allergiások vagyunk, azt ki kell hagynunk az étrendünkbõl. Sajnos ez nem is olyan egyszerû, hiszen sokszor furcsa kémiai nevek is megjelennek a termékek dobozain, ráadásul adalékanyagként, vagy a termék-elõállítás folyamata közben érintkezhet az allergénnel a termék.

 

Tehéntejfehérjeallergia

Magyarországon jelenleg a leggyakoribb táplálékallergia. A jó hír, hogy gyermekkorban kinõhetõ, viszont ehhez szigorúan tartani kell a diétát.


Az étrendbõl teljes mértékben el kell hagyni a tehéntejet és a belõle készült tejtermékeket, ezen kívül a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket. A keresztreaciók miatt a marha-, borjúhúst, a kecske- és juhtejet, illetve az ezekbõl készült termékeket is ki kell hagyni.


A tejallergia megelõzése érdekében kisgyermekkorban 3 éves kor alatt ne adjunk tehéntejet.


Az egy igencsak nehéz dolog, hogy kiiktassuk étrendünkbõl a tejfehérjét, de az még nehezebb, hogy az ételeinkben ezeket az anyagokat pótoljuk.


Tej helyett a rizstejet szoktam javasolni, amit mi is elkészíthetünk, ha van elég türelmünk. Önmagában általában nem sokan szeretik, de ételekben kiválóan helyettesíti a tejet. Én például a tejbegrízt jobban szeretem ebbõl, mint „bocitejbõl". Egy kis trükk, hogy jobban fogyjon: a rizstej dobozába tegyünk bele egy vaníliarudat, ami picit megédesíti. Ha elfogyott a tej, nem kell kidobnunk a vaníliát, tegyük bele nyugodtan a következõ dobozba is.


Régebben még kizárólag szójakészítmények álltak a tejallergiások rendelkezésére, de manapság már zabból, rizsbõl, és kókuszból is rengeteg fajta tejhelyettesítõ alapanyagot kaphatunk. Érdemes elmenni egy táplálék allergiások számára nyitott bolt valamelyikébe, ahol összegyûjtve megtalálják a számukra fogyasztható élelmiszerek, alapanyagok nagy részét.

 

Tojásallergia


Ugyanúgy, mint a tehéntejfehérje allergiánál, itt sem fogyaszthatóak azon termékek sem, amelyek gyártásához felhasználtak tojást, vagy tojásszármazékot.
Keresztreakió miatt, ha tüneteket tapasztalunk, nem ajánlatos fogyasztani tojástermelõ állat húsát, és más szárnyas tojását sem. Egyéb esetben a hús elvonása nem szükséges, de a tojásoké igen.
Tojás helyettesítésére használhatjuk a tojáspótló port. Tojást tartalmazó tészták helyett pedig használjunk durumtésztákat.

 

Szójaallergia

A szója allergia az elmúlt pár évtizedben vált gyakorivá, az egyre növekvõ felhasználása miatt. Ez nálunk a leggyakoribb növényi eredetû allergén. A szóját teljes értékû fehérjéje miatt elõszeretettel használja a húsipar, és a tejipar is, így a legtöbb hús-és tejkészítményben is találkozhatunk vele, így kifinomult figyelmet igényel az elkerülése.
Az alábbi formákban találkozhatunk vele a polcokon, vagy a termékcímkéken:
- szójabab (natúr vagy pörkölt)
- szójaliszt
- szójakoncentrátum
- szójafehérje izolátum
- szójatej
- szójatúró (tofu)
- szójalapú ételízesítõ (szójaszósz)
- szójafehérje termékek (texturált szójafehérje termékek)
- szójalecitin ( E 322)

 


Tejfehérje allergia felfedezése után sok esetben alakul ki szójaallergia, mert a legtöbb tejhelyettesítõ termék szója alapú. Ezek helyett érdemes inkább rizs-, zab-, vagy kókusz alapú termékeket használni a szójaallergia megelõzése okán.

 

Sajnos, elég sokszor ez a három allergia együttesen áll fenn. Ez esetben az étrend összeállítása már igencsak körülményes, hiszen ilyenkor is mindenképp törekednünk kell a változatos táplálkozás megvalósítására.

 

Kovács Judit
dietetikus