Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tabutéma: székrekedés

A cikk megjelenési deje: 2013.01.29. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A kívülállók talán nem is gondolják, hogy ez a probléma mennyire megkeseríti embertársaik mindennapjait. Tapasztalataim alapján 10 emberbõl körülbelül 2-3-at érint a krónikus székrekedés problémája. Vajon mi az oka, hogy ilyen sokan szembesülnek ezzel a ma is tabunak számító problémával, és milyen megoldásokkal élhetünk?

Székrekedés akkor áll fenn, ha heti háromszorinál ritkább a székletürítés, vagy az ürített széklet kemény, erõlködéssel jár együtt, vagy nem tud teljesen kiürülni a széklet.
Ha valaki székrekedéssel küzd, csak nagyon ritkán fordul szakemberhez, pedig legtöbbször könnyem megoldható életmódbeli hiba okozza. Akinek nem az életmódjával van probléma, akkor általában lelki tényezõk állnak a háttérben. Ritka, hogy komoly bélprobléma okozza a problémát. Persze ez is elõfordulhat, így nagyon fontos, hogy akinél ez rendszeres probléma, mindenképpen beszéljen háziorvosával.

 

szekrekedes.jpgGyermekkor

 

Számos esetben fordul elõ, hogy a pici gyerekek a biliztetés idõszakában már székrekedéssel küzdenek. Ez általában a nagyfokú stressz miatt alakul ki, hiszen a gyermektõl elvárják, hogy produkáljon valamit, ha már odaültették.
Megoldásként érdemes odafigyelni arra, hogy ne vegye körbe az egész család, azt figyelve, hogy sikerrel jár-e, hanem ültessük egy félreesõ helyre, ahol nyugodtan végezheti dolgát. Ha sikerrel jár, akkor pedig mindenképpen dicsérjük meg.
Természetesen étrendi változtatásokat is bevezethetünk. Mindenképp figyeljünk arra, hogy gyermekünk sokat igyon. Emellett megkínálhatjuk aszalt szilvával is.
Kerüljük a banánt, az étcsokoládét és mindenképpen a kólát is, hiszen ezek a termékek már önmagukban is székrekedést okoznak.

 

Felnõttek

 

Felnõttek esetében is megoldást jelenthet, ha megnöveljük a bevitt folyadékbevitelt. Naponta másfél-két litert meg kellene, hogy igyon mindenki. Ennek az elmulasztása áll legtöbbször a székrekedés hátterében.
Az sincs biztonságban, aki egészséges életmódot folytat, hiszen a nagy mennyiségû, vízben nem oldódó rostokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is okozhat székrekedést, ha a folyadékfogyasztás nem megfelelõ mindemellett. Aki teljeskiõrlésû lisztbõl, rozslisztbõl készült termékeket fogyaszt, netán korpás termékeket is beépít étrendjébe, a zabpehelyrõl, búzakorpáról, zabkorpáról már nem is beszélve, mindenképpen ki van téve a székrekedés kialakulásának veszélyének. Ha ezeket a termékeket beépítjük étrendünkbe, mindenképpen számoljunk vele, hogy fokoznunk kell folyadékbevitelünket.

 

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása sokat segíthet a székrekedés feloldásában. A bennük található rostok segítik a szervezet tisztulását, nem is beszélve a magas víztartalmukról.

 

Érdekes dolog, hogy sokan azt állítják, csak akkor tudnak elmenni wc-re, ha ezt- és ezt megcsinálták. Megfigyelhetõ, hogyha bizonyos ételekhez, italokhoz, tettekhez kötjük a toalett meglátogatását, akkor sokkal könnyebben koronázza siker a próbálkozásunkat.
Számos embernek ez a kávé. Ugye hallották már azt a mondatot, hogy csak akkor tud elmenni wc-re, ha megitta a kávét, vagy elszívta a cigit.
Ezek csak szokások, bármihez köthetõ a folyamat, bár az is igaz, hogy a dohány és a kávé anyagcseregyorsító hatóanyagokat tartalmaz. De elérhetõ ugyanez egy kefirrel, egy zöldteával, egy kis zöldséggel, sporttal, vagy a jól ismert aszalt szilvával.
Sajnos ritkán hallani olyan mondatokat, hogy csak akkor sikerül, ha reggel lefutottam az egy kilométeremet. Pedig ez is mûködne!

 

Óvatosan bánjunk a hashajtó szerekkel, mert már egy-két alkalom után is függõséget okozhatnak. Egyszerûen megszokjuk, és már a nélkül nem sikerül. Helyettük inkább igyunk meg egy pohár zöld teát, ízesítés nélkül. Figyeljünk arra, hogy a teákon ne üljön ki a csersav (olajosnak tûnõ réteg), mert az is hozzájárulhat a székrekedések kialakulásához.

 

Ha menni kell, akkor pedig teremtsük meg a lehetõségét, hogy nyugodt körülmények között elvégezhessük a dolgot, hiszen a visszatartott székletbõl víz szívódik vissza, így egyre keményebb lesz, amit pedig még nehezebb székletürítés követ.

 

Összefoglalva tehát, nagyon sok megoldás létezik. Csak figyelnünk kell, és élni ezekkel a lehetõségekkel, lehetõleg úgy, hogy közben az egészségünk megõrzésére is odafigyeljünk. Mozogjunk rendszeresen, igyunk zöld teát, vizet nagy mennyiségben, együnk zöldségeket, gyümölcsöket minden nap többször. Ha így sem javul az állapot, akkor mindenképp vizsgáltassuk meg magunkat orvossal és kérjünk idõpontot dietetikushoz, hogy személyre szabott étrenddel segítsen megoldani a székrekedés problémáját.

 

Kovács Judit
dietetikus