Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Színes tapaszok: mi a titkuk?

A cikk megjelenési deje: 2012.10.31. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kinematic taping

kinesio130.jpgA nyári olimpián sok sportolón láthattunk tapaszokat különbözõ színekben. Az élsportolók azonban nem csak egy kóbor divathullámtól vezérelve ragasztgatták fel ezeket a szalagokat, hiszen egy komoly eljárásról van szó, amely segít  többek között a sérülések utáni regenerálódásban is!

kinesio130 2.jpgA Kinesio Taping® eljárást a japán chiropractor, Dr. Kenzo Kase dolgozta ki az 1970-es évek elején. Kutatásai az ízületi- és izomfájdalmak alternatív kezelési módjának kifejlesztésére irányultak. Elméletét arra alapozta, hogy a fájdalmas, gyulladásos szövetekben a bõr és izomréteg közötti nyirokkeringés elégtelen. A duzzanat okozta irritáció folyamatosan ingerli a fájdalomérzõ receptorokat.

Kísérletei alapján bizonyítást nyert, hogy a megfelelõ keringést segítve, csökkenthetõ a fájdalom és elõsegíthetõ a regenerálódás. Az elasztikus tapaszok használatát azonban nem csak a gyógyászatban, hanem a sportolók sérüléseinek megelõzésére, kezelésére is kiterjesztette.

Felhasználási területek

  • izomfájdalom, sérülés
  • ízületi fájdalom, deformitások, instabilitás
  • mozgásszervi panaszok
  • ínsérülés
  • szalagsérülés
  • nyiroködéma
  • rehabilitáció mozgásszervi és ideggyógyászati kórképeknél
  • reumatikus fájdalom
  • gyulladás csökkentése
  • nyaki és hát fájdalom
  • derékfájás
  • hasi fájdalom
  • migrén

A Tape egy speciálisan Taping technikára kifejlesztett rugalmas tapasz, amely megfelelõ felhelyezési technikával alkalmazva, a szervezet öngyógyító mechanizmusát használja fel a mozgásszervi problémák kezelésénél, reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai kórképeknél, mûtétek után, a sport-és egyéb sérülések utáni rehabilitációban, valamint nyirokkeringési problémáknál. A Tape vízhatlan, rugalmas, 100% pamut anyag, melyet egy akril ragasztóréteg borít. Vastagsága, súlya és nyúlási képessége a bõréhez hasonló. Az akril ragasztóborítást a test melege aktiválja. Levegõ- és nedvességáteresztõ, melynek köszönhetõen akár több napon keresztül is kényelmesen viselhetõ.

A szalag gyógyszert nem tartalmaz, a különleges tapadó tulajdonságú akrilréteg csak a legritkább esetben okoz bõrirritációt. Tulajdonságainak köszönhetõen nem akadályoz a mozgásban, sportolás, munka, zuhanyzás, vagy más igénybevétel esetén is hatékony marad a nap 24 órájában - akár 5-8 napig - a terápiát lehetõvé teszi. Az elasztikus szalagok használata (Taping technika) meglehetõsen széles alkalmazási területtel bíró kezelési forma. A szalagokat speciális módon kell felhelyezni az izomkötegek, inak, szalagok, idegek, illetve nyirokvezetékek mentén. A rugalmas szalagok használata nem korlátozza a pácienst a szabad mozgásban. Sportolás közben pedig hatékonyságra ösztönzi az izmokat, ízületeket.

A tapaszok megfelelõ felhelyezéséhez alapos anatómiai tudás szükséges, ezért a használatát oktató tanfolyamot csak gyógytornászok, orvosok és gyógy-vagy sportmasszõrök végezhetik el. Fontos tudni, hogy a Taping technika, mint terápiás lehetõség sokszor önmagában nem elég, fõleg bizonyos krónikusan fennálló kórképek esetében. Kiegészítõ terápiaként rendkívül jól alkalmazható, erõsíthetõ és hosszabb távon fenntartható a gyógytornával, fizioterápiás foglalkozásokkal, manuális kezelésekkel elért hatás.

Gyulai Barbara gyógytornász