Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Szeressük a málnát!

A cikk megjelenési deje: 2012.06.04. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

malna1.jpgImádom a bogyós gyümölcsöket! Szerintem, nem vagyok egyedül. Fogyókúra idején is szuper nassolnivalót jelenthetnek, hiszen egy maréknyit elég sokáig el lehet eszeget, viszont kalóriatartamuk szinte elhanyagolható. Kezdõdik a szezon, hamarosan telítettek lesznek a málnabokrok. Mire jó ez a gyümölcs, mit készíthetek belõle? Ezekre, és még sok mindenre választ kaphatsz, ha továbbolvasod a cikket.

 

100 gramm málna mindösszesen 30 kcal-t tartalmaz. Ezen kívül 5 gramm szénhidrát található benne, ami a többi gyümölcshöz képest alacsonynak számít. A citromon kívül ez a legkevesebb szénhidrátot tartalmazó gyümölcsünk, pedig milyen édes, ugye?


Ráadásul a kevés kalórián, és evés cukrokon túl rengeteg rostot is kapunk, ha ezt a gyümölcsöt rendszeresen fogyasztjuk. 100 grammban 9 g rostot találunk. Ha ismét a többi gyümölcshöz hasonlítjuk, akkor itt is meg kell jegyezzem, hogy kiemelkedõ ez a rosttartalom. A rost segíti a megfelelõ bélmûködést. 100 grammot meg ugyebár nem nehéz megenni ebbõl a rendkívül finom gyümölcsbõl.

 

malna2.jpgA bogyós gyümölcsökrõl sorban derül ki, hogy erre- meg erre is jók. Gyógyhatásaik megkérdõjelezhetetlenek, d a málnáról mit kell tudnunk?


100 gramm fedezi a napi C-vitamin szükségletet. Tartalmaz még egy kevés kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot is.


Õshonos Európában. A középkor óta termesztik kertekben.

Magas a csersav tartalma- megakadályozza egyes daganatok növekedését (normál sejtek 120 napig élnek, utána sejthalál. A rákos sejtek szaporodnak sokáig, viszont csersav hatásra náluk is sejthalál).


12 legszennyezettebb gyümölcs között tartják számon. Jól mossuk meg!


Antocianin van benne, ami az ízületi gyulladáskor adott gyógyszerekkel azonos hatású, csak nincs mellékhatása. Magas A-vitamin tartalma látásjavító hatású. Erõsíti a szem ereit és javítja a tápanyagellátását.

Vérzéscsillapító, köptetõ.


Csersavat, quercetint, kempferolt, és egyéb flavonoidokat tartalmaz, amelyek remek rákellenes tulajdonságú antioxidánsok, ráadásul jó hatással vannak szemre, ill. a szív- és érrendszerre.


A málna a terhes nõk gyógynövénye. Napjainkban a málnát hasmenés, szédülés, valamint hányás ellen javasolják, elsõsorban a terhesség alatti hányingerekre. Megakadályozza a vetélést, és csökkenti a szülési fájdalmakat. Méhizmokat nyugtató anyagokat tartalmaz.

 

Recept:

Málnakrém

Hozzávalók:
250 g zsírszegény tehéntúró
0,5 pohár kefir
Vaníliarúd
250 g málna
Citrom leve
Xilit vagy fruktóz ízlés szerint

 

Elkészítés:
A túrót a kefirrel alaposan elkeverjük, egy negyed citrom facsart levével xilittel ízesítjük. A málnát hozzákeverjük a kefires túróhoz. Hozzáadjuk a vaníliából kikapart magokat is.
A krém tetejét egész málnaszemekkel díszítjük. Egy kevés összetört málnát tortazselé segítségével is rögzíthetünk a krém tetején, így igazán mutatós finomságot kapunk. Ha üvegpohárba rétegezzük, akkor a málnát ne keverjük el a krémben, hanem rétegezzük bele, így sokkal szebb lesz a végeredmény.

Uzsonnának is fogyaszthatjuk, hiszen sem a túró, sem a kefir, és persze a málna sem tartalmaz túl sok kalóriát. Egészséges finomság! Edzés után különösen ajánlom, hiszen a benne lévõ fehérje segít regenerálni a testünket.

 

Készíthetünk hideg, joghurttal elkevert levest is málnából, de elég csak egy natúr joghurtba beletennünk, úgy is szuper finomságot kapunk. Érdemes vaníliával, mentával, vagy gyömbérrel megbolondítani, mert nagyon jól mennek hozzá ezek az aromák.

Kovács Judit
dietetikus