Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Sütõtök, és ami benne van

A cikk megjelenési deje: 2010.11.04. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
851pumpkin130.jpgPár napja volt Halloween, amikor is a nyugatabbra fekvõ országokból (elsõsorban Amerikából) átvett hagyományok alapján, ma már Magyarországon is sokan készítenek tökbõl faragott töklámpásokat, amikkel az emberek az ablakaikat, kertjüket díszítik. Ismerjük el, tényleg nagyon jópofák, ahogy néznek felénk, bennük egy világító gyertyával. De nemcsak a töklámpások idejét éljük, hanem a sütõtök evés szezonját is. Az biztos, hogy egy tápláló étek, de tud ennél többet is?

Ahogy a dér megcsípi a sütõtököt, kezdetét veszi a délutáni, esti sütõtök sütések ideje.


Szerencsére, ma már egyre közkedveltebb a fõételekben való felhasználása is. Gondoljuk csak egy sütõtökkrémlevesre. De manapság már köretként, húsok mellé is elõszeretettel ajánlják. Találtam egy kitûnõ receptet Béres Alexandra Ízek a paradicsomból címû könyvében, amit meg is osztok veletek.

 


Csirkemellsteak paprikás- citromos salsával, fûszeres sütõtökkel

 

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
2 evõkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 kiskanál reszelt narancshéj
1 narancs leve
4 gerezd fokhagyma
Paprikás-citromos salsa
Bors

 

Fûszeres sütõtökkockához:
1 kisméretû kanadai tök
Szerecsendió
1 evõkanál margarin

 

A páchoz egy kis edényben összekeverjük az olajat, a citromlevet, a narancshéjat, a narancslevet, kevés sót, borsot és a zúzott fokhagymát. A csirkét 8 vékony szeletre vágjuk. A páclevet a csirkére öntjük, majd zacskóba zárjuk, és a hûtõben 2-4 órát érleljük. Gyakran mozgassuk, hogy a páclé alaposan átjárja a rostokat. Süthetjük grillen, faszénen, lávakövön vagy rácsozott serpenyõben, közepes lángon. 10-15 percig az egyik, 10 percig a másik oldalát grillezzük, míg megpirul. A grillezés elsõ 3 percében többször beecseteljük a páclével. A csirkemellsteaket paprikás-citromos salsával és a fûszeres sütõtökkockával tálaljuk.

A tököt meghámozzuk, kockára vágjuk, és a margarinon, saját gõzében pároljuk. Sóval és szerecsendióval fûszerezzük, és köretként a hús mellé tálaljuk.

 

Paprikás- citromos salsához:
1 citrom, 1 piros kaliforniai paprika
5 paradicsom
1 csomag újhagyma
1 evõkanál balzsamecet
1 csomag friss bazsalikom (15 levél)
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál õrölt római kömény
2 evõkanál olívaolaj
1 csomag friss koriander vagy 1 evõkanál õrölt bors


A citromot meghámozzuk, belsõ, fehér héját is eltávolítjuk, húsát apró kockára vágjuk. A paradicsomok alján x alakban apró metszést teszünk, forrásban lévõ vízbe mártjuk, majd kivesszük, és lehúzzuk a héját. A kaliforniai paprikát és a paradicsom húsát is apróra vágjuk, az újhagymát vékonyra szeleteljük. A zöldségeket összekeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal, a frissen felvágott bazsalikommal és a petrezselyemmel, végül sóval, borssal, korianderrel és római köménnyel ízesítjük. Tálalásig hûtõszekrénybe tesszük.

 


sutotok.jpgEz a remek zöldség nemcsak finom és bármilyen ételnek, legyen az sós, vagy édes kiváló kiegészítõje, hanem rengeteg fontos vitamint és ásványianyagot is tartalmaz. Rendkívül gazdag káliumban, A- vitaminban és béta-karotinba. Erõsíti a szemet és jótékony a szívnek, ennek már eleve jó oknak kellene lennie, hogy legalább ilyenkor rendszeresen fogyasszuk, de az, hogy segítségével elkerülhetjük a magas vérnyomást, vagy csökkenthetjük magas vérnyomásunkat már rendíthetetlen indok. Alacsony az energiatartalma, de nagyon jól telít, ezért diétákba is jól beilleszthetõ.

 

 

Kovács Judit
dietetikus