Ahogy a dér megcsípi a sütõtököt, kezdetét veszi a délutáni, esti sütõtök sütések ideje.
Szerencsére, ma már egyre közkedveltebb a fõételekben való felhasználása is. Gondoljuk csak egy sütõtökkrémlevesre. De manapság már köretként, húsok mellé is elõszeretettel ajánlják. Találtam egy kitûnõ receptet Béres Alexandra Ízek a paradicsomból címû könyvében, amit meg is osztok veletek.
Csirkemellsteak paprikás- citromos salsával, fûszeres sütõtökkel
Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
2 evõkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 kiskanál reszelt narancshéj
1 narancs leve
4 gerezd fokhagyma
Paprikás-citromos salsa
Bors
Só
Fûszeres sütõtökkockához:
1 kisméretû kanadai tök
Szerecsendió
1 evõkanál margarin
Só
A páchoz egy kis edényben összekeverjük az olajat, a citromlevet, a narancshéjat, a narancslevet, kevés sót, borsot és a zúzott fokhagymát. A csirkét 8 vékony szeletre vágjuk. A páclevet a csirkére öntjük, majd zacskóba zárjuk, és a hûtõben 2-4 órát érleljük. Gyakran mozgassuk, hogy a páclé alaposan átjárja a rostokat. Süthetjük grillen, faszénen, lávakövön vagy rácsozott serpenyõben, közepes lángon. 10-15 percig az egyik, 10 percig a másik oldalát grillezzük, míg megpirul. A grillezés elsõ 3 percében többször beecseteljük a páclével. A csirkemellsteaket paprikás-citromos salsával és a fûszeres sütõtökkockával tálaljuk.
A tököt meghámozzuk, kockára vágjuk, és a margarinon, saját gõzében pároljuk. Sóval és szerecsendióval fûszerezzük, és köretként a hús mellé tálaljuk.
Paprikás- citromos salsához:
1 citrom, 1 piros kaliforniai paprika
5 paradicsom
1 csomag újhagyma
1 evõkanál balzsamecet
1 csomag friss bazsalikom (15 levél)
1 csomag petrezselyem
1 teáskanál õrölt római kömény
2 evõkanál olívaolaj
1 csomag friss koriander vagy 1 evõkanál õrölt bors
Só
A citromot meghámozzuk, belsõ, fehér héját is eltávolítjuk, húsát apró kockára vágjuk. A paradicsomok alján x alakban apró metszést teszünk, forrásban lévõ vízbe mártjuk, majd kivesszük, és lehúzzuk a héját. A kaliforniai paprikát és a paradicsom húsát is apróra vágjuk, az újhagymát vékonyra szeleteljük. A zöldségeket összekeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal, a frissen felvágott bazsalikommal és a petrezselyemmel, végül sóval, borssal, korianderrel és római köménnyel ízesítjük. Tálalásig hûtõszekrénybe tesszük.
Ez a remek zöldség nemcsak finom és bármilyen ételnek, legyen az sós, vagy édes kiváló kiegészítõje, hanem rengeteg fontos vitamint és ásványianyagot is tartalmaz. Rendkívül gazdag káliumban, A- vitaminban és béta-karotinba. Erõsíti a szemet és jótékony a szívnek, ennek már eleve jó oknak kellene lennie, hogy legalább ilyenkor rendszeresen fogyasszuk, de az, hogy segítségével elkerülhetjük a magas vérnyomást, vagy csökkenthetjük magas vérnyomásunkat már rendíthetetlen indok. Alacsony az energiatartalma, de nagyon jól telít, ezért diétákba is jól beilleszthetõ.
Kovács Judit
dietetikus