Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Sok a munka, de enni kéne

A cikk megjelenési deje: 2010.08.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
sokamunka.jpgA nyári szabadságról visszatérve újfent belevetjük magunkat a munkába. Ilyenkor sajnos sokakkal elõfordul, hogy az a pár nap kimaradás is azt eredményezi, hogy a munka teljesen felgyülemlik, és ilyenkor ki se látnak belõle. Persze, nem csak ilyenkor lehet szükség arra, hogy étkezéseinkre tudatosan odafigyeljünk, hanem bármikor, az év bármely szakában.

Sokaktól hallom a „de nincs idõm enni" mondatot. Sajnálatos módon mindenre, (gondolok itt utazásra, vásárlásra, munkára stb.) tudatosan készülünk, addig az étkezésünk, valahol az utolsók között szerepel a fontossági sorrendünkben.
Az ételeinkben fellelhetõ tápanyagokból építi fel saját magát a szervezetünk. Ezek által képes fenntartani a biológiai folyamatainkat. Ha nem kap elegendõt, akkor hosszú távon megsínyli a testünk, egészségi állapotunk. Sajnos, nagyon sok emberre jellemzõ, hogy amikor este hazaér és végre nyugi van, akkor próbálja bepótolni az egész napos kimaradást. Ez mindenképpen elhízáshoz vezet, hiszen a napközbeni „éhezés" következtében lelassul az anyagcsere, majd az este kapott táplálékot megpróbálja elrakni a raktárainkba (zsír), hiszen arra számít, hogy másnap sem fogunk enni. A lényeg az, hogy a testünk tartalékoló üzemmódba kapcsol, aminek egyenes következménye a zsírraktárak felszaporodása.

A legfontosabb az az, hogy napközben is próbáljunk beiktatni étkezéseket. Ezek lehetõleg ne a legközelebbi pékség által felvonultatott finomságok legyenek, hanem valami, ami tápláló és egészséges.
Nézzünk meg néhány kifogást, amit leggyakrabban hallok akkor, amikor tudatos étkezésre buzdítom az egészségesebben élni, netán fogyni vágyó embereket:

„Nincs idõm semmit enni, mit is tudnék magammal vinni, hiszen egész nap rohanok?"
bulata.jpgÉrdemes már elõzõ nap kigondolni, hogy másnap mit vinnénk magunkkal. Ezt értem én tudatosság alatt. A napi háromszori étkezés mellett nem lenne rossz, ha be tudnánk iktatni két kis étkezést is. Ezekre érdemes magatokkal vinni gyümölcsöt, korpás kekszet, zöldség salátát, bulátát, kölesgolyót. Ezek mind olyan ételek, amelyek pillanatok alatt elfogyaszthatóak, jól szállíthatóak, tehát ideális, ha az ember ki se látszik a munkából, vagy akár rohangálnia kell egyik helyrõl a másikra.

„De nem tudom, hogy elvinni"
Alexandra cikk-doboz.jpgÉrdemes beszerezni egy pici mûanyag dobozkát. Sokféle kapható már a boltokban. Én azt szoktam javasolni, hogy azt válasszák, ami körülbelül akkora, mint egy kisebb müzlis tányér. Ha ebbe pakoljuk bele reggel, amit tízóraira vagy uzsonnára viszünk magunkkal, akkor még egy pici nõi táskákba is ügyesen belesüllyeszthetõek, könnyen szállíthatóak. Tehát két kifogás máris törölve, hiszen könnyedén találtunk rá megoldást.

„Mindig szendvicset eszek"
alexandra cikk-szendvics.jpgHa valami tartalmasabbra vágyunk, akkor még mindig a legjobb, gyors megoldás a szendvics. Lehetõleg most ne a hagyományos zsömle, párizsi kettõsre gondoljatok, hanem valami sokkal finomabbra és táplálóbbra. A reform szendvics készülhet kenyérbõl, kiflibõl, vagy zsömlébõl, egyetlen kitétel van, hogy ezek teljes kiõrlésû lisztbõl, vagy rozslisztbõl álljanak. Akinek nincs súlyfeleslege, gondolhat még a magos változatokra, azonban, akinek problémái vannak, inkább hanyagolja az olajos magvas változatokat. A pékárut kenjük meg egy kis margarinnal, de vajjal is akár. Erre tehetünk érlelt sonkákat, vagy ha van otthon, akkor akár grillhúst vagy natúrszeletet. Megspékelhetjük egy szelet sajttal, pár szelet tojással és természetesen tegyünk bele zöldséget. A zöldség lehet bármi, amit csak szeret az illetõ. Ha valaki szeretné, hogy a szendvicse ne nedvesedjen át tõlük, akkor a már említett pici tartóban, magával viheti külön felszeletelve.

„Nincs idõm elkészíteni"
joghurt.jpgAkinek tényleg nincs ideje, ereje az elõkészületekkel bajlódni és inkább megáll valahol és vesz valamit, annak is ajánlom a körültekintést. Nem biztos, hogy a csoki, müzli szelet vagy a kakaós csiga a legjobb megoldás. Sajnos, rengeteg kalóriát tartalmaznak, ráadásul elfogyasztásuk után fél órával, ismét éhesek vagyunk. Megoldás lehet natúr joghurt, a kefir, reform szendvicsek. Ezek a legtöbb helyen, benzinkúton, közértben fellelhetõk és tápláló étkezést jelenthetnek.

Le a kifogásokkal végre és szakítsunk idõt magunkra, ami ne csak az ápolt körmöket jelentse, hanem az egészséges étkezést is!

Kovács Judit
dietetikus